Κύθηρα: Ο αιωρούμενος βράχος του Αγγελόπουλου

Η φήμη τους φτάνει στα πέρατα του κόσμου. Κι όμως, τα Κύθηρα δεν ενέδωσαν ποτέ στις επιταγές του mainstream ούτε έγιναν καταφύγιο των διανοούμενων. Το Τσιρίγο, λένε, είναι ένας κόσμος από μόνος του.

Κύθηρα: Ο αιωρούμενος βράχος του Αγγελόπουλου

Η φήμη τους φτάνει στα πέρατα του κόσμου. Κι όμως, τα Κύθηρα δεν ενέδωσαν ποτέ στις επιταγές του mainstream ούτε έγιναν καταφύγιο των διανοούμενων. Το Τσιρίγο, λένε, είναι ένας κόσμος από μόνος του.
 
Τα Κύθηρα δε θα γίνουν ποτέ “in”. Ήταν όμως από πάντα αθεράπευτα ρομαντικά. Φρόντισε γι'αυτό η φύση που τα προίκισε απλόχερα, οι Γάλλοι ρομαντικοί που τα ταύτισαν με το ταξίδι στο όνειρο αλλά και οι ίδιοι οι ντόπιοι που αντιστέκονται με πείσμα στις επιταγές του mainstream. Κάθε αναφορά σε αυτό το το νησί που μοιάζει να αιωρείται κάπου ανάμεσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, πρέπει να απαραίτητα να συνοδεύεται από τη λέξη “ταξίδι”. Ένα ταξίδι όμως αλλιώτικο από τα άλλα.
 
 
 
Κι αυτό γιατί, πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία: στα Κύθηρα θα ερωτευτούμε τις αντιφάσεις. Θα κάνουμε παρέα με τη μοναχικότητα, θα ψάχνουμε την ομορφιά πίσω από το άγριο τοπίο και θα αφουγκραζόμαστε την ησυχία. Τα Κύθηρα για να τα ερωτευτείς πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις αλλά θα σου μείνουν πιστά για πάντα. Λένε πως τα Κύθηρα είναι σαν μια περιπέτεια που αν μπεις μέσα της, αξίζει να τη ζήσεις μέχρι το τέλος. Άλλοι επιμένουν πως είναι σαν κάδρο του περφεξιονιστή της εικόνας, Θόδωρου Αγγελόπουλου. Όλοι συμφωνούν, όμως, σε ένα πράγμα: πως εδώ έρχεσαι ψάχνοντας για προσωπικές ανακαλύψεις και κινδυνεύεις να μείνεις για πάντα χωρίς να ξέρεις τι είναι αυτό που σε κρατάει εδώ.
 
  
 
Συνοδοιπόροι σου ηλιοκαμένοι Ολλανδοί που γνωρίζουν σαν την παλάμη τους τα αμέτρητα μονοπάτια του νησιού, ερωτευμένα ζευγάρια που αναζητούν παραλίες κρυμμένες μέσα σε απόκρημνα βράχια, μακριά από την κατάρα της ρακέτας, Ελληνοαυστραλοί τρίτης γενιάς που επιστρέφουν στην πατρογονική γη για διακοπές ή μετανάστες που άφησαν την ξενιτιά και γύρισαν για πάντα στο νησί τους. Τα Κύθηρα δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ: μυστικοί καταρράκτες με νερά που μοιάζουν να πέφτουν από τον ουρανό, μεσαιωνικά κάστρα που κρέμονται από τα σύννεφα, γραφικά χωριά που αλλού θυμίζουν Κρήτη και αλλού Κυκλάδες, σμαραγδένια νερά και αρωματικές ντομάτες, παξιμάδια και αγριοκάτσικα που μετατρέπονται στο πιο γκουρμέ γεύμα της ζωής σου.
 
 
 
 
credit photos @ www.visitkythera.gr
 

Προηγούμενο

Αρίστη: Θρόνοι από πέτρα και τσίπουρο

Επόμενο

Δονούσα: Best Of