Πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού

Άγρια βράχια και δύσβατα καλντερίμια συνθέτουν το αφτιασίδωτο σκηνικό σε ονειρεμένες πόλεις κρεμασμένες στο χείλος του γκρεμού. 

Πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού.

Σε αυτές τις πόλεις δεν θα βρείτε εντυπωσιακά κτίρια και αξιοθέατα. Δεν τα έχουν ανάγκη άλλωστε αφού αποτελούν οι ίδιες μνημεία αρχιτεκτονικής. Για να μας κόψουν την ανάσα δεν θα καταβάλουν καμία προσπάθεια: αρκεί να σταθούμε στην άκρη τους και να ατενίσουμε από κάτω μας τη θάλασσα ή το έδαφος.

Castellfollit De La Roca, Ισπανία
Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Καταλονίας στα βορειοδυτικά της Girona και έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Και όχι άδικα. Το μικροσκοπικό χωριό των 1.000 κατοίκων είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά από βασάλτη, ανάμεσα σε δύο ποταμούς, με τα περισσότερα σπίτια να μοιάζουν πως αιωρούνται στην άκρη του γκρεμού και πως θα κατρακυλήσουν ανά πάσα στιγμή. Εδώ, μάλιστα λειτουργεί το μοναδικό λατομείο εξόρυξης βασάλτη της χώρας. Το παλαιότερο τμήμα του χτίστηκε το Μεσαίωνα και αποτελείται από στενά δρομάκια και σκοτεινές γωνίες ενώ τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από ηφαιστειακά βράχια. Στο χωριό δεσπόζει η εκκλησία του Sant Salvador ενώ υπάρχουν αρκετές πλατείες, παιδικές χαρές αλλά και δημοτική πισίνα για τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
 
 
 
 
 
Rocamadour, Γαλλία
Το μικροσκοπικό χωριό κρέμεται πάνω από ένα φαράγγι στον ποταμό Alzou της νοτιοδυτική Γαλλία. Τα σπιτάκια του είναι χτισμένα σε διαφορετικά επίπεδα στην πλευρά του βράχου ενώ δεκάδες σκαλιά μάς οδηγούν από την κάτω πόλη στις πελώριες εκκλησίες που δεσπόζουν στο ανώτερο τμήμα της. Το χωριό χρονολογείται από το 12ο αιώνα και σχεδόν ερημώθηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση. Σήμερα, γνωρίζει και πάλι άνθιση χάρη στους τουρίστες και τους προσκυνητές που έρχονται για να τιμήσουν τον St. Amadour και την ξύλινη εικόνα της Μαύρης Μαντόνα που σκάλισε ο ίδιος και φυλάσσεται στην εκκλησία της Notre Dame. Σύμφωνα με το θρύλο, ο St. Amadour υπήρξε μάρτυρας των θανάτων του Αγίου Πέτρου και Παύλου στη Ρώμη και αργότερα ταξίδεψε στο Rocamadour, όπου και έγινε ερημίτης. Το χωριό έχει δώσει το όνομά του και στο πολύ μικρό, κατσικίσιο τυρί που παράγεται στην περιοχή.
 

 

Bonifacio, Κορσική
Η πόλη βρίσκεται στη νότια άκρη του γαλλικού νησιού και από μακριά μοιάζει να ξεπροβάλει από τη θάλασσα και να λάμπει ολόλευκη στο φως του ήλιου. Βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία κρεμασμένο στα βράχια πάνω από το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της νότιας ακτής της Κορσικής. Η ίδια η πόλη και τα τείχη της εκτείνονται σε μεγάλο μήκος, σε υψόμετρο 70 μέτρων από τη θάλασσα. To Bonifacio αποτελεί το σκηνικό όπου εκτυλίσσεται το διήγημα του Γκι ντε Μοπασάν, Η Βεντέτα.
 
 
 
 
Ronda, Ισπανία
Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική πόλη της Ανδαλουσίας, στα δυτικά της Μάλαγας και βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα βουνά σε υψόμετρο 760 μέτρων. Η πόλη χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Guadalevin που την διασχίζει. Έτσι, η Ronda βρίσκεται πάνω στις δύο πλευρές του φαραγγιού El Tajo με τα δύο τμήματά της να επικοινωνούν μεταξύ τους με τρεις γέφυρες. Η αρχιτεκτονική της έχει δεχτεί επιρροές από τους Ρωμαίους και του Μαυριτανούς, οι οποίοι κάποτε κυριαρχούσαν στην περιοχή. Η Ronda διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας των ταυρομαχιών ενώ εδώ βρίσκεται και η παλαιότερη αρένα της Ισπανίας.
 
 
 
 

Πατήστε επόμενο για να δείτε περισσότερες πόλεις σε γκρεμούς.

Προηγούμενο

Τα 9 πιο όμορφα λιμάνια της Ευρώπης

Επόμενο

Τα πιο όμορφα νησιά της Βόρειας Ελλάδας