48 ώρες στα χωριά του Πάρνωνα

Περίπου δυόμιση ώρες. Τόσο θα χρειαστούμε από την Αθήνα για να βρεθούμε σε ένα σκηνικό με αλπικά δάση πνιγμένα στα έλατα, πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών, σηματοδοτημένα μονοπάτια ανάμεσα σε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Λίγοι είναι αυτοί που αφήνουν τη Βυτίνα και τη Δημητσάνα. Αυτοί οι λίγοι, όμως, που θα τολμήσουν να συνεχίσουν ευθεία στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως προς τα χωριά του Πάρνωνα, θα καταφέρουν να ενώσουν και πάλι ένα-ένα τα κομμάτια του εαυτού τους. Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και την Λακωνία: Καστάνιτσα, Κοσμάς, Άγιος Πέτρος, Άνω Δολιανά, Άγιος Ιωάννης, Καρυές, Γεράκι και Τσίντζινα.

Ημέρα Πρώτη9πμ.
Check in στον ξενώνα Πρυτανείο, στην καρδιά του Πάρνωνα, που ατενίζει τα γύρω δάση μαύρης πεύκης και τις πηγές από τα 1100 μέτρα. Καταφύγιό μας τα 11 δωμάτια με ξύλινα πατώματα, λιτή διακόσμηση και τζάκι που σιγοκαίει. Στα συν η εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα στο εστιατόριο (Τσίντζινα, Λακωνία, τηλ.: 27310 26982, www.pritanio.gr).Πολύ καλή επιλογή και Το Αρχοντικό του Πάρνωνα, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα στα 959 μ. με πέτρα από το βουνό και ξύλο καστανιάς. Διαθέτει 10 δωμάτια εκ των οποίων 5 σουίτες με τζάκι, χειροποίητα χαλιά και έπιπλα αλλά και μπαλκόνια με θέα στο δάσος με τις καστανιές που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο. Ζητήστε τα ποδήλατα που παρέχει δωρεάν το Αρχοντικό για ατελείωτες βόλτες και εξορμήσεις στην περιοχή (Καρυές, Λακωνία, τηλ.: 27310 95014, www.arhontiko-parnona.gr).11πμ.
Εξόρμηση στον Κοσμά, το ορεινό χωριό της Αρκαδίας. Μέχρι πρόσφατα δεν ανήκε σε κανένα δήμο - ήταν κοινότητα και μάλιστα η μοναδική του νομού ενώ σήμερα, ανήκει στο δήμο Νότιας Κυνουρίας με έδρα το γειτονικό του Λεωνίδιο. Στο κέντρο του δεσπόζει η πλατεία σκεπασµένη με εφτά θεόρατα πλατάνια που µετρούν σχεδόν 150 χρόνια ζωής. Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι η κεντρική εκκλησία του Κοσµά, ενώ πίσω της ρέει η Βρύση του Κοσµά µε τους τρεις κρουνούς. Τα δύο κτίρια που ξεχωρίζουν είναι η Πινακοθήκη και η Λαογραφική Συλλογή του χωριού. Η φύση προίκισε τον Κοσμά με μυριάδες ομορφιές. Οι πλαγιές του Πάρνωνα που τον φιλοξενούν στάθηκαν γενναιόδωρες και τρέφουν τα καστανόδεντρα. Τα πλατάνια τραβούν τους χυμούς της ιστορίας και τα φύλλα την ψιθυρίζουν. Λένε για τις μάχες που έγιναν, για τους «γιωργαντζάδες» και τους βοσκούς, για το μοναστήρι, την Παναγιά την Έλωνα και το Μαλεάτη Απόλλωνα.
2μμ.
Μεσημεριανό στην ταβέρνα Μαλεάτης Απόλλων, που βρίσκεται στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα,  πάνω στην πλατεία του Κοσμά. Φημίζεται για την βραστή του γίδα ενώ ξεχωρίζουν ακόμα το κοκκινιστό κατσικάκι και ο κόκορας με χυλοπίτες, τα οποία θα γευτείτε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας ή δίπλα στην ξυλόσομπα (Κοσμάς, Αρκαδία, τηλ. 27570 31494).4μμ.
Στάση για χωνευτικό ελληνικό και σπιτικά γλυκά του κουταλιού και ταψιού στο καφέ του ξενώνα Μαλεβός-Νώνταινα στην πλατανοσκέπαστη πλατεία του Κοσμά (τηλ. 27570 31411, www.malevos-nontena.gr).6μμ.
Βόλτα στην πανέμορφη Καστάνιτσα που έχει κηρυχθεί ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους. Εκτός από τα πετρόκτιστα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, θα δείτε τα περίφημα τριώροφα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τα μικρά παράθυρα. Είναι διάσπαρτα στις γειτονιές του χωριού και κατασκευάστηκαν πάνω από 300 χρόνια πριν.

      
9μμ.
Δείπνο στην πλατεία της Καστάνιτσας στην παραδοσιακή ταβέρνα Το στολίδι. Δίπλα στο τζάκι θα γευτείτε χοιρινό με κάστανο και καστανοσαλάτα, βραστό βεργάδι, αρνάκι τσιγαριαστό κι εξαιρετικά σφοντύλια, δηλαδή χειροποίητα ζυμαρικά με μυζήθρα και βούτυρο (Καστάνιτσα, τηλ. 27550 52255).11μμ.
Τελευταίο ουζάκι πριν τον ύπνο στα τραπεζάκια του cafe Πλάτανος, στην πλατεία του Κοσμά. Θα επιστρέψετε και για καφέ με ωραίο γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα (τηλ.: 2735770533).Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε τη δεύτερη μέρα στα χωριά του Πάρνωνα.Tags:48 ώρες Πάρνωνας διαμονή φαγητό τι να δω τι να κάνω 

Προηγούμενο

48 ώρες στην Ορεινή Κορινθία

Επόμενο

48 ώρες στην Ορεινή Κορινθία