Οι πόλεις του Βαν Γκογκ

Τα διασημότερα έργα του δημιουργούν μια νοητή αψίδα που ξεκινά από το Βέλγιο και την Ολλανδία για να καταλήξει στην Προβηγκία, στο γαλλικό νότο. Πολλά από αυτά τα μέρη παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, άλλα έχουν επηρεαστεί από αυτόν και από τον τουρισμό. Όλα όμως μας κάνουν να θέλουμε να επισκεφτούμε τα μέρη που ενέπνευσαν το σπουδαίο Ολλανδό ζωγράφο.

Nuenen, Ολλανδία
Σε αυτή την ήσυχη πόλη με τους νερόμυλους, 7 χλμ. ανατολικά από το Άιντχοβεν πέρασε ο Βαν Γκογκ δύο χρόνια ζωγραφίζοντας την αγροτική ζωή. Εδώ δημιούργησε και το πρώτο σπουδαίο έργο του “Οι Πατατοφάγοι” (1885). Σήμερα το Nuenen έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε (www.vangoghvillagenuenen.nl). Μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης συνδύασαν τις δύο μεγαλύτερες αγάπες της Ολλανδίας, το Βαν Γκογκ και την ποδηλασία δημιουργώντας τον ποδηλατόδρομο “The Starry Night”. Eίναι εμπνευσμένος από τον πίνακα του Βαν Γκογκ “Έναστρη Νύχτα” και αποτελείται από χιλιάδες κομμάτια καλυμμένα με μια ειδική βαφή που απορροφά την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, αυτά τα κομμάτια εκπέμπουν μια διακριτική λάμψη που καθοδηγεί τους ποδηλάτες καθώς ακολουθούν τη διαδρομή.

Nuenen
©Nuenen, molen de Roosdonck by Michielverbeek

Nueuen Cs

Αμβέρσα, Βέλγιο
Μπορεί το μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου να έχει εκμοντερνιστεί, αλλά υπάρχουν σημεία, όπως η Grote Market, που παραμένουν ίδια από την εποχή που έμενε στην πόλη και σπούδαζε στην Ακαδημία Τέχνης. Στην Αμβέρσα δημιούργησε ένα από τα πιο γνωστά και παράξενα έργα του το “Κρανίο με αναμμένο τσιγάρο” (1886), που είναι ενδεικτικό της κλονισμένης υγείας και κακής ψυχολογίας του Βαν Γκογκ.

Antwerp Shutterstock 162358538


Προβηγκία, Γαλλία
Είναι αυτό το ανεξήγητα μαγευτικό φως της Προβηγκίας που έκανε τον Βαν Γκογκ να προσπαθεί απεγνωσμένα να το αποτυπώσει στους πίνακές του. Στο γαλλικό νότο άλλωστε δημιούργησε μερικά από τα πιο φωτεινά έργα της καριέρας του. Η καρτποσταλική Αβινιόν βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού και υπήρξε η αγαπημένη πόλη του Βαν Γκογκ ο οποίος αποτύπωσε στους πίνακές του το μαγευτικό χρώμα της. Ο Βαν Γκογκ έφτασε στην πιο μικρή και γλυκιά Αρλ στις 21 Φεβρουαρίου 188, μαγεύτηκε από τα χρώματά της και παρήγαγε πάνω από 300 έργα του εκεί διανύοντας την πιο δημιουργική του περίοδο. Παρόλο που ο ίδιος έγινε πιο ψυχικά ασταθής και εισήχθη οικειοθελώς στο άσυλο Saint Paul-de-Mausole στο κοντινό χωριό Saint-Rémy, δεν σταμάτησε να παράγει σπουδαία έργα όπως η διάσημη “Έναστρη Νύχτα” (1889). Είναι η θέα που έβλεπε από το παράθυρο του δωματίου του του έναστρου ουρανού λίγο πριν το χάραμα.

Avignon Shutterstock 100615729
Αβινιόν

Arles Shutterstock 95082871
Αρλ

Saint Remy Shutterstock 225619003
Saint-Remy

Auvers-sur-Oise, Γαλλία
Το 1890 ο Βαν Γκογκ έφυγε από την κλινική και μετακόμισε στο Auvers-sur-Oise για να βρίσκεται πιο κοντά στο γιατρό του Paul Gachet αλλά και τον αγαπημένο του αδερφό, Theo. Σε αυτή την πόλη 27 χλμ. βορειοδυτικά του Παρισιού έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ζωγραφίζοντας προσωπογραφίες του γιατρού του αλλά και λιβάδια και αγροτόσπιτα. Ένα από τα τελευταία έργα του ήταν το “Σιτοχώραφο με κοράκια” (1890) πριν αυτοπυροβοληθεί στο στέρνο. Ο ίδιος βρίσκεται θαμμένος δίπλα στον αδερφό του στο Auvers-sur-Oise.

Auvers Shutterstock 19668379


Tags:Προβηγκία Γαλλία Ολλανδία Βέλγιο Βαν Γκογκ 

Προηγούμενο

Βαρκελώνη: 10 λόγοι για να πάτε την άνοιξη

Επόμενο

10+1 εντυπωσιακά συντριβάνια της Ιταλίας