48 ώρες στην Κάρυστο

Παραλίες με τιρκουάζ νερά, φαράγγια με καταρράκτες και οργιώδη βλάστηση, νεοκλασικά αρχοντικά και μυστηριώδη αρχαία κτίσματα μάς περιμένουν σε έναν προορισμό ελκυστικό όλο το χρόνο, σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα.

Ημέρα πρώτη


Να βουτάς σε γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά και μισή ώρα αργότερα, ενώ νιώθεις ακόμα την αλμύρα στο δέρμα σου, να απολαμβάνεις παϊδάκια στο βουνό κάτω από τα πλατάνια, με μουσική υπόκρουση τα τζιτζίκια και τα τρεχούμενα νερά. Να κάνεις περατζάδα σε ένα πολυσύχναστο λιμανάκι, που κάθε βράδυ του καλοκαιριού είναι λες και έχει γιορτή, και το επόμενο πρωί να φοράς τα αθλητικά σου και να ξεκινάς για πεζοπορία σε φαράγγι. Είναι εκπληκτικό το πόσο διαφορετικές αντιθέσεις χωρούν στην Κάρυστο, στην οποία αξίζει να αφιερώσετε τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο.

9 π.μ.
Από το λιμάνι της Ραφήνας ή της Αγίας Μαρίνας παίρνετε το πλοίο που σας πηγαίνει στο Μαρμάρι ή αντίστοιχα στα Ν. Στύρα (πληροφορίες για δρομολόγια εδώ). Ενδεικτικά, από τη Ραφήνα φτάνετε στο Μαρμάρι μέσα σε μία μόλις ώρα. Στη διαδρομή σας για την Κάρυστο, αν δεν φυσούν δυνατοί άνεμοι, αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφτείτε την παραλία της Μεγάλης Άμμου για μια πρωινή βουτιά. Αυτή η εξωτική παραλία, με τα γαλαζοπράσινα νερά και μια λωρίδα άμμου που μετακινείται ανάλογα με τις διαθέσεις των κυμάτων, βρίσκεται σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από το Μαρμάρι, αλλά όταν δυναμώνουν τα μελτέμια δεν προσφέρεται για κολύμπι γιατί η θάλασσα είναι βαθιά και έχει ισχυρά ρεύματα. 


Παραλία Μεγάλη Άμμος

11 π.μ.
Μια οδική διαδρομή δεκαπέντε περίπου λεπτών από τη Μεγάλη Άμμο θα σας οδηγήσει στην Κάρυστο, όπου αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος (τηλ. 22240 29218, ώρες λειτουργίας Τρ.-Κυρ. 8.00-15.00). Ανάμεσα στα εκθέματά του είναι τα ευρήματα από τα δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων και από την Καρύστια των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

13.00 μ.μ.
Στη μεσημεριανή ζέστη αναζητήστε καταφύγιο στη σκιά των πλατάνων, που προσφέρεται απλόχερα στους Μύλους, ένα χωριουδάκι σε απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο από την Κάρυστο, στην πλαγιά της Όχης. Εδώ το σκηνικό αλλάζει εντελώς: το γυμνό τοπίο της Καρύστου, που θυμίζει Κυκλάδες, δίνει τη θέση του σε πυκνή βλάστηση που αναπτύσσεται γύρω από γόνιμες ρεματιές. Το ωραίοτερο σημείο για να απολαύσετε το μεσημεριανό σας είναι, μάλλον, η ταβέρνα Απόλαυση στο Ποταμάκι (τηλ. 2224 023612). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά γκόγκλιες ή κουρκουμπίνες και τυροπιτάρι Ευβοίας.


Ταβερνάκι στους Μύλους

15.00 μ.μ
Σε απόσταση αναπνοής από τους Μύλους βρίσκεται το Κοκκινόκαστρο ή Castello Rosso, που οφείλει το όνομά του στα κοκκινωπά πετρώματα από τα οποία χτίστηκε. Από το 13ο αιώνα, όταν χτίστηκε από τους Λομβαρδούς, ατενίζει από ψηλά τον κόλπο της Καρύστου, γι’ αυτό ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει, πέρα από την τοιχοποιία του, και η εκπληκτική θέα του. Για να φτάσετε εκεί μπορείτε να πάρετε ένα μονοπάτι περίπου 15 λεπτών που ξεκινάει από τους Μύλους. Μια εναλλακτική αν έχετε περισσότερο χρόνο και αντοχές είναι να κάνετε την πεζοπορική διαδρομή που με αφετηρία τους Μύλους και μετά από 45 περίπου λεπτά, θα σας οδηγήσει στα ρωμαϊκά λατομεία της περιοχής, με εντυπωσιακούς μονολιθικούς κίονες.


Κοκκινόκαστρο

17.00 μ.μ.
Για την απογευματινή σας βουτιά κατηφορίστε προς την Κάρυστο, αλλά αυτή τη φορά κατευθυνθείτε ανατολικά στον κεντρικό δρόμο και, στο σημείο της διχάλας, συνεχίστε προς Μπούρο. Αν και ο συγκεκριμένος παραθαλάσσιος οικισμός απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Κάρυστο, στη διαδρομή θα συναντήσετε άπειρους κολπίσκους με κρυστάλλινα νερά, κάποιοι από τους οποίους δεν γεμίζουν ούτε τον Αύγουστο. Την παραλία του Μπούρου θα την αναγνωρίσετε από ένα λευκό άγαλμα άγνωστου γλύπτη πάνω στα βράχια που, είτε μας αρέσει η αισθητική του είτε όχι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει αναδειχθεί σε ορόσημό της.


Η κεντρική παραλία της Καρύστου στα ανατολικά, στη διαδρομή για τον Μπούρο

20.00 μ.μ.
Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία της περατζάδας στο λιμάνι της Καρύστου, δεν έχετε επισκεφτεί την πολη. Μόλις πέσει λοιπόν ο ήλιος ακολουθήστε το πλήθος των ντόπιων και των τουριστών και περπατήστε μέχρι το Μπούρτζι, το παραλιακό ενετικό φρούριο του 14ου αιώνα που κάποιες φορές το καλοκαίρι ανοίγει για να φιλοξενήσει εκθέσεις. Αναζητήστε τα τελευταία νεοκλασικά κτίρια που έχουν απομείνει στην πόλη και που δυστυχώς χάνονται ανάμεσα στις πολυκατοικίες των τελευταίων δεκαετιών. Κάντε μια στάση στο περίπτερο που λειτουργεί μόνιμα στο λιμάνι, για να πάρετε πληροφορίες για την πεζοπορία στο φαράγγι Δημοσάρη ή να κλείσετε θέση για μια οργανωμένη ξενάγηση, που θα είναι η αποστολή της επόμενης μέρας.

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για τη δεύτερη ημέρα.Tags:Κάρυστος Εύβοια Νότια Εύβοια δρακόσπιτα φαράγγι Δημοσάρη Κοκκινόκαστρο κάστρο Castello Rosso 

Προηγούμενο

48 ώρες στη Μάλτα

Επόμενο

48 μαγικές ώρες στο πιο θαυματουργό νησί των Κυκλάδων