Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο ταξίδι με το τρένο.


O χαλαρός ρυθμός του ταξιδιού με το τρένο μας γεμίζει εικόνες, αναμνήσεις και κάνει το ταξίδι μας να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα να μας το χαλάσει. Παρακάτω θα βρείτε 10 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε το πρώτο σας μεγάλο ταξίδι με το τρένο να έχει μόνο όμορφες αναμνήσεις.

Να μην κλείσετε τα εισιτήρια σας εκ των προτέρων 
Με τα εισιτήρια του τρένου συμβαίνει ακριβώς ότι και με του αεροπλάνου: Όποιος προλάβει. Όσο νωρίτερα κλείσετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε φτηνά εισιτήρια, ειδικά σε περιόδους όπως τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες. Αν έχετε τη δυνατότητα προγραμματίστε το ταξίδι σας και κλείστε τα εισιτήρια σας τουλάχιστον 2 με 3 μήνες νωρίτερα. Έρευνες δείχνουν ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε φτηνά εισιτήρια αν τα κλείσετε στα μέσα της εβδομάδας. 

Να φτάσετε καθυστερημένα 
Το να τρέχετε να προλάβετε το τρένο για ένα ταξίδι δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να τρέχετε να προλάβετε το μετρό για τη δουλειά σας. Αν και δεν χρειάζεται να είστε εκεί δύο ώρες νωρίτερα όπως με τις πτήσεις, δώστε στον εαυτό σας το περιθώριο των 30 λεπτών ή της μίας ώρας αν έχετε πολλές αποσκευές ή πρέπει να εκτυπώσετε το εισιτήριο σας. Να μην σέβεστε την τοπική κουλτούρα
Όπως ισχύει γενικά , έτσι και όταν έχει να κάνει με το τρένο, κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και έθιμα σχετικά με το ταξίδι. Για παράδειγμα στα τρένα της Ιαπωνίας, επικρατεί απόλυτη ησυχία και σχεδόν δεν ακούγεται ψίθυρος. Ίσως υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για να μιλήσετε στο κινητό και τα παιδιά δεν μπορούν να τρέχουν στο διάδρομο. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει και η καθαριότητα: Μπορείτε να φάτε και να πιείτε άλλα για κανένα λόγο δεν πρέπει να αφήσετε σκουπίδια φεύγοντας.  

Να έχετε πολλές αποσκευές
Ένα από τα θετικά του τρένου είναι ότι έχετε πρόσβαση στις αποσκευές σας οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είστε προνοητικοί όταν πακετάρετε. Χρησιμοποιήστε βαλίτσες με ροδάκια και πάρτε όσα θεωρείτε απαραίτητα. Το να μπορείτε να μετακινήστε εύκολα με τις βαλίτσες σας στα σκαλιά και στους διαδρόμους θα διευκολύνει εσάς αλλά και τους γύρω σας. Σημαντικό είναι επίσης να ενημερώνεστε εκ των προτέρων για το επιτρεπόμενο όριο αποσκευών που έχουν αρκετές εταιρείες. Να καθίσετε στη λάθος θέση
Υπάρχει μεγάλο εύρος στις κατηγορίες των θέσεων των τρένων οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι έχετε κλείσει. Πολλά τρένα έχουν αριθμημένες θέσεις ή ακόμα και βαγόνια που χωρίζονται στη διαδρομή και ακολουθούν διαφορετικούς προορισμούς. Όπως και στο αεροπλάνο, υπάρχει η business class και η economy, αλλά ακόμη και ένα βαγόνι που ενδείκνυται για διάβασμα και στο οποίο απαγορεύονται οι ομιλίες. 

Να περιμένετε να έχετε όλες τις τεχνολογικές ανέσεις 
Κάποια τρένα έχουν παροχές ρεύματος σε κάθε θέση και κάποια όχι, οπότε καλό θα ήταν να το τσεκάρετε εξ αρχής. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να έχετε φορτίσει το κινητό σας και να έχετε και κάποιο power bank, αφού δεν θέλετε να χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφίσετε μοναδικά τοπία από το παράθυρο σας. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που ίσως να μην έχετε σήμα, όπως οι σήραγγες και τα βουνά. Τέλος, πλέον πολλά τρένα έχουν Wi-Fi, αλλά μην περιμένετε την καλύτερη ποιότητα. Να μην επιβιβάζεστε γρήγορα
Στην πρώτη και στην τελευταία τους στάση τα τρένα συνήθως παραμένουν αρκετή ώρα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ενδιάμεσους σταθμούς. Αν θέλετε να κατεβείτε για να ξεπιαστείτε σιγουρευτείτε ότι επιστρέφετε εγκαίρως στη θέση σας ή αν το ταξίδι σας ξεκινά με αφετηρία κάποιον από τους ενδιάμεσους σταθμούς θα πρέπει να κάνετε ακρετά γρήγορα. 

Να μην έχετε μαζί σας σνακ 
Ανάλογα με το ταξίδι, οι επιλογές σας για φαγητό στο τρένο μπορεί να κυμαίνονται από πολυτελή γεύματα σε συγκεκριμένο βαγόνι-εστιατόριο, μέχρι καρότσια με βασικά σνακ που περνούν από τον διάδρομο. Καλό θα ήταν να έχετε προνοήσει και να έχετε μαζί σας μερικά σνακ, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τα τρόφιμα στο τρένο εξαντλούνται γρήγορα. Να μένετε στη θέση σας
Το τρένο, σε αντίθεση με το αεροπλάνο, σας δίνει τη δυνατότητα να μετακινήστε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορείτε να σηκωθείτε, να αλλάξετε βαγόνι και να ξεπιαστείτε. Αυτή η συμβουλή βέβαια, δεν ισχύει για όσους ζαλίζονται. Το να μετακινήστε όσο το τρένο ταξιδεύει μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

Να χάσετε τη στάση σας
Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε το δρομολόγιο και το πλήρες όνομα της στάσης της πόλης που αποτελεί τον προορισμό σας, αφού οι μεγάλες πόλεις ίσως έχουν παραπάνω από μια στάσεις. Οι στάσεις δεν ανακοινώνονται πάντα από το μεγάφωνο, ενώ η διαφορά γλώσσας ίσως σας δυσκολέψει. Σημειώστε τις στάσεις πριν από την δικά σας ώστε να έχετε το χρόνο να προετοιμαστείτε, ενώ αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε, βάλτε το ξυπνητήρι 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα άφιξης. 


Tags:τρένο ταξίδι τι να κάνω 

Προηγούμενο

Χριστούγεννα στο Στρασβούργο

Επόμενο

Ιταλία: Όνειρο στις λίμνες της