Απόδραση στη Μονεμβασιά

O Nίκος Καζαντζάκης μια νύχτα που κατέφτασε στη Μονεμβασιά την είδε ως «ένα φοβερό θεριό που ενέδρευε ξαπλωμένο μέσα στο νερό». 

Μόνη έμβασις, η σιωπή


O Nίκος Καζαντζάκης μια νύχτα που κατέφτασε στη Μονεμβασιά την είδε ως «ένα φοβερό θεριό που ενέδρευε ξαπλωμένο μέσα στο νερό». Ενώ, ο Γιάννης Ρίτσος που γεννήθηκε στις πέτρες της έχει πει πως «Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή». Φτάνοντας ακόμη και σήμερα κανείς στη Μονεμβασιά συνειδητοποιεί πως ούτε το θεριό εξημερώθηκε ποτέ από κανέναν, ούτε και η σιωπή έσπασε ποτέ. Στο δυτικό τείχος του Μενεξέ Καλεσί του Κάστρου των Λουλουδιών σας περιμένει μια βαριά, σιδερένια πύλη σφυρηλατημένη από τα βόλια των εχθρών. Μια πινακίδα στη στοά θα σας προειδοποιήσει πως «εδώ κυβερνάει ο Χριστός».

Στη Μονεμβασιά στο κατόπι μπορεί να σας πάρουν ιππότες και δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια. Αγκαλιά κάτω απ’ το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, σ’ ένα ασυναγώνιστα ερωτικό σκηνικό φτιαγμένο από βράχο και Ιστορία.Σε βοτσαλωτές αυλές και θαλασσινά ταβερνάκια που ο θόρυβος της πόλης απλώς δεν υπάρχει. Ρομαντικά πλακόστρωτα, αιωνόβιες πέτρινες εκκλησίες, αρχοντικά palazzi που έχουν μεταμορφωθεί σε θύλακες μνήμης. Ένα επιβλητικό βραχονήσι που ενώνεται με την στεριά με μια μικρή λωρίδα γης που μοιάζει έτοιμο να σαλπάρει γι’ αλλού. Η Μονεμβασιά μας καλεί να την ανακαλύψουμε, μας επιτρέπει να βρεθούμε δίπλα της, να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από τα τεράστια τείχη της και να λερωθούμε από την άχνη των αμυγδαλωτών της. 
Tags:Μονεμβασιά best of διαμονή φαγητό τι να κάνω 

Προηγούμενο

Το Καρπενήσι σε 10 στάσεις

Επόμενο

Το Καρπενήσι σε 10 στάσεις