Αγία Πετρούπολη: Nights in white satin

Περπατάμε στις γέφυρες πάνω από τα κανάλια του Νέβα κάνοντας στάση σε αγαπημένα στέκια. Η αιώνια αγαπημένη του Μεγάλου Πέτρου είναι στα καλύτερά της: για σχεδόν δύο μήνες θα είναι πάντα μέρα κι εμείς μένουμε ξάγρυπνοι στο παρατεταμένο δειλινό με χαβιάρι Oscietra και σπάνια βότκα Starka.

Αγία Πετρούπολη: Nights in white satin

Δέκα το βράδυ, αλλά δεν χρειάζεται ν' ανάψουμε φως. Ο ήλιος του μεσονυκτίου δημιουργεί τέτοια ώρα ένα μυστηριακό λυκόφως, που στολίζει τον ουρανό της Αγίας Πετρούπολης με μια ροζ γραμμή στο τέλος του ορίζοντα. Η πόλη ζει και φέτος τις Λευκές Νύχτες. Μέσα στο ημίφως, η επιχρυσωμένη βελόνα του καθεδρικού ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου λάμπει στον ορίζοντα, μαζί της και οι επιχρυσωμένες σπείρες και οι τρούλοι-κρεμμύδια της εκκλησίας του Σωτήρος επί του Αίματος. Σαν αναμμένα φιτίλια σε τεράστιο, πλωτό μανουάλι. Η άπνοια της ατμόσφαιρας μας δίνει τη ψευδαίσθηση πως, μ' ένα φύσημα, μπορούμε να σβήσουμε όλες τις λάμψεις της αγίας πόλης, μαζί και τον ήλιο.

 
 
Τις Λευκές Νύχτες θα τις ακούσετε και ως ο Ήλιος του Μεσονυκτίου. Θεατές της μοναδικής παράστασης της φύσης οι κάτοικοι της Αλάσκας, του Βορείου Καναδά, της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας, των βορείων επαρχιών της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος από το οποίο το παρατηρούμε γι'αυτό και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο βόρειο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί.
 
  
 
 
Πιο φημισμένες όλων, οι Λευκές Νύχτες της Αγίας Πετρούπολης. Για σχεδόν δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η αιώνια αγαπημένη του Μεγάλου Πέτρου λούζεται στο φως. Και κάθε χρόνο, από τον Μάιο ως τα τέλη Ιουλίου, η πόλη βρίσκει αφορμή για να φορέσει και πάλι τα καλά της με τα ατελείωτα φεστιβάλ, παραστάσεις μπαλέτου και συναυλίες.
 
 
 
Tags:Αγία Πετρούπολη  Ρωσία  Λευκές Νύχτες  πολυτέλεια  διαμονή  ξενοδοχεία  εστιατόρια  φαγητό  αξιοθέατα 

Προηγούμενο

Film Hotels: Κρεβάτια για σινεφίλ

Επόμενο

Τουρκικά παράλια: Οι γείτονες έγιναν μποέμ