Μπουτάρης, Οινοποιείο Σαντορίνης

Ο χαρακτηριστικός λευκός θόλος του οινοποιείου τραβά την προσοχή μας από μακριά. Το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη ήταν το πρώτο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1990, επενδύοντας στον πρωτόγνωρο για την εποχή τομέα του Οινοτουρισμού. 

Το οινοποιείο Όλα ξεκίνησαν το 1989, όταν η Εταιρία Μπουτάρη με το διορατικό βλέμμα ενός έμπειρου Έλληνα οινοπαραγωγού, εντόπισε μία ακόμη σημαντική αμπελοοινική ζώνη με μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας. Εδώ εφάρμοσε τεχνικές οινοποίησης άγνωστες μέχρι τότε για τον τόπο με στόχο να θέσει τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την παραγωγή του Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Σαντορίνη  μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου οινοποιείου.

 
 
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας της εταιρίας “Κτήμα Σελλάδια”, στην Σαντορίνη έχει έκταση 60 στρέμματα και φυτεύτηκε το 1992. Από τότε αποτελεί τον τόπο πειραματισμού του αμπελουργικού τμήματος της εταιρίας Μπουτάρη με στόχο την βελτίωση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών αλλά και την ανάδειξη νέων ποικιλιών αμπέλου στο Σαντορινιού κλίμα και έδαφος. Παίρνουμε τον δρόμο για τον Φάρο, μετά το Ακρωτήρι, εκεί όπου οι ενδείξεις θέλουν την αμπελοκαλλιέργεια να ξεκινά πριν την έκρηξη του ηφαιστείου στα 1500 π.Χ. Το μυστικό κρύβεται στο έδαφος και στις ιδιαίτερες συνθήκες μικροκλίματος που επικρατούν στο νησί. Το έδαφος είναι αμμώδες και ηφαιστειακής προέλευσης και είναι καλυμμένο με σκωρία, λάβα και ελαφρόπετρα ενώ οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από ότι στα γύρω νησιά των Κυκλάδων, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και οι άνεμοι πνέουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Γιʼ αυτό το λόγο τα φυτά κλαδεύονται χαμηλά σε σχήμα καλαθιού. Στο μέσο τους τοποθετούνται τα σταφύλια και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται από τους δυνατούς ανέμους. Η πυκνή νυχτερινή ομίχλη τους προσφέρει υγρασία την οποία απορροφούν και συγκρατούν. Οι ιδιόμορφες αυτές συνθήκες οδηγούν σε μικρή ποσοτικά παραγωγή, πρώιμη ωρίμανση και καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών.
 
  
 
Τα κρασιά Στον αμπελώνα καλλιεργούνται οι σημαντικότερες ντόπιες λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, αλλά και κάποιες άλλες που καλλιεργούνται πειραματικά.
 
Σαντορίνη Μπουτάρι: Λευκό ξηρό κρασί, με λευκοκίτρινο χρώμα και αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, πράσινο μήλο, ροδάκινο και grapefruit. Συνοδεύει σαλάτες, ορεκτικά, θαλασσινά και ψάρια, πικάντικα πιάτα αλλά και λιπαρά τυριά.
 
Καλλίστη Reserve: Λευκό ξηρό κρασί που αποτελεί την κορυφαία εκδοχή της ποικιλίας Ασύρτικο σε βαρέλι. Έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα και πολύπλοκα αρώματα παλαίωσης (ξύλο, φουντούκια, καπνός και βανίλια), που δένουν αρμονικά με τα φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας (μήλο και ροδάκινο). Ιδανικό για οστρακοειδή, ψάρια και λευκά κρεατικά.
 
Vinsanto: Λευκό γλυκό κρασί που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Έχει χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο και άρωμα που μας φέρνει στο μυαλό μέλι, fruits glacés, σταφίδες και μπαχαρικά. Σερβίρεται ως απεριτίφ, παρέα με πιάτα φρούτων, τάρτες, παγωτά, γλυκά αλλά και δυνατά τυριά.
 
Καλλίστη: Λευκό ξηρό κρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα. Έντονα φρουτώδης χαρακτήρας, όπως μήλο, ροδάκινο και άλλα λευκόσαρκα φρούτα. Συντροφεύει σαλάτες, ψάρια και θαλασσινά, σκληρά ή ημίσκληρα τυριά. 
 
Κτήμα Σελλάδια: Λευκό, ξηρό κρασί που προέρχεται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα και έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα και αρώματα λευκών λουλουδιών, μπανάνας, λευκόσαρκου ροδάκινου και εσπεριδοειδών.
 
Νυχτέρι: Λευκό, ξηρό κρασί, με πλούσιο άρωμα, ανανά, αποξηραμένου σύκου και ψωμιού και επίγευση λεμονιού, αχλαδιού και βουτύρου που διαρκεί.
 
Visitor's guide Το οινοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης. Γευστικές δοκιμές σαντορινιών κρασιών, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις και ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού και την αναγέννηση του σαντορινιού αμπελώνα μέσα από ένα πολυθέαμα ήχου και εικόνας, αποτελούν μία αξέχαστη εμπειρία. Στο οινοποιείο υπάρχει επίσης η δυνατότητα αγοράς κρασιών Μπουτάρη, βιβλίων και αξεσουάρ κρασιού.
 
 
Info
Διεύθυνση: Μεγαλοχώρι
Τηλ.: 22860 81011 / 81607
Website: www.boutari.gr
Ωράριο: Δευτ. – Σαβ. 09.00 – 18.00
 

Προηγούμενο

10 top οινοποιεία του Αιγαίου

Επόμενο

Οι πιο φιλόξενοι ξενώνες-οινοποιεία