Πάντα μαζί μας VS Covid19


Μια ομάδα από σκύλους επιστρατεύτηκε στο terminal φινλανδικού αεροδρομίου αυτήν την εβδομάδα ώστε να ελέγξει αν το ένστικτο των ζώων μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τη νόσο COVID-19.

Το μέλλον των τεστ κορωνοϊού μπορεί κυριολεκτικά να είναι οι σκύλοι. Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο φινλανδικό Αεροδρόμιο του Ελσίνκι, χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένοι σκύλοι προκειμένου να ανιχνεύσουν επιβάτες που έχουν μολυνθεί με τη νόσο COVID-19, όπως ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του φιναλνδικού αεροδρομίου Finavia.

Το πρόγραμμα εθελοντών στο σταθμό αφίξεων 2Β απευθύνεται κυρίως προς όσους έρχονται από διεθνείς προορισμούς. Οι επιβάτες θα κληθούν να περάσουν το δέρμα τους με ένα μαντίλι το οποίο μετά θα τοποθετήσουν σε ένα φλιτζάνι, που δίνεται στους σκύλους. Δεν θα υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των επιβατών και των σκύλων.Το δελτίο Τύπου περιέχει μια ενδεικτική εικόνα ενός επιβάτη που περνά το μαντίλι του τεστ στο εσωτερικό του καρπού του χεριού του, ενώ η ερευνήτρια στo Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι Anna Hielm-Bjorkman είπε στην Washington Post ότι τα δείγματα ιδρώτα θα προέρχονται από το λαιμό των επιβατών.

“Είναι μια πολύ υποσχόμενη μέθοδος. Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να οσμίζονται,” δήλωσε η ίδια. “Εφόσον λειτουργεί, θα είναι μια καλή μέθοδος ελέγχου σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.”

Οι σκύλοι χρειάζονται μόλις 10 δευτερόλεπτα για να μυρίσουν το δείγμα και θα δείχνουν τα αποτελέσματα μέσω κάποιας κίνησης όπως του να κάθονται κάτω, να ξύνουν με το πόδι τους, ή να γαβγίζουν. Σε αυτό το σημείο, οι επιβάτες που βγαίνουν θετικοί θα καλούνται να κάνουν ένα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) προκειμένου να ελεγχθούν τα αποτελέσματα που προέκυψαν χάρη στην όσφρηση των σκύλων.“Οι σκύλοι είναι επίσης ικανοί να αναγνωρίσουν τη νόσο COVID-19 από ένα πολύ μικρότερο δείγμα από αυτό που απαιτείται για τα τεστ PCR που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της περίθαλψης,” σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του αεροδρομίου. “Η διαφορά είναι τεράστια, καθώς ένας σκύλος χρειάζεται μόλις 10 με 100 μόρια προκειμένου να αναγνωρίσει τον ιό, ενώ ένα τεστ απαιτεί 18.000.000.”

Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σκύλοι ώστε να ανιχνευθεί η νόσος COVID-19 ανακοινώθηκε πρώτη φορά από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι τον Μάιο μετά από δοκιμαστικά τεστ που έδειξαν πως υπάρχουν ελπίδες εξαιτίας της οξείας αίσθησης της όσφρησης του είδους. “Διαθέτουμε επαρκέστατη εμπειρία στην εκπαίδευση σκύλων που ανιχνεύουν ασθένειες μέσω της όσφρησής τους. Ήταν φανταστικό να βλέπει κανείς πόσο γρήγορα αναγνώριζαν οι σκύλοι τη νέα μυρωδιά,” είπε η Hielm-Bjorkman.

Η ομάδα των σκύλων, που εκπαιδεύτηκε από τη Wise Nose (Σοφή Μύτη), αποτελείται αυτή τη στιγμή από τέσσερις σκύλους -που ακούνε στα ονόματα Μίνα, Κόσι, ΕΤ, και Βάλο- που δουλεύουν ανά ζευγάρια σε βάρδιες. Αυτοί οι ιδιαίτεροι σκύλοι είχαν εκπαιδευτεί ακόμη για να ανιχνεύουν άλλες ασθένειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου και του διαβήτη. Συνολικά 10 σκύλοι βρίσκονται σε στάδιο εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.Η Φινλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα που στρέφεται προς τους σκύλους ώστε να ανιχνευθεί ο κορωνοϊός σε ανθρώπους, καθώς αντίστοιχη έρευνα λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι ήταν το πρώτο που επιστράτευσε σκύλους για να εντοπίσουν μυρίζοντας τη νόσο COVID-19, καταγράφοντας αποτελέσματα που είχαν ακρίβεια 92 τοις εκατό. Παράλληλα, το δελτίο Τύπου του αεροδρομίου του Ελσίνκι αναφέρει πως τα προκαταρκτικά τεστ είχαν ακρίβεια σχεδόν 100 τοις εκατό.

Επιπλέον, οι σκύλοι μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν κάτι που καμιά άλλη μορφή τεστ δεν μπορεί: όπως είπε στην Washington Post η Hielm-Bjorkman, “μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που δεν είναι ακόμη θετικοί στο τεστ PCR, αλλά θα βρεθούν θετικοί σε διάστημα μίας εβδομάδας.”

Ενώ η δυνατότητα της χρησιμοποίησης σκύλων θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση του κοινού, μια σημαντική ανησυχία είναι η δυνητικά πολλή δουλειά που θα έχουν τα ζωάκια. “Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από ξεκούραση από καιρού εις καιρόν,” είπε εκπρόσωπος της Wise Nose. “Αν η οσμή είναι εύκολο να εντοπιστεί, δεν κουράζει τόσο το σκύλο. Αλλά αν υπάρχουν ένα σωρό νέες μυρωδιές τριγύρω, οι σκύλοι κουράζονται ευκολότερα.”

Tags:covid-19 νέα σκύλοι 

Προηγούμενο

6 σημεία με θέα που κόβουν την ανάσα.

Επόμενο

Οι 12 πιο απίστευτοι ανελκυστήρες στον κόσμο.