Οι πιο ωραίες Χώρες του Αιγαίου για το 15 Αύγουστο

Από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη και την καταπράσινη Άνδρο ως την καστροπολιτεία της Φολεγάνδρου και την κρυμμένη Χώρα της Αμοργού, και από το βενετσιάνικο καστέλι-φάντασμα της Αστυπάλαιας ως την αινιγματική Χώρα της Ανάφης, τη Χώρα της Σερίφου με τα σφιχταγκαλιαμένα σπιτάκια και την κοσμοπολίτισσα Σύμη -με περισσότερα χρώματα από όσα έχουν η άνοιξη και το καλοκαίρι μαζί-, αυτές είναι οι οκτώ ομορφότερες πρωτεύουσες των νησιών του Αιγαίου.


Οι πιο ωραίες Χώρες του Αιγαίου

Αμοργός
Όσο κι αν κρεμαστεί κανείς στην κουπαστή του πλοίου, η Χώρα δεν θα του κάνει το χατήρι ούτε για ένα μακρινό ενσταντανέ. Χτισμένη επίτηδες ανάμεσα σε λόφους στο κέντρο του νησιού, είναι αθέατη από θαλάσσης ως μέσο προστασίας από τις επιδρομές των πειρατών. Το φως του ήλιου αντανακλάται στις ασπρισμένες αυλές των σπιτιών με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, χτισμένων γύρω από τον επιβλητικό βράχο με το ενετικό κάστρο. Τα στενά δρομάκια με τα σκαλοπάτια είναι στολισμένα με γλάστρες και πολύχρωμα λουλούδια, ενώ τα όμορφα πλατώματα λειτουργούν ως σημεία συνάντησης των κατοίκων για ελληνικό καφέ και σπιτικό νεραντζάκι. 

 

Φολέγανδρος

Μια άψογη αρχιτεκτονική μακέτα,  μια κατάλευκη καστροπολιτεία που έχει φωλιάσει σε τοπία που θυμίζουν Φαρ Ουέστ και κρέμεται επικίνδυνα από το γκρεμό. Μικρά στενάκια, λιλιπούτειες αυλές, αρχαίες, πέτρινες αγροικίες, γλάστρες με γεράνια και ασβεστωμένα πεζούλια, απείραχτοι οικισμοί και ένα μεσαιωνικό κάστρο συμπληρώνουν το σκηνικό.  Η γοητεία της κάνει σουλάτσο στις πλατείες της Χώρας και μας κερνά ρακόμελο και γλυκιά ζωή στις πεζούλες μέχρι το ξημέρωμα. Φυσικά, μονάχα μόνο όταν οι αέρηδες το επιτρέπουν.

 

Αστυπάλαια

Μέρος της εικόνας το  ερειπωμένο κάστρο της βενετσιάνικης οικογένειας των Κουερίνι, που μοιάζει κρεμασμένο από τον ουρανό. Μπαίνοντας από τη μοναδική είσοδο, κάνουμε το μεγάλο άλμα στο παρελθόν. Φανταζόμαστε το κάστρο να γίνεται ξανά το κέντρο της ζωής του οικισμού. Ανθρώπους να ζουν στα κολλημένα το ένα με το άλλο τρίπατα σπίτια και να πίνουν καφέ στο καφενείο αριστερά της εισόδου. Παιδάκια να παίζουν στις δύο γειτονιές του κάστρου.

 

Ερμούπολη

Είναι και δεν είναι Κυκλάδες. Ή μάλλον δεν είναι. Διότι μπορεί διοικητικά να ανήκει στο Νομό Κυκλάδων, ή ψυχή της όμως, αλλά και το σώμα της είναι από αλλού. Αντί για αυστηρά βράχια σε υποδέχεται ένα καταπράσινο νησί, πνιγμένο στις μπουκαμβίλιες, τα πλατάνια, τους ευκαλύπτους και τις αιωνόβιες αροκάριες. Τα αρχοντικά της Χώρας και οι απομονωμένες βίλες της ενδοχώρας φανερώνουν τον πλούτο των καραβοκύρηδων και των σύγχρονων εφοπλιστών του νησιού. Οι ιεροτελεστίες του νυχτερινού γλεντιού δίνουν εδώ τη θέση τους σε προβολές ταινιών, εκθέσεις σύγχρονης ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου, σε εικαστικά και μουσικά δρώμενα και χορωδιακά φεστιβάλ. Και όλα αυτά ούτε δυο ώρες από τη Ραφήνα. 

 

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα

 

Tags:Αμοργός  Ανάφη  Άνδρος  Αστυπάλαια  Σέριφος  Σύμη  Φολέγανδρος.  

Προηγούμενο

Ανακαλύψτε τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου: Σαρδηνία

Επόμενο

Ελληνικός ο καλύτερος νησιωτικός προορισμός για το 2018