Φεύγουμε για δύο μέρες. Για να ανακαλύψουμε παραλίες με πράσινα νερά, για να περιπλανηθούμε ανάμεσα σε λευκά καπετανόσπιτα, για να τσεκάρουμε την κοσμική κίνηση και να χορτάσουμε χρώματα και μεθυστικά αρώματα.
Ημέρα Πρώτη
10πμ.
Check in στο ιστορικό ξενοδοχείο Poseidonion Grand. Εξωτερικά θυμίζει έντονα τα επιβλητικά ξενοδοχεία της Κυανής Ακτής. Το ανανεωμένο Poseidonion διαθέτει 52 δωμάτια και σουίτες σε παλ αποχρώσεις με λιτά, λευκά έπιπλα, που έχουν επιλεχθεί για να μένει απερίσπαστο το μάτι του επισκέπτη. Στο εστιατόριο On the Verandah ο βραβευμένος chef Σταμάτης Μαρμαρινός δημιουργεί παραδοσιακές γεύσεις των Σπετσών και της Πελοποννήσου χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη γαστρονομική ματιά (τηλ. 22980 74553, www.poseidonion.com).

Εναλλακτικά, θα επιλέξετε τα design αλλά value for money δωμάτια του
Orloff Resort. Η Ελίζα Μάνωλα χάρισε γεωμετρική αυστηρότητα στην αρχιτεκτονική όπως επιτάσσει η παραδοσιακή σπετσιώτικη αρχιτεκτονική. Λιτό ντιζάιν με χτιστά ή μεταλλικά κρεβάτια-κύβους, κορμούς δέντρων ως κομοδίνα, σύγχρονου design καρέκλες, χειροποίητα φωτιστικά να προσδίδουν τις απαραίτητες νότες χρώματος και μαρμάρινες ενιαίες επιφάνειες στα μπάνια (Παλιό Λιμάνι, τηλ. 22980 75444,
www.orloffresort.com).
Ιδιαίτερη επιλογή και το
Mare Monte Suites. Πρόκειται για ένα boutique ξενοδοχείο, από τα πιο καλαίσθητα και σοφιστικέ αυθεντικά αρχοντικά του νησιού. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, χτισμένο το 1762 από παλιά αριστοκρατική Σπετσιώτικη οικογένεια. Θα το συναντήσετε στην ήσυχη παλιά γειτονιά του Αγίου Μάμα, μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την πανέμορφη προκυμαία του λιμανιού (Άγιος Μάμας, τηλ.: 22980 77122,
www.maremonteboutiquehotel.com).
11 πμ.
Βουτιές στην οργανωμένη παραλία της
Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού σε έναν προστατευμένο όρμο και έχει άμμο, πεντακάθαρα νερά και περιβάλλεται από πυκνό δάσος με πεύκα. Για απόλυτη ηρεμία και απομόνωση θα κατευθυνθείτε στα νοτιοανατολικά του νησιού στην παραλία
Ξυλοκέριζα. Δεν είναι οργανωμένη αλλά έχει άμμο, βότσαλα και πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά. Και στις δύο θα φτάσετε οδικώς αλλά και με καΐκι.
Aγία Παρασκευή
2 μμ.
Μεσημεριανό στην θρυλική πλέον ταβέρνα
Πάτραλης. Σωστά ψημένο ψάρι, κακκαβιά που μοσχοβολάει θάλασσα και λεμόνι, πιλάφι με θαλασσινά αλλά και παραδοσιακά λαδερά και μαγειρευτά όπως μουσακάς, παπουτσάκια και αρνάκι φούρνου είναι μερικές από τις επιλογές. Δεν λείπουν και τα ψητά της ώρας για τους αμετανόητους του κρέατος (Κουνουπίτσα, τηλ. 22980 72134,
www.patralis.gr, από €15 το άτομο).
5 μμ.
Δώστε ραντεβού για καφέ στον
Ρούσσο, που εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στο νησί. Ιδανικό για πλούσιο πρωινό και απογευματινό γλυκό με υπέροχη θέα στο λιμάνι. Από τα best sellers η αφράτη βάφλα με παγωτό αλλά και το φρεσκότατο κρουασάν σοκολάτας (τηλ. 22980 72819).
7 μμ.
Ξεναγηθείτε στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, της μοναδικής γυναίκας με τον τίτλο του ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία. Κατά την ξενάγηση, διάρκειας 40 λεπτών, θα μάθετε για την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας, από την γέννησή της μέσα στις τούρκικες φυλακές της Κωνσταντινούπολης, τη δράση της κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, την προσφορά της και τις θυσίες της για την πατρίδα, ως και το απρόσμενο και τραγικό τέλος της. Θα δείτε συλλογές από όπλα, παλιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της Επανάστασης, πίνακες και ομοιώματα πλοίων, προσωπογραφίες και γκραβούρες της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείμενα κ.α. Ενημερωθείτε για τις ώρες ξεναγήσεων σε πίνακες που βρίσκονται στο κεντρικό λιμάνι αλλά και έξω από το μουσείο (τηλ. 22980 72416).
9 μμ.
Δείπνο στο
Νερό της Αγάπης, δεξιά από το λιμάνι με θέα την Κόστα. Σε έναν ρομαντικό χώρο όπου κυριαρχεί το λευκό, θα γευτείτε ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια που καταφτάνουν καθημερινά από το καΐκι των ιδιοκτητών. Παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ζυμαρικά και λαχανικά από το μποστάνι μπαίνουν στην κουζίνα του. Γευστικότατες γαρίδες με σάλτσα ούζου και κρόκο Κοζάνης, μπαρμπούνι με κριθαράκι, μπούκοβο και ούζο ή καλομαγειρεμένο χταποδάκι με μανιτάρια πλευρώτους και κρεμμυδάκι (Κουνουπίτσα, τηλ. 22980 74009, από € 25 το άτομο).
11 μμ.
Εκλεκτά κρασιά και πολύ καλά κοκτέιλ στο συμπαθέστατο wine bar Μπαλκόνι με την μεγάλη βεράντα και την θάλασσα να απλώνεται στα πόδια σας. Θα το βρείτε αριστερά στο λιμάνι και θα απολαύσετε το ποτό σας υπό τους ήχους τζαζ, έθνικ, λάτιν και κλασικής μουσικής (τηλ: 22980 77153).
Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για την δεύτερη μέρα.
Ημέρα Δεύτερη
10 πμ.
Επισκεφτείτε το Μουσείο των Σπετσών που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη- Μέξη. Θα δείτε την έκθεση με τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων του 1200 π.Χ αλλά και εκθέματα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού. Ξεχωρίζουν η Σημαία της Επανάστασης, τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, τα όπλα και οι προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων (τηλ. 22980 72994).
12 μμ.
Κολύμπι στην καλά οργανωμένη παραλία
Άγιοι Ανάργυροι, στα νοτιοδυτικά των Σπετσών. Απλώνεται σε έναν όμορφο όρμο από άμμο και βότσαλα, με βαθιά νερά ιδανικά για θαλάσσια σπορ. Πολύ καλή επιλογή είναι και η παραλία
Ζωγεριά, στα βορειοανατολικά 7 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη. Είναι μια αμμώδης παραλία με βράχια και χαλικάκι και το πράσινο των πεύκων δημιουργεί ένα εκπληκτικό τοπίο σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και ταβερνάκι. Και στις δύο παραλίες θα φτάσετε οδικώς αλλά και με καΐκι.

Άγιοι Ανάργυροι
3 μμ.
Το καΐκι της οικογένειας ξεφορτώνει καθημερινά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για να τα γευτείτε καλομαγειρεμένα στον
Ταρσανά. Κοκκινιστό κρασάτο χταπόδι, τηγανιτό μπαρμπούνι, μαριναρισμένο σε ξίδι σκόρδο και δενδρολίβανο, λευκή ταραμοσαλάτα και ζουμερό ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού έχουν την τιμητική τους (Παλιό Λιμάνι, τηλ. 22980 74490, από €20 το άτομο).
6 μμ.
Στο
Votsalo Cocktail Bar (Σταύρου Νιάρχου 79) θα κάνετε μια στάση για απογευματινό καφέ, για την διακόσμηση που συνδυάζει νησιώτικο στυλ και έθνικ αλλά και για τη ζωντανή ατμόσφαιρα ακόμα και εκτός σεζόν, και θα μπείτε σε πειρασμό να επιστρέψετε το βράδυ για να δοκιμάσετε τα περίφημα κοκτέιλ του.
9 μμ.
Το πρώην ελαιοτριβείο του 1800 μετατράπηκε στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο
Λιοτρίβι. Καθίστε στα τραπεζάκια πάνω στην μικρή προβλήτα για να δοκιμάσετε ψαρονέφρι γεμιστό με άγρια μανιτάρια, ριζότο με θαλασσινά ή παπαρδέλες με φρέσκο σολομό, βότκα και μπρικ. Εντυπωσιακή η λίστα κρασιών ενώ συχνά φιλοξενεί και live τζαζ ή κουβανέζικες μπάντες (Παλιό λιμάνι, τηλ. 22980 72269, από € 25 το άτομο).
11 μμ.
Caipirinha με φρέσκο λάιμ και χορός σε electro, reggae και funk ρυθμούς στο δημοφιλές
Throubi. Στιλάτος κόσμος και κέφι που διαρκεί ως το πρωί. Από τα τέλη του 2010 άνοιξε και το αθηναϊκό “αδερφάκι” του στην Πλατεία Ειρήνης στο Μοναστηράκι (τηλ. 22980 74640).