Παρίσι: Η σκοτεινή πλευρά του


Εκτός από πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι είναι και η πρωτεύουσα της μόδας, της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι η Πόλη του Φωτός. Ή μήπως όχι μόνο; Γυρίσαμε την πόλη και ανακαλύψαμε τα πιο σκοτεινά της αξιοθέατα, άγνωστα στους πολλούς. 


Κονσιερζερί
Πρόκειται για πρώην βασιλικό παλάτι και φυλακή στο Παρίσι, που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού Ιλ ντε λα Σιτέ κοντά στο διάσημο καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος κτιρίων, που είναι γνωστό με την ονομασία Δικαστικό Μέγαρο και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για δικαστικούς σκοπούς. Εκατοντάδες φυλακισμένων εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στις φυλακές Κονσιερζερί στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Η πιο διάσημη κρατούμενη δεν είναι άλλη από την Μαρία Αντουανέτα.
 
 
 
Οι κατακόμβες
Κάτω από τους δρόμους του Παρισιού κρύβεται το πιο φημισμένο, μακάβριο αξιοθέατο της πόλης: οι Κατακόμβες. Πρόκειται για μια σειρά από υπόγειες σήραγγες σαν λαβύρινθος κάτω από την πόλη, που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πρώτες κατακόμβες δημιουργήθηκαν με την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του Παρισιού, η οποία οδήγησε σε υπερπληθυσμό των νεκροταφείων. Οι εύποροι παριζιάνοι είχαν πρόσβαση σε ακριβά νεκροταφεία ενώ οι φτωχοί και οι άστεγοι θάβονταν σε μαζικούς τάφους, οι οποίοι σύντομα γέμισαν. Έτσι τα οστά άρχισαν να συγκεντρώνονται σε υπόγειες σήραγγες στα περίχωρα της πρωτεύουσας και σήμερα μπορείτε να δείτε τα οστά 5-6 εκατομμυρίων κατοίκων που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν. Έχετε υπόψη πως η αναμονή για να μπείτε μπορεί να είναι αρκετή ενώ η ξενάγηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά (www.catacombes.paris.fr).
 
 
  
 
 
 
Μουσείο Υπονόμων
Το εναλλακτικό μουσείο βρίσκεται κατά μήκος του Σηκουάνα, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από τον πύργο του Άιφελ. Άνοιξε για το κοινό το 1867, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μπουν στις σήραγγες των υπονόμων κάτω από το Παρίσι, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι την ιστορία αλλά και τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης.
 
 
  
  
Κοιμητήρια
Υπάρχει περισσότερη ζωή στα παριζιάνικα νεκροταφεία από ότι πιστεύετε: συνοδοιπόροι οι υπόλοιποι τουρίστες, ερωτευμένα ζευγάρια που περπατούν πιασμένα χέρι χέρι αλλά και καλλιτέχνες που σκιτσάρουν αγγέλους στα μπλοκ τους. Τριγύρω κοράκια και επισκέπτες που αποτίουν φόρο τιμής στον τάφο του Όσκαρ Γουάιλντ και τις Έντιθ Πιαφ και αφήνουν τσιγάρα και αλκοόλ στον τάφο του Τζιμ Μόρισον στο κοιμητήριο Père Lachaise. Οι πιο εναλλακτικοί κατευθύνονται στο Cimetière Montparnasse όπου βρίσκονται οι τάφοι του Μπέκετ και του Μποντλέρ. 
 
 
  
 
 
Tα cafes της επανάστασης
Η ξενάγηση στα σκοτεινά και εναλλακτικά σημεία της πόλης ολοκληρώνεται ιδανικά στην περιοχή Saint-Germain-des-Près σε δύο από τα πιο διάσημα cafes του Παρισιού: το Café de Flore και το Les Deux Magots στα οποία σύχναζαν το τρομερό ζεύγος της διανόησης, ο Σαρτρ και η Μποβουάρ, ο σουρεαλιστής Πικάσο και ο αινιγματικός Καμύ. Σε αυτά, το να παραγγείλει κανείς κρασί πριν το μεσημέρι, είναι συνηθισμένο. 
 
  
 
 

Tags:αξιοθέατα Παρίσι περίεργα 

Προηγούμενο

Πρώτη φορά στο Λονδίνο; Τι να δείτε

Επόμενο

Οι 10 πιο όμορφες ευρωπαϊκές πλατείες