Βιέννη: Ανακαλύπτοντας το μοντερνισμό

Η πόλη του Φρόιντ, του Κλιμτ και του Μάλερ είναι κάτι περισσότερο από πατρίδα του βαλς και του sachertorte. Εδώ γεννήθηκε η καλλιτεχνική και πνευματική επανάσταση του 20ου αιώνα.

Βιέννη: Ανακαλύπτοντας το μοντερνισμό

Μυστήριο και μεγαλοπρέπεια. Σε μια πόλη που αλλάζει, κοιτάζει με αγάπη το παρελθόν, απολαμβάνει το παρόν και παθιάζεται με το μέλλον. Στη Βιέννη, το παλιό συνυπάρχει αρμονικά με το καινούργιο, το αυτοκρατορικό με το avant-garde, το πολυτελές με το underground, η ησυχία με το θόρυβο, το old school με το cutting edge.
 
 
  
 
 
 
Μια βόλτα μόνο είναι αρκετή για να σε κάνει να το συνειδητοποιήσεις: στα 4 χιλιόμετρα που απλώνεται η Ringstrasse, η κεντρική λεωφόρος της πόλης, με τα τεράστια πεζοδρόμια και τις πολυεθνικές αντιπροσωπείες, όπου νεαρά ζευγάρια καβαλάνε ποδήλατα, κρατούν σχολικές τσάντες και iPod και φιλιούνται πεταχτά στο στόμα. Στο νέο-γοτθικό Rathaus, το δημαρχείο με τους εντυπωσιακούς οβελίσκους, τα οξυκόρυφα παράθυρα και τα 1.575 δωμάτια, που αποτελεί απόδειξη ότι οι Βιεννέζοι αγαπούν την πόλη τους. Λένε πως μια από τις πιο γραφικές διαδρομές στον κόσμο είναι το ερυθρόλευκο τραμ που διασχίζει την Ringstrasse, την κυκλική λεωφόρο της Βιέννης και μοιάζει με ξενάγηση στα αξιοθέατά της: πάρκα, ο εκθεσιακός χώρος της θρυλικής εταιρίας χειροποίητων πιάνων, της Steinway, εμβληματικά ξενοδοχεία, το παλάτι Hofburg, αλλά και μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα από το νεοκλασικό Κοινοβούλιο ως τους νεοαναγεννησιακούς θόλους των μουσείων Kunsthistorisches και Naturhistorisches. Φέτος, η λεωφόρος-σύμβολο της πόλης και μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς στην Ευρώπη, γιορτάζει τα 100 χρόνια της. Η Ringstrasse ολοκληρώθηκε το 1913, 56 χρόνια μετά το βασιλικό διάταγμα που υπέγραψε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α' της Αυστρίας για τον επανασχεδιασμό της πόλης. Ο ίδιος έζησε ως το 1916 για να δει το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα.
 
 
 
Οι περισσότεροι τουρίστες ανακαλύπτουν μόνο την καρτποσταλική ομορφιά της Βιέννης. Εμείς θα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Θα γυρίσουμε για λίγο το χρόνο πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα για να ανακαλύψουμε τη μεγαλύτερη συνεισφορά της πόλης στην Ευρώπη: την καλλιτεχνική. Το κίνημα του μοντερνισμού μάς πάει κατευθείαν στο Παρίσι, όπου μεγαλούργησαν οι Πικάσο, Ματίς, Μπρακ και Στραβίνσκι. Κι όμως, στη Βιέννη η καλλιτεχνική επανάσταση είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Οι διανοούμενοι καλλιτέχνες της πόλης με επικεφαλής τους Κλιμτ, Σίλε, Κοκόσκα και Γκερστλ είχαν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τις αρχές της παραδοσιακής ζωγραφικής.
 
 
  
 
 
Από κοντά και οι αρχιτέκτονες Ότο Βάγκνερ και Άντολφ Λως στο μοντερνιστικό design, ο πρωτοπόρος συνθέτης Γκούσταβ Μάλερ και ο φιλόσοφος Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φρόιντ, που από το ταπεινό διαμέρισμά του κοντά στη Ringstrasse έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον ανθρώπινο νου, την ψυχή, το ασυνείδητο.
 
 
Πατήστε επόμενο για να ανακαλύψετε περισσότερα για τη γοητευτική Βιέννη.
Tags:ξενοδοχεία εστιατόρια Βιέννη αξιοθέατα Αυστρία 

Προηγούμενο

Θεσσαλονίκη: Επιστροφή στο βορρά

Επόμενο

Λίμνη Πλαστήρα: Τα μυστικά της σε 5’