Οι 12 μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο

Κατασκευασμένες από πέτρα, ξύλο ή ατσάλι, υπερσύγχρονες ή παμπάλαιες όλες κερδίζουν τον τίτλο της μεγαλύτερης γέφυρας στον κόσμο. Άλλες κρεμασμένες στον αέρα κι άλλες πάνω στο νερό, καθεμία στην κατηγορία της είναι μοναδική και προκαλεί πολλά φωτογραφικά κλικ. Δείτε τις!
 
 
U Bein, Μιανμάρ
H μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα του κόσμου μήκους 1,2 χλμ πάνω στη λίμνη Taungthaman χτίστηκε περίπου το 1850 από ξύλο τικ που πήραν από το πρώην παλάτι Ava Kingdom. Η γέφυρα χαρίζει ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι γεμάτη με ψαράδες και βουδιστές μοναχούς.
 
 
 
 
Krämerbrücke, Γερμανία
Η “γέφυρα των εμπόρων”, όπως είναι γνωστή, είναι η μεγαλύτερη κατοικημένη γέφυρα στον κόσμο με μήκος 79 μέτρα. Βρίσκεται στην πόλη Έρφουρτ στο βόρειο τμήμα των Άλπεων και καλύπτεται από 32 ξύλινα μεσαιωνικά κτίρια και στις δύο πλευρές της που φιλοξενούν τεχνίτες και καταστήματα με αντίκες.
 
 
  
 
 
Ακάσι-Καϊκιό, Ιαπωνία
Είναι η γέφυρα με το μεγαλύτερο κεντρικό άνοιγμα από κάθε κρεμαστή γέφυρα στο κόσμο. Το κεντρικό άνοιγμα, δηλαδή το μήκος του οδοστρώματος μεταξύ 2 πύργων, έχει μήκος 1.991 μέτρων ενώ το συνολικό μήκος της γέφυρας φτάνει τα 3.911 μέτρα. Ολοκληρώθηκε το 1998 και αποτελεί θαύμα της μηχανικής, αφού στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι ενώ υπάρχει και έντονη σεισμική δραστηριότητα. Διοργανώνονται ξεναγήσεις στην κορυφή ενός από τους πύργους της με τη θέα από ψηλά να κόβει την ανάσα.
 
 
 
 
Taman Negara Canopy Walkway, Μαλαισία
Βαθιά στη ζούγκλα της Μαλαισίας, είναι η μεγαλύτερη γέφυρα κρεμασμένη ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα με μήκος 460 μέτρων. Με μόλις 1 ευρώ θα διασχίσετε αυτό το εναέριο, στενό “μονοπάτι” και θα ανακαλύψετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα περπατώντας στα 48 μέτρα πάνω από το έδαφος.
 
 
 
 
Evergreen Point Bridge, Σιάτλ
Είναι η μακρύτερη πλωτή γέφυρα με το μήκος της πάνω στο νερό να φτάνει τα 2.310 μέτρα και το συνολικό της μήκος τα 4.750 μέτρα. Συνδέει το Σιάτλ με τα ανατολικά προάστια της πόλης και είναι χτισμένη πάνω στην επιφάνεια της λίμνης Ουάσινγκτον. Χτίστηκε το 1963 και λόγω της παλαιότητάς της, θα αντικατασταθεί με μια πιο μεγάλη και μοντέρνα πλωτή γέφυρα.
 
 
 
Pont de la Libération, Γαλλία
Βρίσκεται στην πόλη Villeneuve-sur-Lot πάνω από τον ποταμό Lot και είναι η γέφυρα με το μακρύτερο πέτρινο άνοιγμα τόξου, μήκους 96 μέτρων. Χτίστηκε μεταξύ 1914-1919.
 
 
  
 
 
Danyang–Kunshan Grand Bridge, Κίνα
Η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο με μήκος 165 χιλιόμετρα άνοιξε το 2011, αφού ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια. Αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα που συνδέει το Πεκίνο με τη Σανγκάη και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Yangtze. 
 
 
 
The Fairy Bridge, Κίνα
Οι γέφυρες δεν αποτελούν πάντα ανθρώπινο κατασκεύασμα αλλά μπορεί να είναι και έργο της φύσης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η εκπληκτική ασβεστολιθική γέφυρα Xianren Qiao στα σύνορα με το Βιετνάμ που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό τόξο μήκους 122 μέτρων. Είναι τόσο απομονωμένη που μπορεί κανείς να την απολαύσει μετά από 3 ώρες ράφτινγκ.
 
 
 
Russky, Ρωσία
Η γέφυρα που συνδέει το Βλαδιβοστόκ με το νησάκι Russky, είναι η καλωδιωτή γέφυρα με το μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο, μήκους 1.104 μέτρων ενώ το συνολικό της μήκος είναι 3.100 μέτρα. Εγκαινιάστηκε το 2012 στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ. 
 
 
 
Anping, Κίνα
Κατασκευασμένη από πελώριες πέτρινες κολώνες είναι μεγαλύτερη γέφυρα αυτού του είδους με μήκος 2.253 μέτρα. Είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο αφού κατασκευάστηκε τον 12 αιώνα και έχει μέσο πλάτος 3 μέτρα περίπου. Αποτελείται από 331 πελώρια κομμάτια γρανίτη που στηρίζονται πάνω σε πέτρινες βάσεις, με το μεγαλύτερο να ζυγίζει 25 τόνους.
 
 
  
 
 
Pontchartrain Causeway, Λουιζιάνα
Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που περνά πάνω από το νερό και συγκεκριμένα τα νερά της λίμνης της Νέας Ορλεάνης, Pontchartrain. Έχει μήκος 38 χιλιόμετρα και αποτελείται από δύο παράλληλες γέφυρες που χτίστηκαν το 1956 και το 1969 αντίστοιχα. Η γέφυρα είναι τόσο μεγάλη που για μια τεράστια απόσταση, όσοι την διασχίζουν δεν μπορούν να δουν  ξηρά σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 
 
 
The Hartland Bridge, Καναδάς
Είναι η μεγαλύτερη σκεπαστή γέφυρα του κόσμου με μήκος 390 μέτρα. Χτίστηκε το 1901 από τους κατοίκους της πόλης που ήθελαν ένα τρόπο να διασχίζουν τον ποταμό St. John αλλά η κυβέρνηση καθυστερούσε τα έργα. Σήμερα αποτελεί ιστορικό μνημείο το Καναδά και έμβλημα της πόλης.
 
 
 

Tags:γέφυρες 

Προηγούμενο

Ταξίδι στη συνομωσία Vol 2

Επόμενο

WUHAN: Χαμόγελα μετά την καταιγίδα