Η πιο συγκινητική γιορτή της άνοιξης στην Κωνσταντινούπολη

Πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη για μια ακόμη χρονιά το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που εδώ και λίγα χρόνια συνδιοργανώνουν το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο έφτασαν στην Πόλη, μαζί με ενήλικες που κέρδισαν και εμπνεύστηκαν από τη ζωντάνια, τη δροσιά και τη φρέσκια σκέψη τους. Το φετινό συνέδριο, που, όπως κάθε χρόνο, τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν αφιερωμένο στον Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα της Γενιάς του ’30 Γιώργο Θεοτοκά (1906-1966) ακολουθώντας τη φιλοσοφία που θέλει κάθε συνέδριο να είναι αφιερωμένο σε έναν πνευματικό άνθρωπο, όπως ο Γιώργος Θεοτοκάς γέννημα θρέμμα, της κοσμοπολίτικης Πόλης.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης διάβασαν διάβασαν αποσπάσματα από βιβλία του Γιώργου Θεοτοκά, παρουσία και του μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και αυτή ήταν από τις ιδιαίτερες και συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες του συνεδρίου. Η πιο συγκινητική όμως στιγμή ήταν η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπου αποκαλύφθηκε η αναμνηστική πλάκα από τον διευθυντή του Ζωγραφείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ακριβώς απέναντι από το σπίτι του συγγραφέα. 
Ωστόσο, αυτό μένει κυρίως από τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι αυτή η τόνωνη και η διατήρηση της ενός ουσιαστικού διαύλου επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Πόλης, Ελλάδας και Κύπρου. Για αυτό και όλες οι εκδηλώσεις, τα δρώμενα και οι ξεναγήσεις στην Κωνσταντινούπολη, στον Βόσπορο και στα Πριγκηπονήσια είχαν σκοπό να εντείνουν αυτήν την επικοινωνία. Τα παιδιά, ενήλικες, μελετητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί και λογοτέχνες βρέθηκαν όλοι μαζί για να κάνουν αυτό ακριβώς, αλλά και να ξαναδιαβάσουν τα νοήματα πίσω από την «Αργώ» και το «Ελεύθερο πνεύμα» του Θεοτοκά ως πολιτικού διανοουμένου και πολύπλευρου διανοητή. 

Από τις στιγμές σταθμός στο συνέδριο ήταν επίσης: τα παιδιά να πλημμυρίζουν τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, ο απόηχος από «Τη Υπερμάχω» στην Αγία Τριάδα της Χάλκης, η επίσκεψη στο Πατριαρχείο, στην Αγία Σοφία και στη Βασιλική Κινστέρνα, η μουσική βραδιά στον κινηματογράφο Emek. 

Σε όλα αυτά προσθέστε και την ανακοίνωση ότι του χρόνου το συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαράκη και η συγκινητική παρουσία της κυρίας Ελένης Σαμαράκη. 
Οι διοργανωτές του συνεδρίου, ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, και η Ασπα Χασιώτη, διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν τα σχολεία: Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Λύκειο, Μεγάλη του Γένους Σχολή, «Αξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Γενικό Λύκειο Κύμης, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης - Ρέθυμνο, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων, Λύκειο Παραλιμνίου, Παγκύπριον Γυμνάσιο - Λύκειο Λευκωσίας, St Catherine’s British School, 4ο ΓΕΛ Αλίμου, Αμερικανικό Κολλέγιο - Pierce, 4ο ΓΕΛ Ξάνθης, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη.

Προηγούμενο

20 μέρη που θα ορκιζόσασταν ότι δεν υπάρχουν!

Επόμενο

Οι καλύτερες υπαίθριες αγορές του κόσμου