Κωνσταντινούπολη: 8 πράγματα που πρέπει να κάνετε

 
Νιώστε δέος στην Αγία Σοφία Καμιά επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη χωρίς να δείτε την Αγιά Σοφιά. Θα το κάνετε για να δείτε από κοντά το μυστήριο, την ιστορία της. Θα θέλετε να επικρατούσε η σιωπή της προσευχής και να ακούγονται μόνο τα αγριοπερίστερα να γουργουρίζουν ψηλά στο τρούλο εκεί που κάποτε έκαιγαν κεριά. Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός θέλησε να κατασκευάσει τον μεγαλύτερο ναό στον κόσμο και τα κατάφερε σε μόλις 5 χρόνια. Τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 και, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε “Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!”, θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Κατά την περίοδο την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγιναν στο ναό σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες του ναού ενώ τo 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο.
 
 
  
 
 
Εντυπωσιαστείτε από το Μπλε Τζαμί Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τον τρούλο της Αγίας Σοφίας, που δημιουργεί την αίσθηση ότι ίπταται, αλλά απέτυχαν παταγωδώς καθώς στο αντίγραφό τους χρησιμοποίησαν κολώνες που τελικά “βαραίνουν” το χώρο. Το τζαμί χτίστηκε το 1609 ως “το αντίπαλο δέος της Αγίας Σοφίας” με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α' -από τον οποίο πήρε και το όνομά του- και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.
 
 
 
Μάθετε τα μυστικά της υπόγειας Πόλης Στο Yerebatan Sarayi, τη Βασιλική Κινστέρνα ή αλλιώς Βυθισμένο Παλάτι όπως είναι γνωστό κι αποτελεί έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' περίπου  το 542 μ.Χ. Είναι το μεγαλύτερο από τα εκατοντάδες υδραγωγεία που διασώζονται υπογείως της Κωνσταντινούπολης και με τους 336 μαρμάρινους κίονες –τους οποίους διέσχισε ο James Bond στο “Από τη Ρωσία με Αγάπη”- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Πόλης. Βρίσκεται στον πρώτο λόφο της πόλης, περίπου 150 μέτρα νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή Σουλταναχμέτ επί του ιστορικού κέντρου.
 
 
 
 
Χαθείτε στο Μεγάλο Παζάρι H μεγαλύτερη και παλαιότερη κλειστή αγορά του κόσμου, το Kapalıçarşı, αποτελεί ίσως την επιτομή της υπερβολής: καταστήματα που μετρώνται σε χιλιάδες, επισκέπτες που μετρώνται σε εκατομμύρια και αναρίθμητα παζάρια για τις τιμές. Στον πελώριο αυτό λαβύρινθο χάνεις την αίσθηση του χρόνου και περιπλανιέσαι ψάχνοντας για κρυμμένους θησαυρούς επί ώρες μέσα στις διαφορετικές “γειτονιές”: για αντίκες, κοσμήματα και μπακίρια στο Iç Bedesten, για δερμάτινα στο Bodrum Han, για υποδήματα στο Kavaflar Sokak. Αν κουραστείτε από την πολυκοσμία, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τη βόρεια πλευρά του Kapali Çarsisi και να βολτάρετε ανενόχλητοι ανάμεσα στα μικρά μαγαζιά (hans). Άνοιξε το 1455 και βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ.
 
 
  
 
 
Γλυκαθείτε με λουκούμια Ένα κουτί με λουκούμια είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δώρο που μπορεί να φέρει κανείς όταν επιστρέφει από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Το λουκούμι είναι ένα εύκολο, φθηνό και παραδοσιακό γευστικό δώρο, το οποίο βρίσκεις παντού αν ακολουθήσεις τις συνήθεις τουριστικές διαδρομές. Τα πιο μαλακά και αρωματικά λουκούμια όμως θα τα βρείτε εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα: στο Haci Bekir. Λένε πως στα 1776 ο ζαχαροπλάστης Bekir Effendi επινόησε το γλυκό κάνοντας το διάσημο σε όλο τον κόσμο. Σήμερα θα τα βρείτε σε διάφορα σημεία της πόλης, με πιο βολικό αυτό που βρίσκεται στην Istiklal Caddesi 83A.
 
 
  
 
 
Μάθετε τα μυστικά των τούρκικων χαλιών Στην αγορά Arasta Bazaar πίσω από το Μπλε Τζαμί, όπου βρίσκεται ο παράδεισος των χειροποίητων χαλιών. Το Arasta Bazaar αξίζει μια επίσκεψη, ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε, όχι μόνο λόγω της μεγάλης ποικιλίας και υψηλής ποιότητας των προϊόντων του – χαλιά, κεραμικά, κοσμήματα, αντίκες και δερμάτινα –, αλλά και επειδή παρουσιάζει ένα πιο “εξευγενισμένο” πρόσωπο των αγορών της Κωνσταντινούπολης.
 
 
  
 
 
Ζήστε σαν σουλτάνοι στο Τοπκαπί Χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο, το παλάτι αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853).  Η κατασκευή του χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β'. Από το 1924 λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εκτός από τα ιστορικά κτίσματα, στις συλλογές του περιλαμβάνονται έργα κεραμικής, ισλαμικής καλλιγραφίας, χειρόγραφα, υφάσματα, τεχνουργήματα, θησαυροί των σουλτάνων, καθώς και ισλαμικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Τα κύρια τμήματα του παλατιού είναι η αυτοκρατορική πύλη, τα τέσσερα προαύλια και το χαρέμι.
 
 
  
 
 
Δείτε την πόλη από ψηλά με το τελεφερίκ Οι επιλογές σας είναι δύο: είτε θα πάρετε την Maçka Gondola που συνδέει την πλατεία Ταξίμ με την γειτονιά Maçka σε μια διαδρομή 3 λεπτών είτε θα ανεβείτε πάρετε το καινούριο τελεφερίκ από την περιοχή Eyüp για να ανεβείτε στο λόφο Piyerloti. Σας προτείνουμε τη δεύτερη διαδρομή για να καθίσετε στην κορυφή του λόφου για καφέ με τον Κεράτιο Κόλπο να απλώνεται στα πόδια σας.
 
  
 
 

Tags:Κωνσταντινούπολη Αγία Σοφία Μπλε Τζαμί best of αξιοθέατα 

Προηγούμενο

Τουρκία: 10 πόλεις που πρέπει να επισκεφτείτε

Επόμενο

Οι φωτεινότερες πόλεις του κόσμου