48 ώρες στη Μονεμβασιά

Με την ξηρά τη δένει μια λωρίδα γης. Με την γκρίζα πραγματικότητα του αστού μια ισχνή κλωστή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει. Μπορεί να φταίει η απουσία των αυτοκινήτων, που σ’ αφήνει ν’ ακούς τους αληθινούς ήχους της ζωής: τον παφλασμό των κυμάτων που χαϊδεύουν τα αδιαπέραστα τείχη και τους συνωμοτικούς ψιθύρους των ερωτευμένων.

Ημέρα Πρώτη


10 πμ.
Check in στο Moni Emvasis Suites που συνδυάζει πολυτέλεια και υψηλή αισθητική στην καρδιά του Βυζαντινού Κάστρου. Μόλις τρεις ονειρεμένες σουίτες και εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας (τηλ.: 27320 62122, www.moniemvasis.gr). Kinsterna Hotel & Spa, που από την άνοιξη του 2010 αποτελεί την πιο πολυτελή άφιξη στη Μονεμβασιά. Πολυτέλεια και φινέτσα στα 27 δωμάτια και σουίτες, γκουρμέ μεσογειακή κουζίνα με προϊόντα και κρασί του κτήματος στο εστιατόριο και μασάζ αρωματοθεραπείας στο μυστηριακό χώρο του Kinsterna Spa (Άγιος Στέφανος, τηλ.: 27320 66300, www.kinsternahotel.gr). Το ξενοδοχείο Λικίνια άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2011 και αποτελείται από τέσσερα δίπατα πετρόχτιστα κτίρια. Χειροποίητα έπιπλα από ξύλο καρυδιάς, παραδοσιακά τζάκια, στρώματα και λευκά είδη COCOMAT και καλλυντικά Molton Brown στα δωμάτια και τις σουίτες (Κάστρο Μονεμβάσιας, τηλ.: 27320 61939, www.likinia.gr). Αν ψάχνετε το καλύτερο πρωινό, τότε κλείστε δωμάτιο στο Βυζαντινό (φωτό).  Αποτελείται από έξι πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με αισθητική που σέβεται τον ιστορικό χώρο, στο κεντρικό καλντερίμι του κάστρου. Αντικέ έπιπλα, θολωτά ταβάνια, σκούρα πατώματα, λαξευμένα τζάκια (στα περισσότερα δωμάτια) και γήινα χρώματα συνθέτουν το σκηνικό στους ατμοσφαιρικούς χώρους του αναπαλαιωμένου κτιρίου. Πρωινό θα πάρετε στο ομώνυμο cafe (γνωστό ως Κανόνι). Αξίζει να ξέρετε ότι το ψωμί είναι ζυμωμένο στο ξενοδοχείο από στάρι ολικής αλεσμένο στον νερόμυλο των Ταλάντων που έχει ανακατασκευαστεί πρόσφατα. Πολλές φορές η ιδιοκτήτρια, η κυρ. Άννα ετοιμάζει την τοπική σπεσιαλιτέ: φρεσκοψημένη προπύρα, μια αλμυρή λαγάνα που σερβίρεται σκέτη, με τυρί, ελιές ή κρεμμύδι. Γενικά, όμως το πρωινό είναι επικό. Πλούσιο με πολύ προσεγμένα υλικά: πολλά είδη ψωμιού, σπιτικά κουλουράκια (πορτοκαλιού, κανέλας), παξιμάδια (γλυκάνισου ή πορτοκαλιού), σπιτικό κέικ (πορτοκάλι ή μήλο και σταφίδες), καθώς και κριτσίνια (λευκά, πολύσπορα, καλαμποκιού ή σικάλεως), δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα (Κάστρο Μονεμβάσιας, τηλ.: 27320 61351, www.hotelbyzantino.com, από €65 το δίκλινο με πρωινό).



11 πμ.
Εξερευνήστε την παλιά πόλη της Μονεμβασιάς, τον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό. Μπαίνοντας από την μοναδική είσοδο αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, που φτάνει ως τον 6ο αιώνα. Στα αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου ενώ ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι φτάνετε στην πλατεία με το παλιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας, που περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ανεβαίνοντας για περίπου 15 λεπτά, φτάνετε στην επάνω πόλη, τον Γούλα όπως λέγεται, με την υπέροχη θέα στην πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω, στην άκρη του απόκρημνου βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μια από τις 40 εκκλησίες του κάστρου. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.



 

2 μμ.
Όλοι έρχονται για τη θέα από τις βεράντες του εστιατορίου Κανόνι αλλά και για τη σπεσιαλιτέ το μοσχάρι κοκκινιστό στο πήλινο, σκεπασμένο με λεπτοκομμένες πατάτες και τυρί ένταμ. Εκτός από πολύ καλά μαγειρευτά, θα βρείτε και ολόφρεσκα ψάρια (τηλ.: 27320 61387, tokanoni.com, από €15 το άτομο). 



 
5 μμ.
Το πρώτο cafe που συναντάτε μπαίνοντας στο κάστρο είναι το Ενετικό. Hot spot η μεγάλη του βεράντα ιδίως τις απογευματινές ώρες. Σταθερή αξία και για κοκτέιλ το βράδυ συντροφιά με καλές jazz, rock και lounge μουσικές (τηλ.: 27320 61352).
 

 
7 μμ
Βόλτα στα καταστήματα για να προμηθευτείτε τοπικά καλούδια: τα περίφημα αμυγδαλωτά και σαμουσάδες (παραδοσιακό γλυκό με μέλι, φύλλο, σουσάμι, καρύδι και αμύγδαλο) από το Μορέως Ήδιστα, το διάσημο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Χαραμή (τηλ.: 27320 61040, www.amygdaloto.gr), αρωματικά φυτά και βότανα, αρωματικό τσάι και φυσικά καλλυντικά από τις Λίξες (τηλ.: 27320 61121) και τοπικά κρασιά, μελόκρασο και τσίπουρο από το Κελάρι (τηλ.: 27320 61695).


 
9 μμ.
Ρομαντικό δείπνο στο ολοκαίνουριο γκουρμέ εστιατόριο Χρυσόβουλο. Εδώ, από τον Αύγουστο του 2012 ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας παντρεύει την δημιουργικότητα με τις καλύτερες πρώτες ύλες της λακωνικής γης σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο. Αρχίστε με κρέμα φάβας και γαρίδες και συνεχίστε με σιγοψημένο χοιρινό στο φούρνο γεμιστό με κεφαλοτύρι σε σάλτσα πορτοκαλιού. Φινάλε με σουφλέ σοκολάτας ή χλιαρή γαλατόπιτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Σε διαφορετικό επίπεδο βρίσκονται οι τρεις, επίσης ολοκαίνουριες, exclusive σουίτες “Μόνη Έμβασις” (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ.: 27320 62022, www.chrisovoulo.gr, από €25 το άτομο). 
 




11 μμ.
Συνέχεια στο άκρως ατμοσφαιρικό μπαρ Χρυσόβουλο με το ομώνυμο signature κοκτέιλ του με βάση το τσίπουρο και το πικραμύγδαλο υπό τους ήχους διακριτικής τζαζ και μπλουζ (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ.: 27320 62022). 
 

 
Tags:ξενοδοχεία διαμονή φαγητό εστιατόρια αξιοθέατα Μονεμβασιά 48 ώρες 

Προηγούμενο

48 ώρες στο Άμστερνταμ