10 εντυπωσιακές υπόσκαφες πολιτείες

Από το σεληνιακό τοπίο της Καππαδοκίας και τη ρομαντική Ματέρα ως την καρτποσταλική Σαντορίνη, σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο γοητευτικά μέρη στον κόσμο όπου τα υπόσκαφα σπίτια συνθέτουν το πιο μαγευτικό σκηνικό.

Οι 10 πιο εντυπωσιακές υπόσκαφες πολιτείες του πλανήτη.

Τα τερτίπια της φύσης, οι άνεμοι, το δύσβατο έδαφος, οι διωγμοί, η φτώχεια είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους εδώ και αιώνες να μετατρέψουν σε σπίτια τους τις σπηλιές που σκάλισαν μέσα σε βράχους. Από το σεληνιακό τοπίο της Καππαδοκίας και τη ρομαντική Ματέρα ως την καρτποσταλική Σαντορίνη, σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο γοητευτικά μέρη στον κόσμο όπου τα υπόσκαφα σπίτια συνθέτουν το πιο μαγευτικό σκηνικό.
 
 
Καππαδοκία, Τουρκία
Σε αυτό το εξωπραγματικό τοπίο με τους απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς και τους παράξενους βράχους που μοιάζουν με μανιτάρια και στέκουν ακλόνητοι για αιώνες βρίσκονται αμέτρητες υπόσκαφες εκκλησίες λαξευμένες στο μαλακό ψαμμόλιθο. Ερειπωμένα μοναστήρια, σταυροί σκαλισμένοι στα αλλόκοτα βράχια, υπόγειες πόλεις, δαιδαλώδεις σπηλιές και λαβύρινθοι συνθέτουν το ονειρικό σκηνικό σε αυτό το απέραντο οροπέδιο στα βάθη της Τουρκίας, στην ανατολική Μικρά Ασία. Οι φημισμένες υπόσκαφες σπηλιές της πρωτοκατοικήθηκαν από ανθρώπους της νεολιθικής εποχής, για να αποτελέσουν στη συνέχεια, από τον 4ο αιώνα, το καταφύγιο χιλιάδων κυνηγημένων χριστιανών, που έζησαν σε αυτές δημιουργώντας τις πρώτες χριστιανικές, μοναστικές κοινότητες. Ξεχωρίζουν το χωριό Goreme (Κόραμα) όπου βρίσκονται οι περισσότερες και σημαντικότερες υπόσκαφες βυζαντινές εκκλησίες της Καππαδοκίας και που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO αλλά και το Urgup (Προκόπι).
 
 
 
 
 
 
 
Ματέρα, Ιταλία
Η “Καππαδοκία της Ευρώπης” έγινε η αγαπημένη πόλη του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αλλά και του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο πρώτος τη χρησιμοποιούσε για σκηνικό στις ταινίες του, ενώ για τον δεύτερο ήταν ο τόπος που γεννήθηκε ο παππούς του. Μάλιστα άνοιξε πολύ κοντά από εδώ, στο χωριό Bernalda το έκτο του ξενοδοχείο. Η Ματέρα μοιάζει σα χειροποίητη. Σαν ο δημιουργός της να την έπλασε με το χέρι με ασβεστόλιθο και μετά να σκάλισε τις στέγες και τα παράθυρα. Παρέμενε άγνωστη. Μια πόλη-φάντασμα στην επαρχεία Basilica μέχρι που την ανακάλυψαν οι χίπηδες, οι καλλιτέχνες και η UNESCO που την έχει πλέον υπό την προστασία της από το 1993. Μακριά από τις τουριστικές διαδρομές του υπόλοιπου Νότου, απομονωμένη ανάμεσα στους δύο βράχους που σχηματίζονται στο βάθος, έχει σμιλευτεί από το χείμαρρο Gravina. Τα όρια μεταξύ των σπιτιών της δεν είναι ευδιάκριτα. Σφιχταγκαλιασμένα, το ένα μπλέκεται με το άλλο. Πολλές φορές η στέγη του ενός γίνεται διάδρομος ή βεράντα για το άλλο. Την καλύτερη θέα θα την έχετε από το Parco della Murgia Materana με τις δύο συνοικίες των Sassi (προϊστορικές κατοικίες που χρονολογούνται από το 9000 π.Χ. και μοιάζουνε με σπηλιές), Sasso Barisano και Sasso Caveoso, να διακρίνονται μπροστά σας, ενώ το άδειο φαράγγι θα ανοίγεται μπροστά σας.
 
 
 
  
 
 
 
Σαντορίνη, Ελλάδα
Χωρίς αμφιβολία εδώ βρίσκονται τα διασημότερα και πιο πολυφωτογραφημένα υπόσκαφα κτίσματα στον κόσμο. Είναι θολωτά, σκαμμένα στο βράχο χωρίς θεμέλια, με στενή πρόσοψη και μεγάλο βάθος. Τα υλικά τους είναι πέτρα (κόκκινη ή μαύρη) και θηραϊκή γη, που με τον ασβέστη δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό μείγμα. “Σπίτι όσο να χωρείς και κάμπο όσο θωρείς”, έλεγαν οι παλιοί Κυκλαδίτες και έτσι, σε πείσμα του κατηφορικού βράχου όπου είναι σκαμμένα, τα υπόσκαφα προσπαθούν να χωρέσουν τα πάντα. Κι αν τα υπόσκαφα της Οίας είναι τα διασημότερα, δεν είναι τα μόνα στο νησί καθώς υπάρχουν και στους οικισμούς της Φοινικιάς, του Βόθωνα, του Καρτεράδου και του Πύργου. Πλέον πολλά από τα υπόσκαφα όπου έμεναν οι φτωχότεροι κάτοικοι του νησιού, έχουν μετατραπεί σε πολυτελή και άκρως ατμοσφαιρικά καταλύματα.
 
 
 
 
 
 
Γρανάδα, Ισπανία
Για να ανακαλύψετε το πιο ιδιαίτερο και αυθεντικό πρόσωπο της πόλης της Ανδαλουσίας θα πρέπει να ανηφορίσετε στη συνοικία Sacromonte, το ιερό βουνό δηλαδή, βόρεια του Albaicin. Αυτή είναι η περίφημη γειτονιά των τσιγγάνων, οι οποίοι μένουν σε υπόσκαφα σπίτια, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο Camino del Sacromonte. Οι τσιγγάνοι έχουν διατηρήσει όλα τα έθιμα της φυλής τους και έχουν διακοσμήσει παραδοσιακά τα υπόσκαφα σπίτια τους με παλιές φωτογραφίες και οικιακά σκεύη. Σήμερα, οι σπηλιές αυτές προσελκύουν αμέτρητους τουρίστες που παρακολουθούν τα χορευτικά σόου των gitanos με καστανιέτες και κιθάρες, γνωστά ως zambra. Αυτά τα σόου δεν έχουν καμιά σχέση με τις παραστάσεις που δίνονται για τους τουρίστες στα μαγαζιά της πόλης. Άλλες σπηλιές έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, μπαρ, ακόμα και τουριστικά καταλύματα. Λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Γρανάδας βρίσκεται η πόλη Guadix που επίσης φημίζεται για τα σπίτια-σπήλιες που άρχιζαν να κατασκευάζονται 16ο αιώνα, σαν καταφύγιο την εποχή των διωγμών των moriscos, των εκχριστιανισμένων δηλαδή μουσουλμάνων, που συνέχιζαν να ζουν με τoν μαυριτανικό τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν ακόμα και σήμερα υπόσκαφα σπίτια ως ξενοδοχεία ή εξοχικά.
 
 
  
 
 
 
Γκραν Κανάρια, Ισπανία
Το μεγάλο νησί των Καναρίων Νήσων φημίζεται για τα καλά διατηρημένα υπόσκαφα σπίτια που βρίσκονται σε μια κοιλάδα στο Guayadeque, στις ανατολικές ακτές. Τα σπίτια-σπηλιές αποτελούν ιστορικό μνημείο του νησιού αφού υπήρξαν οι πρώτες κατοικίες των ιθαγενών της φυλής των Guanche, των πρώτων κατοίκων του Γκραν Κανάρια. Η περιοχή προστατεύεται ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε ανοικοδόμηση για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της. Τα υπόσκαφα σπίτια είναι σκαλισμένα στους απότομους βράχους και χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, εστιατόρια, tapas bar αλλά και εκκλησάκια, που ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού παραμένουν δροσερά στο εσωτερικό τους.
 
 
Tags:Σαντορίνη Ματέρα καππαδοκία υπόσκαφα σπίτια σπηλιές Masouleh Matmata 

Προηγούμενο

Βοστώνη, η αληθινή επαναστάτρια

Επόμενο

15 μέρη που πρέπει να έχετε φιληθεί