48 ώρες στη Μάλτα

Μεσαιωνικά κάστρα και παλάτια, καλοδιατηρημένοι προϊστορικοί ναοί και υπόγειες νεκρόπολεις σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι επτά χιλιάδων χρόνων. Στη Μάλτα περνάς καλά όσες μέρες και να αφιερώσεις.

Ημέρα πρώτη


Στο σταυροδρόμι Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, η Μάλτα εδώ και χιλιάδες χρόνια αφομοιώνει επιρροές από όλους τους γειτονικούς πολιτισμούς, αλλά και από τη Βρετανία, καθώς υπήρξε αγγλική αποικία μέχρι το 1964. Σήμερα λοιπόν αυτό το μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος, που αποτελείται από το ομώνυμο νησί, το μικρότερο Γκότζο και το σχεδόν ακατοίκητο Κομίνο, πέρα από τις αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά παρουσιάζει έναν εκπληκτικό πλούτο από ιστορικά αξιοθέατα: καλοδιατηρημένους προϊστορικούς ναούς, υπόγειες νεκρόπολεις, ρωμαϊκές κατακόμβες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες και την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά που άφησε το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας.

Οργανώστε το ταξίδι σας για το Σεπτέμβριο, που οι θερμοκρασίες παραμένουν ιδανικές για να απολαύσετε τη θάλασσα, αλλά τα πλήθη των τουριστών αραιώνουν.

Ημέρα πρώτη

9 π.μ.
Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από τη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας, η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο, ομώνυμο νησί της χώρας. Αυτή η καστροπολιτεία, που χρονολογείται από το 1565, καθώς χτίστηκε από τους Ιππότες μετά τη Μεγάλη Πολιορκία, θυμίζει σκηνικό μεσαιωνικής ταινίας. Στην Πύλη της Πόλης, ωστόσο, η οποία ανασχεδιάστηκε από τον Ρέντσο Πιάνο, το χτες συνομιλεί με το σήμερα. Περάστε το νέο, μοντέρνο κτίριο του κοινοβουλίου, σε σχέδιο του ίδιου Ιταλού αρχιτέκτονα, και κατευθυνθείτε προς τους Άνω Κήπους Barrakka, από όπου θα απολαύσετε μια πανοραμική  θέα στο Μεγάλο Λιμάνι της Βαλέτα.

Άνω Κήποι Barrakka

10 π.μ.
Κατευθυνθείτε ξανά προς το κέντρο της πόλης και τον εμβληματικό, πλατύ Δρόμο της Δημοκρατίας (Triq Ir-Repubblika), όπου θα βρείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (heritagemalta.org), στο κτίριο Auberge de Provence. Αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς φιλοξενεί τα ευρήματα από τους προϊστορικούς ναούς της Μάλτας, όπως το γλυπτό της «Κοιμωμένης Γυναίκας», που ανάγεται χρονικά στο 2.000 π.Χ. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

12 μ.
Μετά την επίσκεψή σας στο Μουσείο, βγαίνετε ξανά στο Δρόμο της Δημοκρατίας και συνεχίζετε αριστερά μέχρι να φτάσετε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη (www.stjohnscocathedral.com), της εποχής των Ιπποτών. Οι εξωτερικές, λιτές, σχεδόν αυστηρές γραμμές του δεν προδιαθέτουν για τον εσωτερικό διάκοσμο, μια γιορτή του μπαρόκ, καθώς δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή που να μην καλύπτεται από χρυσό, μάρμαρο και χρώμα. Ανάμεσα στους θησαυρούς του μην παραλείψετε να δείτε τον πίνακα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (1608), φιλοτεχνημένο από τον Καραβάτζιο.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη

13.00 μ.μ.
Η ιταλική επιρροή υπήρξε καθοριστική για τη μαλτέζικη γαστρονομία. Κάντε λοιπόν ένα διάλειμμα στην τρατορία Zero Sei, στο δρόμο Old Theatre Street (zeroseimalta.com), και ανακαλύψτε γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων.

Τρατορία Zero Sei

14.30 μ.μ.
Επιστρέψτε στην Πύλη της Βαλέτα και, με λεωφορείο ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, πηγαίνετε στη Νότια Μάλτα, στους προϊστορικούς ναούς Mnajdra και Hagar Qim (heritagemalta.org), που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Σε αυτά τα εκπληκτικά περίπλοκα και καλοδιατηρημένα κτίσματα από μαλτεζόπετρα, που χρονολογούνται μεταξύ του 3600 π.Χ. και 2500 π.Χ., θα δείτε πολλαπλές αίθουσες, μνημειώδεις πύλες, πέτρινα έπιπλα και αγάλματα. 

Ναοί Mnajdra και Hagar Qim

16.30 μ.μ.
Αν σας εμπνέει ο καιρός, κατευθυνθείτε για μια δροσιστική βουτιά στο Ghar Lapsi, στη φυσική πισίνα που έχει δημιουργηθεί από ένα άνοιγμα στο βράχο.

Ghar Lapsi

18.00 μ.μ.
Κάντε μια βόλτα στο γραφικό ψαροχώρι Marsaxlokk, ίσως το πιο όμορφο της Μάλτας, όπου στο λιμανάκι του, οι παραδοσιακές ψαρόβαρκες πλημμυρίζουν το μπλε της θάλασσας με ζωηρόχρωμες πινελιές. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε και ένα δείπνο με ψάρια και θαλασσινά. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά ανάμεσα στις καλύτερες βρίσκεται το Tartarun Restaurant (www.tartarun.com), με signature πιάτα που βασίζονται κυρίως στο φρέσκο ψάρι.
Marsaxlokk

21.00 μ.μ.
Επιστρέψτε στη Βαλέτα, για να πάρετε μια γεύση από τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Ανάμεσα στα καλύτερα μπαρ της πρωτεύουσας είναι το Café Society (13, St Johns Street), σε ένα γραφικό σοκάκι, το οποίο, από το 2015 που άνοιξε, έχει αναδειχθεί γρήγορα σε αγαπημένο στέκι για καλλιτέχνες και όχι μόνο και που ξεχωρίζει, πέρα από τη ζεστή ατμόσφαιρα, για τα ποιοτικά κοκτέιλ του. 

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για τη δεύτερη ημέρα.Tags:Μάλτα 48 ώρες αξιοθέατα 

Προηγούμενο

48 ώρες στην πόλη της Κέρκυρας

Επόμενο

48 ώρες στις Βρυξέλλες