Στα κάστρα του Κόμη Δράκουλα (BINTEO)

Μπορεί ο βίος του να έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες τρόμου σε όλο τον κόσμο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν ο Κόμης Δράκουλας. Τρία κάστρα αποτέλεσαν ορμητήριό του, για λίγο ή περισσότερο καιρό.

Λίγη ιστορία.....
Ο Βλάντ Γ΄ Τσέπες ή αλλιώς Βλάντ Ντρακούλ Γ', γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία. Κληρονόμησε τον τίτλο του Τάγματος του Δράκου που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Σιγισμούνδο. Καθώς βρισκόταν ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και στα μουσουλμανικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τρανσυλβανία και η Βλαχία ήταν συχνά σκηνικό αιματηρών μαχών. Όταν ο Βλαντ Β' κλήθηκε σε μια διπλωματική συνάντηση το 1442 με το σουλτάνο Μουράτ Β ', έφερε τους νεαρού γιους του Βλαντ Γ' και Ραντού μαζί του. Ωστόσο, η συνάντηση ήταν στην πραγματικότητα μια παγίδα: οι τρεις συνελήφθησαν και κρατήθηκαν ως όμηροι. Ο Βλαντ Β', ωστόσο, απελευθερώθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσει τους γιους του πίσω. Εκεί οι δύο νέοι παρακολούθησαν τις πρακτικές βασανιστηρίων και εκτελέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και είναι πιθανό τότε να ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρακτική του «παλουκώματος». Ο Βλαντ απελευθερώθηκε από την οθωμανική αιχμαλωσία λίγο μετά το θάνατο της οικογένειάς του και τότε η βασιλεία του αίματος άρχισε.

Ένα όνομα-θρύλος
Οι νίκες του εναντίον των Οθωμανών γιορτάστηκαν σε όλη την Βλαχία, την Τρανσυλβανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ εντυπωσιάστηκε ακόμη και ο πάπας Πίος Β'. Συνολικά, ο Βλαντ εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 80.000 ανθρώπους με διάφορα μέσα. Το 1476, οδεύοντας προς μια ακόμη μάχη με τους Οθωμανούς, ο ίδιος μαζί με μια μικρή εμπροσθοφυλακή από στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα και ο πρίγκιπας σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε, ενώ το κεφάλι του παραδόθηκε στον Μωάμεθ Β' στην Κωνσταντινούπολη. Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και τροφοδότησε την πένα του Μπραμ Στόκερ, ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα» το 1897.


 
Τα κάστρα
Το θρυλικό κάστρο του Βλαντ στην πραγματικότητα δεν είναι το πολυδιαφημισμένο Μπραν, το οποίο ωστόσο φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριό του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία. Ούτε το ανακαινισμένο Χουνιάντ, όπου φέρεται να φυλακίστηκε για επτά χρόνια, μετά την εκθρόνιση του το 1462. Σίγουρα έχει μείνει και στα δύο παραπάνω, όμως η πραγματική κατοικία του Βλαντ, ήταν άλλη: Το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι (κεντρική φωτό) σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο Ποϊενάρι για λογαριασμό του.


Κάστρο Μπραν


Κάστρο Χουνιάντ

Λόγω του μεγέθους και της θέσης του, το κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να κατακτηθεί. Το κάστρο από το 1476 μετά το θάνατο του ηγεμόνα Βλάντ εγκαταλείφθηκε και το 1888 μια κατολίσθηση έριξε ένα τμήμα του στον παρακείμενο Arges ποταμό. Παρόλα αυτά, το κάστρο χάρη σε μια ελαφρά επισκευή διατηρεί ακόμη τα τείχη και τους πύργους του. Πάντως για να φτάσει ο επισκέπτης είναι πολύ κουραστικό, γιατί πρέπει να ανέβει με τσιμεντένια σκαλοπάτια στα 1.480 μέτρα. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί η θέα από τη βουνοκορφή είναι μοναδική με βαθιά φαράγγια, γρανιτένιους βράχους και ειδυλλιακές λίμνες.

Περιηγηθείτε στο κάστρο Ποϊενάρι μέσα από το παρακάτω βίντεο:  

Tags:Κόμης Δράκουλας  Τρανσυλβανία  κάστρα  Ρουμανία 

Προηγούμενο

Νυμφαίο, Φλώρινας: Τα καλύτερα ενός αρχοντικού χωριού

Επόμενο

Νυμφαίο, Φλώρινας: Τα καλύτερα ενός αρχοντικού χωριού