10+1 εντυπωσιακά συντριβάνια της Ιταλίας

Πασίγνωστα και πολυφωτογραφημένα, τα συντριβάνια της Ρώμης και της υπόλοιπης Ιταλίας αποτελούν σπουδαία έργα τέχνης. Η επιλογή ήταν δύσκολη αλλά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα πιο εντυπωσιακά.

Fontana del Nettuno, Ρώμη
Το συντριβάνι του Ποσειδώνα βρίσκεται στη βόρεια άκρη της πανέμορφης Piazza Navona. Χτίστηκε το 1575 από τον Giacomo della Porta αλλά ολοκληρώθηκε από τον Antonio della Βitta το 1878. Είναι από τα διασημότερα συντριβάνια της πρωτεύουσας γι'αυτό αν θέλετε να απολαύσετε την ομορφιά του θα πρέπει να το επισκεφτείτε πολύ νωρίς το πρωί (ιδανικά το χάραμα).

Shutterstock 240704446

Nasoni, Ρώμη
Εκτός από τα διακοσμητικά σιντριβάνια, η Ρώμη φημίζεται και για τα συντριβάνια από τα οποία τρέχει πόσιμο νερό. Οι ντόπιοι τα ονομάζουν Nasoni (μεγάλες μύτες) και μπορείτε να βρείτε περίπου 2.500 διασκορπισμένα σε όλη την πόλη. Κι αν αναρωτιέστε, το τρεχούμενο νερό είναι πεντακάθαρο, γευστικό και φυσικά δεν πάρει χαμένο αφού ανακυκλώνεται.

Shutterstock 166892018

Fonte Gaia, Σιένα
Το εντυπωσιακό συντριβάνι του 14ου αιώνα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην Piazza del Campo. Χτίστηκε το 1343 και συνδυάζει αναγεννησιακό και γοτθικό στυλ.

Shutterstock 63773128

Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών, Ρώμη
Η Fontana dei Quattro Fiumi βρίσκεται στο κέντρο της Piazza Navona και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα τέχνης μπαρόκ. Σχεδιάστηκε το 1651 από το γλύπτη και ζωγράφο Μπερνίνι κατόπιν παραγγελίας του Πάπα Ιννοκέντιου Ι'. Την πέτρα σε σχήμα πυραμίδας που στηρίζει έναν αιγυπτιακό οβελίσκο κοσμούν το έμβλημα του Πάπα, ένα περιστέρι και ένα κλαδί ελιάς. Οι μεγάλοι ποταμοί που ήταν ως τότε γνωστοί, ο Νείλος, ο Γάγγης, ο Δούναβης και Ρίο ντελα Πλάτα, ένας για κάθε ήπειρο, απεικονίζονται ως τέσσερις γίγαντες, καθένας από τους οποίους φέρει χαρακτηριστικά που είναι συμβολικά για τον κάθε ποταμό.

Shutterstock 211642588

 

Fontana della Dea Roma, Ρώμη
Το επιβλητικό συντριβάνι της Θεάς Ρώμης κοσμεί την πρόσοψη του Παλάτσο Σενατόριο (Palazzo Senatorio), στην Piazza del Campidoglio. Η πλατεία βρίσκεται στο Λόφο του Καπιτωλίου, το σπουδαιότερο από τους επτά λόφους της πόλης και φέρει την υπογραφή του Μιχαήλ Άγγελου.

Shutterstock 39363745

Regia di Caserta, Caserta
Το πελώριο συντριβάνι κοσμεί το εντυπωσιακό βασιλικό παλάτι της Caserta, στον ιταλικό νότο, στην περιοχή της Καμπανίας και έχει μήκος πάνω από 1600 μέτρα. Το παλάτι ξεκίνησε να χτίζεται το 1752 στα πρότυπα του παλατιού των Βερσαλλιών και υπήρξε το μεγαλύτερο παλάτι του 18ου. Διαθέτει 1200 δωμάτια και περιβάλλεται από εντυπωσιακούς ιταλικούς και αγγλικούς κήπους.

Shutterstock 254568703

Casa del Fauno, Πομπηία
Με έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές κατοικίες της Πομπηίας. Χτίστηκε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. και περιελάμβανε πολλά δωμάτια, μπάνια και εσωτερικές αυλές, σε μια από τις οποίες βρίσκεται και το περίτεχνο συντριβάνι.

Faun

Fontana di Trevi, Ρώμη
Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο μπαρόκ συντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale. Το 1732 ο Πάπας Κλήμης ο 12ος ανέθεσε στον Νικολά Σάλβι να δημιουργήσει ένα μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία Τρέβι, το οποίο ολοκληρώθηκε τελικά το 1762. Η κεντρική φιγούρα του σιντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας ενώ ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε ένα κέρμα στο νερό. Εδώ και αρκετούς μήνες ο οίκος Fendi χρηματοδοτεί τη ριζική ανακαίνιση του σιντριβανιού, το οποίο αναμένεται να αποκαλυφθεί στο κοινό το φετινό φθινόπωρο.

Shutterstock 214012066

Πλατεία Αγίου Πέτρου, Βατικανό
Στην πολυφωτογραφημένη πλατεία υπάρχουν δύο υπέροχα συντριβάνια: το συντριβάνι του Carlo Maderno στα αριστερά μας (όπως κοιτάμε τη βασιλική του Αγίου Πέτρου) του 1612 που θεωρήθηκε τότε το ομορφότερο της Ευρώπης και το συντριβάνι του Μπερνίνι που ολοκληρώθηκε το 1677 στη νότια πλευρά της πλατείας.

Shutterstock 298468337

Villa d'Este, Τίβολι
Η έπαυλη βρίσκεται 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης και έχει να επιδείξει μοναδικής ομορφιάς κήπους και συντριβάνια. Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και η αρχιτεκτονικής της αποτελεί αποθέωση του νερού με λίμνες και καταρράκτες και αποτέλεσε πρότυπο για το σχεδιασμό κήπων ε όλη την Ευρώπη.

Shutterstock 109711781

Fontana Greca, Galipoli
Το “ελληνικό συντριβάνι” βρίσκεται στην αρχαία πόλη Καλλίπολις στην Απουλία, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας. Για πολλούς θεωρείται το αρχαιότερο συντριβάνι ολόκληρης της Ιταλίας κατασκευασμένο τον 3ο αιώνα π.Χ ενώ άλλοι επιστήμονες χρονολογούν την κατασκευή του κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Αρχικά βρισκόταν κοντά στα ιαματικά λουτρά της πόλης, στη συνέχεια μεταφέρθηκε δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (που δεν υπάρχει πλέον) για να μεταφερθεί οριστικά στην σημερινή του θέση το 1560. Κατά τη δεκαετία του 1950 όλες οι οικογένειες της πόλης προμηθεύονταν πόσιμο νερό από το συντριβάνι καθώς δεν ήταν διαθέσιμο στα σπίτια τους.

Screenhunter 01 Sep 06 2012
credit photo © flickr / massimo faccioli pintozzi

Tags:Ρώμη Ιταλία Σιένα συντριβάνια 

Προηγούμενο

Οι πόλεις του Βαν Γκογκ

Επόμενο

Ισπανία: 4 πόλεις για ανοιξιάτικη απόδραση