48 ώρες σε Ελάτη-Περτούλι

Μυρωδιές από καμένο ξύλο και βρεγμένη γη, μαγαζιά με απαλά φώτα που σερβίρουν καυτά φοντί σοκολάτας δίπλα σε μαντεμένια τζάκια, άγριες χιονισμένες κορυφές και πλαγιές καλυμμένες με έλατα-ζαχαρωτά: το σκηνικό της απόδρασης στη νοτιοδυτική Πίνδο είναι  βγαλμένο από παραμύθια με νεράιδες και ξωτικά.

Ημέρα Πρώτη


10 πμ.
Check in στο πολυτελές Αρχοντικό Χατζηγάκη. Ανάμεσα στα έλατα, η γκρίζα πέτρα του δεν μπορεί παρά να τραβήξει το βλέμμα. Στις δίχωρες Grand Suites βρίσκουμε country έπιπλα, μαρμάρινα μπάνια με υδρομασάζ, πρόσβαση στο διαδίκτυο και μπαλκόνι με θέα στα βουνά. Καθημερινά ζυμώνουν πέντε είδη ψωμιού, τα αυγά στο πρωινό είναι χωριάτικα, ενώ τα γλυκά του κουταλιού, τα κέικ και οι μαρμελάδες είναι σπιτικά (Περτούλι, τηλ.: 24340 91146, www.chatzigaki.gr).

Εναλλακτικά, θα μείνετε στο Αρχοντικό Διβάνη. Ένα αναπάντεχο ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα δεκάδες αυθεντικά κειμήλια που συγκέντρωσε ο ιδιοκτήτης, τα οποία διηγούνται την ιστορία των τελευταίων 400 χρόνων της περιοχής. Επιλογή μας τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου με τζάκι, ξυλόγλυπτα ταβάνια και μπαλκονάκι με θέα στα γύρω βουνά. Πρωινός μπουφές με τυριά παραγωγής τους και αυγά από τις κότες της πίσω αυλής (Περτούλι, τηλ.: 24340 91252, www.archontikodivani.gr).



Το Ξύλινο Χωριό είναι ένα κατάλυμα από πολυτελείς διώροφες μεζονέτες από κορμούς έλατου, με σοφίτες, τζάκι και θέα στις πλαγιές του Κόζιακα (Λιβάδια Περτουλίου, τηλ.: 24323 00370, www.xilinohorio.gr)

Εξαιρετική επιλογή και η Μικρή Άρκτος. Δώδεκα δωμάτια συνθέτουν τον δικό μας, μικρό παράδεισο με θέα τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα της Νότιας Πίνδου ή την Ελάτη. Τα δωμάτια είναι αφιερωμένα στην ντόπια αρχιτεκτονική παράδοση με πελεκητή πέτρα, ξύλο, υδρομασάζ και τζάκι. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάστηκε να τα αποχωριστούμε ούτε για να απολαύσουμε το πρωινό μας (Ελάτη, τηλ.: 24340 71777, www.mikriarktos.com.gr).

 

11 πμ.
Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Ελάτη, θα βρείτε το περίφημο μονότοξο γεφύρι της Πύλης ή Αγίου Βησσαρίωνα. Χτισμένο το 1514, επί Τουρκοκρατίας, έχει ύψος 13 μέτρα και συνολικό μήκος 65. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας, μετά από αυτό του Τριζώλου (Καρυάς) στο νομό Καρδίτσας και μέχρι το 1936 αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα προς την περιοχή της Πίνδου και της Ηπείρου, οπότε και φτιάχτηκε λίγο πιο πέρα η γέφυρα Κονδύλη. Από εκεί θα ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στη βυζαντινή εκκλησία της Πόρτα Παναγιάς, που βρίσκεται δίπλα στην όχθη του Πορταϊκού ποταμού. Ο ναός χτίστηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα. 


2 μμ.
Από τις πιο γνωστές ταβέρνες του Περτουλίου, με ζεστό δίπατο χώρο με ξύλινη σκάλα, τζάκι και παραδοσιακά αντικείμενα στη διακόσμηση. Φημίζεται για το κυνήγι της αλλά και για τις πίτες με χειροποίητο φύλλο από καλαμποκάλευρο. Συν φρέσκο ζυμωτό ψωμί, πολλές ετικέτες κρασιού και υπέροχα σπιτικά γλυκά. H φασολάδα και οι κολοκυθοκεφτέδες πρέπει να είναι μέσα στις επιλογές σας. Περτούλι, τηλ.: 24340 91200, από €15 το άτομο.



 
5 μμ.
Πιείτε ένα από τα 38 είδη σοκολάτας ή ελληνικό στη χόβολη παρέα με γλυκά του ταψιού και φοντί με ζεστή σοκολάτα και παγωτό από την μαμά του Γιώργου στο Κεχρί. Από την τζαμαρία του θα χαζέψετε όλη την περαντζάδα του σαββατοκύριακου (Ελάτη, τηλ.: 24340 71341).


credit photo © elati-pertouli.gr
 

7 μμ.
Περπατώντας στην Ελάτη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Άγγελου Πατσιατζή, όπου λειτουργεί και έκθεση με προτομές, πίνακες, εικόνες, μπαούλα και άλλες δημιουργίες. Εκεί θα δείτε και τον ίδιο να σκαλίζει το επόμενο έργο του (τηλ.: 24340 71700). Στην κεντρική πλατεία, θα βρείτε το κρεοπωλείο του Πέτρου όπου όχι μόνο θα βρείτε λουκάνικα αγριογούρουνου και άλλα κυνήγια αλλά θα σας προμηθεύσει με συνταγές για ζαρκάδι, αγριογούρουνο, ελάφι και φασιανούς μεταξύ άλλων (τηλ.: 24340 71268).
 
9 μμ.
Στη μεγάλη σάλα της ταβέρνας Το Ανώγι. Έχει θέα τις πλαγιές του Κόζιακα, τα τραπέζια γεμίζουν με χορτόπιτες, σούπες, καλομαγειρεμένα πιάτα (αρνάκι στη γάστρα, ζαρκάδι με χυλοπίτες, γίδα βραστή κ.ά.) και καλό χύμα κρασί. Θα την βρείτε στο τέταρτο χιλιόμετρο από Ελάτη προς Περτούλι. Στα συν, το άνετο parking. Εξαιρετικό το γαλοτύρι παραγωγής τους, που λιώνει στον φούρνο και γίνεται κρέμα. Ελάτη, τηλ.: 24340 71761, από €15 το άτομο.



11 μμ.
Στο μπαρ Grizzly Bear για jazz, ξένο και ελληνικό ροκ και κοκτέιλ “Μεθυσμένη Αρκούδα” με μυστική συνταγή. Ζεστός χώρος με πέτρα και ξύλο. Όλα εδώ είναι αυθόρμητα και εξαρτώνται απ΄τη διάθεση των ανθρώπων και το κέφι του Γιώργου, ο οποίος βάζει τις μουσικές και φτιάχνει τα ποτά. Λειτουργεί απ’ το μεσημέρι, για καφέ και ζεστή σοκολάτα, έως αργά το βράδυ (Ελάτη, τηλ.: 24340 71010).


Tags:Ελάτη-Περτούλι 48 ώρες Τρίκαλα 

Προηγούμενο

48 ώρες στο Βελβεντό

Επόμενο

Στη Θεσσαλονίκη που πάντα #cuttypaizei