Μπουτάρης, Οινοποιείο Νάουσας

Μία περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Μπουτάρη στην Νάουσα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία και στη φιλοσοφία της εταιρίας Μπουτάρη, αφού από εδώ, πριν από 130 χρόνια, ξεκίνησε η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα. Στη Νάουσα σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Μακεδονίας στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου, έχει την έδρα του το Οινοποιείο Μπουτάρη, ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά Οινοποιεία. Ένας μοναδικός σταθμός στην εξέλιξη του κρασιού σε μια από τις πιο σημαντικές πατρίδες του, τη Μακεδονία.

 
 
Το οινοποιείο Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη της Νάουσας στη Β. Ελλάδα χάνεται στο παρελθόν. Ο ρόλος της εταιρίας Μπουτάρη υπήρξε καθοριστικός όχι μόνο στη διαφύλαξη της τοπικής ποικιλίας του ξινόμαυρου, όταν η αμπελοκαλλιέργεια σχεδόν είχε εγκαταλειφθεί, αλλά και στην ανάδειξη και καταξίωσή της ποικιλίας και της ΠΟΠ ζώνης της Νάουσας, μέσα από εξαιρετικά και ιστορικά κρασιά. Η εταιρία Μπουτάρη δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείριση τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στην κατάταξη των αμπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. 
Οι αμπελώνες της βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου προφυλαγμένοι από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα. 
 
 
 
Τα κρασιά Τη δεκαετία του '80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρμάνια με το Ξινόμαυρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το δυναμικό του αμπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του. Η ερυθρή ποικιλία ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεκτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
 
 
 
Νάουσα Μπουτάρη: Ερυθρό, ξηρό κρασί που αναδίδει πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρου και δαμάσκηνου, που συνυπάρχουν με την λιαστή ντομάτα και με τα αρώματα της παλαίωσης, κανέλας και ξύλου.
 
Ξινόμαυρο reserve Μπουτάρη: Ερυθρό, ξηρό κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα με καστανές ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο όπου κυριαρχούν τα γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, όπως ντομάτα και σύκο.
 
Grande reserve Νάουσα Μπουτάρη: Ερυθρό, ξηρό κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα και κεραμιδί ανταύγειες. Τα γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, με κυρίαρχα τη ντομάτα και το σύκο, συνδυάζονται με αυτά της παλαίωσης, όπως η κανέλλα, η βανίλια, το ξύλο και τα μπαχαρικά. 
 
Nouveau Μπουτάρη: Ερυθρό, ξηρό κρασί με λαμπερό έντονο κόκκινο χρώμα με μπλε και ιώδεις ανταύγειες που φανερώνουν το νεαρό της ηλικίας του. Έντονο, φρέσκο άρωμα όπου ξεδιπλώνονται αρώματα, φράουλας, βατόμουρου τριαντάφυλλου, ροδιού και μπανάνας με μια ευχάριστη νότα κανέλας και πιπεριού.
 
Merlot Μπουτάρη: Ερυθρό, ξηρό κρασί με εντυπωσιακό βαθυκόκκινο χρώμα και έντονο άρωμα κόκκινων φρούτων, με κυρίαρχα τη φράουλα και το βατόμουρο, και γλυκών μπαχαρικών, όπως βανίλια και κανέλα.
 
 
Syrah Μπουτάρη:  Ερυθρό, ξηρό κρασί με εντυπωσιακό πορφυρό χρώμα, πλούσιο άρωμα από κόκκινα φρούτα του δάσους, με κύρια το βατόμουρο και το αγριοκέρασο, και με πικάντικο χαρακτήρα, όπου κυριαρχούν αρώματα ξύλου, πιπεριού και καπνού.
 
Κάβα Μπουτάρη: Ερυθρό, ξηρό κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες, πλούσιο μπουκέτο παλαίωσης, όπου διακρίνουμε αρώματα αποξηραμένων φρούτων, δαμάσκηνου και σύκου, και μαρμελάδας φρούτων του δάσους. Συνυπάρχουν τα γλυκά μπαχαρικά με κυρίαρχη τη βανίλια.
 
Σημεία Στίξης: Λευκό, κόκκινο και ροζέ. Με την αναπάντεχη γεύση τους και τη διαχρονικά σταθερή ποιότητα της εταιρίας Μπουτάρη αποτελούν τη νέα καθημερινή πρόταση για το σπίτι ή το εστιατόριο, πάντα σε άριστη ισορροπία ποιότητας και τιμής.
 
 
Visitor's guide Στο οινοποιείο ο επισκέπτης θα γνωρίσει τους χώρους και τη φιλοσοφία που γεννάνε τις ξεχωριστές γεύσεις των κρασιών Μπουτάρη, την ιστορική κάβα του Οινοποιείου, μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός μοναδικού πολύ-θεάματος στον κόσμο του κρασιού και της ιστορίας της εταιρίας. Δεν λείπουν, βέβαια, οι γευστικές δοκιμές οίνων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές.
 
 
 
Info
Διεύθυνση: Στενήμαχος Νάουσας
Τηλ.: 23320 59700
Website: www.boutari.gr
Ωράριο: Δευτέρα–Παρασκευή 9:00 - 17:00
 

Προηγούμενο

Μπουτάρης, Οινοποιείο Κρήτης

Επόμενο

Μπουτάρης, Οινοποιείο Γουμένισσας