Νυμφαίο, Φλώρινας: Τα καλύτερα ενός αρχοντικού χωριού

Περπάτημα σε δάση οξιάς και σε γραφικά καλντερίμια πλάι σ' εντυπωσιακά αρχοντικά, παιχνίδια με το χιόνι, τσουγκρίσματα με εκλεκτά κρασιά και ιππασία στη λίμνη Ζάζαρη...Σ' αυτό το παραμυθένιο χωριό, οι στιγμές αποκτούν άλλη αξία. Εδώ, τα ενδιαφέροντα δεν έχουν τελειωμό. Εμείς ετοιμάσαμε έναν μίνι οδηγό με εκείνα τα 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το Νυμφαίο. 

1. Περπατήστε στα καλντερίμια ανάμεσα στα ανακαινισμένα αρχοντικά από πελεκητή πέτρα. Το Νυμφαίο αποτελεί πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και αξίζει να ανακαλύψετε μια μια τις ομορφιές του.

2.  Επισκεφτείτε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια, την Νίκειο Σχολή, η οποία κτίστηκε το 1927. Λειτούργησε ως πρότυπο σχολείο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοινότητας. Στο κτίριο στεγάζεται και η σπουδαία βιβλιοθήκη «Κώστας Δούδος», με σπάνια βιβλία και μόνιμες εκθέσεις φωτογραφιών, ενώ λειτουργούν οι μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας «Ενθύμια Νυμφαίου» και «Η εν Μοναστηρίω κοιμωμένη Ελληνοσύνη».

3. Δείτε το επιβλητικό αρχοντικό του Τσίρλη, το οποίο έκανε αρχηγείο του ο Παύλος Μελάς κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Γραφικά καλντερίμια

4. Κάντε μια βόλτα στο Καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου, που βρίσκεται σε ελεγχόμενη περιοχή 50 στρεμμάτων δάσους οξιάς, σε μικρή απόσταση από το Νυμφαίο. Έχετε υπόψη πως μπορείτε να επισκεφτείτε το χώρο όλο τον χρόνο εκτός από την περίοδο του χειμέριου ύπνου των αρκούδων (Ιανουάριο- Μάρτιο). 
 
5. Χαλαρώστε δίπλα στο τζάκι του Cafe Enterne, με μια κούπα ζεστό καφέ και ένα από τα σπιτικά γλυκά-αν έχει λεμονόπιτα, προτιμήστε την! Εδώ το 1898 στεγαζόταν το κεντρικό καφενείο του χωριού. Τηλ.: 23860 31230, www.enterne.gr 

6. Αν είστε λάτρεις του οίνου, αξίζει ν' ακολουθήσετε τους Δρόμους του Κρασιού και να γνωρίσετε τα οινοποιεία του Αμύνταιου (μόλις 23 χιλιόμετρα από το Νυμφαίο). Η ζώνη αμπελοκαλλιέργειας της περιοχής είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΟΠ και καταλαμβάνει 5.500 περίπου στρέμματα αμπελώνων. www.winroads.gr 


 
7. Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που διοργανώνει η εταιρία Άρτεμις όπως κανό στην ήρεμη λίμνη Ζάζαρη, αναρρίχηση σε τεχνητό πύργο, ιππασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, παρατήρηση πουλιών. Τηλ. 23860 41200, artemisoe.gr

8. Ανάψτε ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί ένα σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο εξαιρετικής τέχνης. Ο ναός ανεγέρθη στη θέση παλιότερου κατεστραμμένου ναού το 1867, πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το 1947. Στη θέση του ανεγέρθηκε τρίτος ναός το 1951 ενώ το 2000 ο ναός αναστηλώθηκε εκ βάθρων.
 
9. Γευματίστε στην βραβευμένη ταβέρνα Ο Θωμάς. Θα την βρείτε δέκα λεπτά έξω από το Νυμφαίο, στο χωριό Σκλήθρο. Από το μενού εχωρίουν τα σαλιγκάρια με σκορδοβούτυρο, το κρασάτο κοκοράκι, αλλά και τα κατσικίσια κεφτεδάκια με φέτα και ντομάτα. www.agonari.gr 

10. Κάντε χαλαρωτική βόλτα με κανό στις γειτονικές λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.


 Ιππασία στη λίμνη Ζάζαρη
 

Προηγούμενο

Στα κάστρα του Κόμη Δράκουλα (BINTEO)

Επόμενο

Στα κάστρα του Κόμη Δράκουλα (BINTEO)