Santa Lucia: Στην trattoria του Παγκρατίου ήρθε το φθινοπωρινό


Η Santa Lucia, η trattoria που μπήκε δυναμικά στην γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Που ζωήρεψε ακόμα περισσότερο την Αρχελάου στο Παγκράτι. Που έκανε πιο ιταλικά τα βράδια μας το καλοκαίρι. Που μας έμαθε την αυθεντική συνταγή του Spritz. Που μάς τάισε με αυθεντικές ιταλικές μακαρονάδες. Που ήρθε η ώρα να μας σερβίρει την πραγματική tagliata, την μοναδική pizzetta-pizzetta και το οσομπούκο της Κυριακής. Που μάς σύστησε εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα ήρθε η ώρα να μάς συστήσει την φθινοπωρινή εκδοχή του μενού της. Στα πιάτα που αγαπήσαμε λοιπόν προστέθηκαν νέα που θα μας συντροφεύουν στις φθινοπωρινές ημέρες και νύχτες που έρχονται. Νέες σαλάτες, ευφάνταστα ορεκτικά, αλλά και δυνατά κυρίως που θα χορτάσουν την καρδιά μας. 

Μπρουσκέτες από το καινούργια μενού του Santa Lucia


Από τις σαλάτες, φυσικά ξεχωρίζει η αυθεντική caprese Buffalo Mozzarella με φωλιά από τοματίνια και φρέσκο βασιλικό. Για όσους αγαπούν το κατσικίσιο τυρί, θα πρέπει να επιλέξουν την datterini.  Οι πιο εκλεκτικοί θα αγαπήσετε αυτή με το εσκαρόλ που φτάνει στην τρατορία από μικρές οικογένειες φάρμες του Ωρωπού για να κάνει παρέα με μανιτάρια πλευρώτους και κατσικίσιο τυρί. Κλασική, αλλά δεν μπορείτε να μην δοκιμάσετε τη σαλάτα με κρητικό κρίταμο με τοματάκια, περιτριγυρισμένο από ξυνομηζήθρα Αποκόρωνα, εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού. Και οι περισσότεροι θα επιστρέφουν για το μπλασαρισμένο (αφού βράσει αμέσως τοποθετείται σε πάγο για να σταθεροποιηθεί) σταμναγκάθι επίσης από τη μεγαλόνησο σε βάση από τραγανό παξιμάδι, Gorgonzola από την Puglia, μείγμα από κουκουνάρι και σταφίδες Κορινθίας με φρέσκια σως λαδολέμονο. 



Αρωματικό πεπόνι που τυλίγεται αισθαντικά με προσούτο 

Από τα ορεκτικά, μεγάλη αδυναμία το πιάτο των τυριών με τα τυριά σταρ της Ιταλίας, τα οποία έχουν δώσει ραντεβού με αποξηραμένα φρούτα. Το ίδιο εντυπωσιακή και η ποικιλία των αλλαντικών που φτάνουν από την Ιταλία προσεκτικά διαλεγμένα από τις καλύτερες εταιρίες και τις φάρμες της ιταλικής επαρχίας. Δική μας αδυναμία το ορεκτικό μπρεζαόλα στο οποίο συναντιούνται το pecorino romano, αποξηραμένα σύκα και φρέσκα ρόκα. Τα ευφάνταστα γιουβαρλάκια γαρίδες που ενώνουν το παρελθόν της ιταλικής γαστρονομίας με το παρόν παραμένουν από τα αγαπημένα πιάτα star του μενού. Από τις νέες προσθήκες δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς τη σισιλιάνικη μπρουσκέτα με αυθεντική Σισιλιάνικη συνταγή της Καπονάτας με βάση τη μελιτζάνα, φρέσκια τομάτα, ελιές, κάπαρη, σταφίδες, καβουρδισμένο κουκουνάρι και φύλλα βασιλικού. Φοβερή επιλογή το αρωματικό πεπόνι που τυλίγεται αισθαντικά με προσούτο ωρίμανσης 24 μηνών για να υποδεχτεί στο πλάι του βουβαλίσια μοτσαρέλα, φρέσκο βασιλικό και κρέμα μαύρου βαλσάμικου. Τέλος, στα ορεκτικά ο καπνιστός σολωμός από τη Σκωτία παντρεύεται με στρώσεις από μελιτζάνα και φρέσκα φύλλα ρόκας. Αν ψάχνετε κάτι ελαφρύ να συνοδέψετε απλά ένα από τα πολλά Σεμέλη κρασιά που θα βρείτε στην κάβα του Sunta Lucia, τότε τέλεια επιλογή είναι η πίτσα από ζύμη φτιαγμένη στο χέρι που νοστιμίζει με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, προσούτο, φύλλα ρόκας και Mozzarella Di Bufala και ό, τι άλλο θελήσετε εσείς. Λίγη έμπνευση χρειάζεται. 




Περνώντας κανείς στα κυρίως πιάτα έχει να επιλέξει από το φαινομενικό minimal, αλλά πεντανόστιμο spaghetti Rosso, τις signature παπαρδέλες με κιμά και φρέσκια ντομάτα. Νέες επιτυχίες αναμένεται να γίνουν η Amatriciana με ιταλικό bucatini μακαρόνι με κομμάτια καπνιστής πανσέτας, φρέσκια τομάτα, Pecorino και βασιλικό. 


Amatriciana 

ο linguine με κομμάτια φιλεταρισμένης Πεσκανδρίτσας, το οσομπούκο της Κυριακής με bucatini και μοσχαρίσιο κότσι που μαγειρεύεται για 3 ολόκληρες ώρες με καρότα και μυρωδικά. Σε αυτά προσθέστε τη pasta alla norma με πένες, κομμάτια μελιτζάνας, τομάτα, σκόρδο και μυρωδικά. Πιάτο που έδωσε το όνομα της ο συνθέτης Vincenzo Bellinι. 
Ενώ, θα αγαπήσετε σίγουρα την tagliata με εξαιρετικό homemade πουρέ,  μοσχαρίσιο κρέας και ρόκα. Μόνο για αυτόν το πουρέ φτάνει για να πιάσετε θέση σε ένα από τα τραπέζια της Santa Lucia.


To οσομπούκο της Κυριακής από το νέο μενού

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα επιδόρπια. Από το αυθεντικό σισιλιάνικο κανόλο μέχρι το gelato με φίνα γεύση φιστίκι Αιγίνης. Στο μενού προστέθηκε και αυθεντικό, σπιτικό tiramisu. 
Σε όλα αυτά προσθέστε ότι τα κρασιά Σεμέλη συνοδεύουν αποκλειστικά τα πιάτα της Santa Lucia Trattoria. Φυσικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για ένα δροσερό Aperol Spriitz που σερβίρεται όλες τις ώρες και ταιριάζει άψογα με τα ορεκτικά. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας στο Παγκράτι θα είναι συγκινητικά νόστιμα.....


INFO: Santa Lucia Trattoria, Αρχελαου 30, τηλ.: 21 2105 3112

Tags:Santa Lucia 

Προηγούμενο

The Modernist: Το νέο μπουτίκ ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης