Ρέθυμνο: Οι καλύτερες απολαύσεις της πόλης-μαντινάδας.

Περίπου μία ώρα. Τόσο χρειαστήκαμε για να φτάσουμε από το Ηράκλειο στην πόλη που επιμένει να σκαρώνει μαντινάδες και να θυμίζει την εποχή που ανήκε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Ρέθυμνο: Οι καλύτερες απολαύσεις της πόλης-μαντινάδας.


Περίπου μία ώρα. Τόσο χρειαστήκαμε για να φτάσουμε από το Ηράκλειο στην πόλη που επιμένει να σκαρώνει μαντινάδες και να θυμίζει την εποχή που ανήκε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.
 
Το Ρέθυμνο δεν είναι εύκολος προορισμός. Πρέπει να τον αντιμετωπίζεις σαν μια άγνωστη αρχαία μαντινάδα που αν δεν την πει μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τα λόγια και το βαθύ νόημα της. Μια μαντινάδα που αντιλαλεί από τη Φορτέτζα και το ενετικό λιμάνι μέχρι την αγορά, τους μιναρέδες των τζαμιών και τα βενετσιάνικα αρχοντικά της παλιάς πόλης.
 

Τα κτίριά του έχουν μείνει ανέπαφα από την εποχή που ανήκε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και συνδυάζει στοιχεία από όλους τους πολιτισμούς που γνώρισε, με τζαμιά και βυζαντινές εκκλησίες. Η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη στενά δρομάκια και βενετσιάνικα κτίσματα με εντυπωσιακά, αναγεννησιακού ρυθμού, θυρώματα. Παλιά διώροφα αρχοντικά σε έντονα χρώματα σαν των Επτανήσων, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και μιναρέδες από την εποχή της Τουρκοκρατίας που άφησε κι αυτή έντονα τη σφραγίδα της: το Νερατζέ τζαμί και το Καρά Μουσά. Το τούρκικο σχολείο θηλέων, το παλαιότερο σχολικό κτίριο του Ρεθύμνου. Όλα σε προσκαλούν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία, που στην επιστροφή του δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος.

 
 
Φυλή ξεχωριστή οι άνθρωποί του σου αποκαλύπτουν όταν τους πλησιάσεις την πραγματική τους φύση, περήφανη, ανοιχτόκαρδη, φιλόξενη και ανυπόταχτη. Αγαπάνε με πάθος τον τόπο τους, τις παραδόσεις και τον ξεχωριστό πολιτισμό της. Σε προσκαλούν με ένα ποτήρι ρακή να γνωρίσει τις βαθιές ρίζες της παράδοσης τους, τα τραγούδια τους, τους μύθους και τους θρύλους τους. Θα σου μάθουν πως η καλή ζωή κι έρωτας θέλουν φαγητό και ποτό: ρακή, μαρουβά, κρασί λιάτικο από την παλαιότερη ποικιλία της Μεσογείου και κατσικάκι φουριάρικο. Μόνο τότε μπορούν να λυθούν οι καρδιές και ν' αρχίσουν να τραγουδάνε ανάμεσα στα βενετσιάνικα αρχοντικά της πόλης. Στα καφενεία της Αρκαδίου η περαντζάδα έχει ξεκινήσει από νωρίς και στη Σουλίου ακούγονται μαντινάδες που σκαρώνουν οι οργανοποιοί στα εργαστήριά τους. Από παντού ακούς αυτοσχέδιους σκοπούς που θαρρείς ταξιδεύουν απ’ τα Ανώγεια, πρωτεύουσα της μουσικής παράδοσης όλης της Κρήτης.
 
 
 
 
Και το βράδυ δεν θα χρειαστεί να ρωτήσεις. Θα τους βρεις όλους στα ρακάδικα της Βερνάδου. Τότε είναι που το Ρέθυμνο μοιάζει με μεγάλο τραπέζι γεμάτο ρακές, καλιτσούνια και κουκουβάγιες, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το ντάκο. Το Ρέθυμνο ξέρει να αποκτά μαζί σου προσωπική σχέση, να σου ψιθυρίζει στο αυτί μια μαντινάδα που είναι γραμμένη μόνο για σένα και να σε κάνει να το ερωτευτείς αθεράπευτα για πάντα. 

 
Tags:ξενοδοχεία διαμονή φαγητό εστιατόρια αξιοθέατα παραλίες Ρέθυμνο 

Προηγούμενο

Guardian: «Βοηθήστε την Ελλάδα, κάντε διακοπές εκεί»

Επόμενο

Telegraph: Ποιό ελληνικό θέατρο είναι το πιο εντυπωσιακό του κόσμου;