Τα 7 θαύματα της Γαύδου


Κατοικείται εδώ και περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Φιλοξενεί μόνο εκατό μόνιμους κατοίκους σε έκταση 27 χλμ. Απομονωμένο νησί λόγω της θέσης του, η Γαύδος έχει γίνει καταφύγιο για τους σύγχρονους χίπις που αναζητούν ειρηνική ζωή δίπλα στη φύση και στο περιθώριο του πολιτισμού. Αλλά τι μπορεί να κάνει κάποιος εκεί; Επισκέπτεται τα 7 «θαύματα» του νησιού.

1. Καράβι
Η «πρωτεύουσα» του νησιού είναι ένα μικρό λιμάνι που συνδέει τη Γαύδο με την Κρήτη, στην ανατολική ακτή του νησιού. Υπάρχουν μόνο λίγα σπίτια, ένα καφέ και κάποια δωμάτια διαθέσιμα προς ενοικίαση για να μείνετε στη Γαύδο μία ή δύο νύχτες. Έρχεστε στη Γαύδο για να δείτε το χρόνο να παγώνει. Να αφιερώσετε το χρόνο για να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να περάσετε χρόνο στο νερό ή στην άμμο. Ο γυμνισμός είναι διαδεδομένος στο νησί αλλά μπορείτε φυσικά να παραμείνετε ντυμένοι στα ρούχα σας. Σημειώστε κάτι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει τράπεζα στη Γαύδο.Η ζωή στη φύση έχει το τίμημα της. Η επίσκεψη στη Γαύδο όμως προσφέρει εγγυημένες διακοπές χαλάρωσης.

2. Παραλίες της Γαύδου 
Τι να κάνετε στη Γαύδο; Το να μάθετε να κάνετε τίποτα, ακριβώς, αυτή είναι η πεμπτουσία μιας επιτυχημένης χαλαρωτικής διαμονής στο νησί! Ορισμένες παραλίες, τόσο ωραίες όσο και τεράστιες, με καθαρά, ήρεμα και γαλαζοπράσινα νερά, επιτρέπουν την πραγματοποίηση του στόχου της χαλάρωσης στο νησί: Ακρωτήρι Τρυπητή, Παραλία Λαυράκα, Παραλία Σαρακήνικο, Αϊ Γιάννης - που εξελέγη από το Discovery Channel ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο.3. Ποταμός
Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στον Ποταμό και την παραλία του είναι να πάρετε ένα θαλάσσιο «ταξί» (ζητήστε τον Γεώργιο ή τον Ευτύχη στο Σαρακίνικο). Ο Ποταμός είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Γαύδου.

4. Κόρφος
Η παραλία του Κόρφου είναι μια από τις πιο ήσυχες, μια ιδανική, θα λέγαμε, επιλογή αν ψάχνετε να απομονώσετε τον εαυτό σας από τον κόσμο. Σημειώστε ότι είναι δυνατόν - δηλαδή υπάρχει ανεκτικότητα στο θέμα- να κάνετε κάμπινγκ στη Γαύδο. Η καλύτερη θέση στον Κόρφο είναι κάτω από τα δέντρα. Αρκεί να αφήστε το χώρο άθικτο όπως το βρήκατε την προηγούμενη μέρα.

5. Σαρακήνικο
Εκεί πηγαίνουν οι περισσότεροι τουρίστες αφού πρόκειται για την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού. Είναι ιδανικό για κολύμπι, άραγμα και φρέσκο ψητό ψάρι εν συνεχεία.

6. Τρυπητή
Μεταξύ του Κόρφου και των Βατσιανών, νότια της Γαύδου, πρέπει να κάνετε μια όμορφη βόλτα ανάμεσα στους θάμνους: είναι το ακρωτήριο Τρυπητή, το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιόμετρων, βρίσκεται η ακτή της Λιβύης.

7. Φάρος
Ο φάρος δεν χρησιμοποιείται πλέον ως τέτοιος και έχει αναμορφωθεί ως μινι-μουσείο, αλλά επιτρέπει μια όμορφη πεζοπορία στο ψηλότερο σημείο του νησιού, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα με την Κρήτη ως φόντο. Για ένα ποτό ή ένα μικρό σνακ, ένα μικρό μπαρ είναι ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ.


Tags:τι να δω τι να κάνω 

Προηγούμενο

Τα πιο όμορφα νησιά της Βόρειας Ελλάδας

Επόμενο

Οι καλύτερες νησιωτικές πρωτεύουσες