To αλφαβητάρι του Άντονι Μπουρντέν


Mερικές μέρες μετά την ημέρα «Άντονι Μπουρντέν», δηλαδή την 23η Ιουνίου το Art Travel κάνει ένα homage στον μεγάλο σεφ φτιάχνοντας ένα αλφαβητάρι των τοποθεσιών που έχει επισκεφτεί.




Α όπως Ανταρκτική
«Πρέπει να ανήκεις στην ιδιαίτερη φυλή των κωλοπετσωμένων, όχι μόνο για να τα καταφέρεις εδώ αλλά και να σου αρέσει. Πρέπει να είσαι σκληρός» λέει ο Μπουρντεν για την Ανταρκτική (κεντρική φωτό). Η περιπέτεια της Ανταρκτικής του Anthony περιελάμβανε μια βόλτα με ελικόπτερο πάνω από ένα ενεργό ηφαίστειο, μια επίσκεψη σε αποικία  πιγκουίνων και συνάντηση με τους επιστήμονες που ζουν σε ακραίες και σουρεαλιστικές συνθήκες στο σταθμό McMurdo. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, απολάμβανε τα τρόφιμα που προετοίμασε ο διαχειριστής κατασκηνώσεων Rae Spain.

Β όπως Βραζιλία
«Είναι ένας τόπος που όλοι είναι σέξι, ακόμα και οι άσχημοι είναι χοτ». Άντονι Μπουρντέν. Ταξιδεύοντας στη Βραζιλία για να επισκεφτεί τη Μπαία, η οποία είναι γνωστή ως «αφρικανική καρδιά της Βραζιλίας», ο Άντονι επισκέφθηκε τους θρυλικούς πωλητές τροφίμων και τις τοπικές γειτονιές ψαράδων. Επίσης απολάμβανε μπάρμπεκιου στην παραλία και ήταν οπαδός της caipirinha, την οποία χαρακτήρισε ως "την απαραίτητη εικόνα της Βραζιλίας στην παραλία".

Γ όπως Γαλλικές Άλπεις 
«Ο Θεός να έχει καλά τους Γάλλους. Δεν μπορούν να πάνε πολύ μακριά χωρίς να έχουν φάει κάτι καλό» . Ο Άντονι Μπουρντέν συναντήθηκε με τον φίλο του Ερίκ Ριπέρ στις γαλλικές Άλπεις, όπου παρήγγειλε μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που έχει να προσφέρει η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και όλων των τύπων τυριών. Ο Eric προσφέρθηκε να του πληρώσει ένα κουτί χαβιάρι αν μπορούσε να αποδείξει ότι ο φίλος του Άντονι θα μπορούσε να αρμέξει με επιτυχία μια αγελάδα.

Δ όπως Δανία
«Για να είμαι ειλικρινής αποφεύγω τις καθαρές, τακτοποιημένες χώρες χωρίς μαζικά κοινωνικά προβλήματα».  Επισκεπτόμενος στην Κοπεγχάγη, ο Άντονι γευμάτισε στο Noma, το εστιατόριο δύο αστέρων Michelin που διευθύνει ο σεφ René Redzepi. Παρακολούθησε επίσης τη συνάντηση του προσωπικού το βράδυ του Σαββάτου στο Noma, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σεφ στέλνουν τις γαστρονομικές τους ιδέες.

Ε όπως Ελλάδα
«Υπάρχει πολύ νόστιμο φαγητό. Το μέρος είναι, όπως και θα το περίμενε κάποιος, καταπληκτικό». Ο Άντονι επισκέφθηκε το νησί της Νάξου, όπου έπινε ρακί με τους ντόπιους και έκανε κατάδυση γύρω από ένα ναυάγιο του 20ου αιώνα. Ταξίδεψε επίσης στο ορεινό χωριό Απεϊρανθος του ίδιου νησιού, όπου παρακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία.

Ζ όπως Ζανζιβάρη
«Η Ζανζιβάρη έχει πολλή αραβική, περσική και ινδική επιρροή, γεγονός που κάνει το φαγητό αρκετά πικάντικο και ενδιαφέρον». Όταν επισκέφθηκε την Τανζανία για ένα αφρικάνικο περιπετειώδες σαφάρι, ο Άντονι πήγε για να δει το νησί της Ζανζιβάρης. Απολάμβανε το φαγητό του νησιού, το οποίο περιλάμβανε από μαντάζι μέχρι street food, τα θαλασσινά στη σχάρα και τη διάσημη πίτσα Ζανζιβάρης, λέγοντας ότι ήταν πολύ διαφορετική από εκείνο της ηπειρωτικής Τανζανίας.
 
Ή όπως  ΗΠΑ
Κατά την επίσκεψή  του στις τεράστιες εδαφικές εκτάσεις του δυτικού Τέξας, ο Μπουρντέν έφαγε για βραδυνό φρέσκο κατσίκι, τυρί jalapeño και μπισκότα βουτύρου στο Means Ranch Company. Τσέκαρε επίσης την Marfa, μια κοινότητα όπου καλλιτέχνες, καουμπόηδες και γραβατωμένοι εργαζόμενοι ζουν δίπλα-δίπλα.

Θ όπως Θιβέτ
Για το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής του εκπομπής, ο «Κέρουακ της μαγειρικής» παρακολούθησε μια Βουδιστική τελετή για τον θάνατο στο Θιβέτ. «Θεωρείται διαφωτιστικό και θεραπευτικό να σκεφτόμαστε τον θάνατο για μερικά λεπτά την ημέρα», λέει ο Bourdain σε συνομιλία με έναν άνδρα του Μπουτάν.

Ι όπως Ιράν
«Από όλα τα μέρη, όλες τις χώρες, όλα τα χρόνια των ταξιδιών μόνο εδώ με χαιρετούσαν τόσο θερμά άνθρωποι που δε γνώριζα» Άντονι Μπουρντέν. Στο Ιράν, ο Άντονι επισκέφθηκε το Εσφαχάν και την Τεχεράνη και απολάμβανε παραδοσιακή περσική κουζίνα σε δύο σπίτια. Θαύμασε την πολυπλοκότητα του φαγητού και έτρωγε σε μαγειρευτά σούπα, αυγά γεμιστά, χυλοπίτες γεμιστές με γαλοπούλα και κεμπάμπ.