Οινοποιείο Ταμιωλάκη, Χουδέτσι

Όταν η αγάπη για το καλό κρασί συνδυάζεται με την βαθιά γνώση και την εμπειρία, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Εδώ γευόμαστε βιολογικά κρασιά, μαθαίνουμε τα πάντα για την οινοποίηση και κάνουμε δώρο στον εαυτό μας prive δείπνο με φόντο τον αμπελώνα.

Το οινοποιείο Είναι κτισμένο εξολοκλήρου από τις πέτρες που συγκεντρώθηκαν μετά το τέλος της διαδικασίας διαμόρφωσης του εδάφους και της βαθιάς άρρωσης που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία του αμπελώνα. Το κτήμα, το οποίο αποτελείται από ένα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας 50 περίπου στρεμμάτων και ένα μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο, συνιστά μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση,  της οποίας τα μέλη έχουν καταβολές, εμπειρία, σπουδές και ενδιαφέροντα μέσα από τον χώρο των κρασιών.

  
 
 
Ιδρύθηκε το 2004 και ανήκει στην ζώνη Ο.Π.Α.Π. των Πεζών, την μεγαλύτερη από τις τρεις οινοπαραγωγικές ζώνες του νομού Ηρακλείου. Φιλοσοφία του κτήματος είναι η ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα μέσα από την χρήση γηγενών ποικιλιών. Για τον λόγο αυτό, ο αμπελώνας πήρε “πειραματικό” χαρακτήρα. Έτσι, σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, φυτεύτηκαν πολλές κρητικές ποικιλίες. Για κάποιες από αυτές οι οποίες έτειναν προς εξαφάνιση, π.χ. Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας, ο συγκεκριμένος αμπελώνας βοήθησε στην διάσωση και την ανάδειξή τους. Η καλλιέργεια του αμπελώνα ήταν από την αρχή και παραμένει βιολογική με πιστοποίηση από την ΔΗΩ. 
 
 
 
Τα κρασιά: Σήμερα, το κτήμα Ταμιωλάκη παράγει πέντε κρητικούς τοπικούς οίνους και έναν Ο.Π.Α.Π. Πεζά, ενώ η συνολική του παραγωγή δεν υπερβαίνει τις 50.000 φιάλες.
 
Πρόφαση Λευκός: Χρώμα αχυρόλευκο. Αρώματα εσπεριδοειδών με νότες αχλαδιού και μπανάνας. Τέλειο συνοδευτικό για ψάρια, λευκά κρέατα και ζυμαρικά.
 
Πρόφαση Ροζέ: Λαμπερός ροδόχρους συνδυασμός που χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων φρούτων και ιδιαίτερη πληθωρική γεύση. Συνοδεύει ιδανικά αλλαντικά, ψάρια, λευκά κρέατα και ελαφριά τυριά.
 
Πρόφαση Ερυθρός: Βαθύ ρουμπινί ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη η αίσθηση της βανιλίνης και του τοσταρισμένου ψωμιού συναγωνίζεται τα αρώματα ξηρών φρούτων, δαμάσκηνου, σταφίδας και σύκου. Ταιριάζει με ψητά, κοκκινιστά και κρασάτα πιάτα.
 
Βιδιανό-Πλυτό: Χρώμα αχυρόλευκο. Ευγενικοί φρουτώδεις χαρακτήρες με το πεπόνι και το ροδάκινο να κυριαρχούν χωρίς να σκεπάζουν τις διακριτικές νότες καβουρδισμένου αμύγδαλου. Συνδυάζεται με λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα με πικάντικες σάλτσες και καπνιστά τυριά.
 
Syrah-κοτσιφάλι: Βαθυκόκκινο χρώμα με μοβ ανταύγειες. Αρώματα δαμάσκηνου, βιολέτας, βανίλιας με νότες σοκολάτας και κόκκων καφέ. Συνοδεύει ψητά, κοκκινιστά και κρασάτα πιάτα, λουκάνικα και σκληρά τυριά με πικάντικες γεύσεις.
 
Έκτη Έκδοση: Βαθύ κόκκινο ρουμπινί χρώμα. Το κεράσι και το κασίς κυριαρχούν στην αρχή ενώ στη συνέχεια η αρωματική παλέτα γίνεται πιο σύνθετη με αρώματα σοκολάτας και κόκκων καφέ από το βαρέλι. Συνοδεύει φιλέτα με σάλτσες καθώς και όλα τα σχαριστά κόκκινα κρέατα, ενώ δένει πολύ ευχάριστα με τα πικάντικα τυριά.
 
 
Visitor's guide: Το κτήμα είναι ενταγμένο στους Δρόμους του Κρασιού του Νομού Ηρακλείου και παραμένει ανοιχτό στο κοινό όλο τον χρόνο. Οργανωμένες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες γίνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν κρασιά και να ενημερωθούν σχετικά με την οινοποίηση, υπάρχει αίθουσα γευσιγνωσίας ικανή να φιλοξενήσει έως 20 άτομα. Το καλοκαίρι, ο ευρύχωρος προαύλιος χώρος και η ταράτσα με την πανοραμική θέα προσφέρουν ποικίλες δυνατότητες εξυπηρέτησης και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Μοναδική εμπειρία το πριβέ δείπνο στον κήπο με αυθεντικά κρητικά πιάτα, τα οποία θα συνοδεύσετε με το λευκό βιολογικό κρασί “Πρόφαση” με αρώματα εσπεριδοειδών με νότες αχλαδιού και μπανάνας.
 
  
 
 
Info
Διεύθυνση: Χουδέτσι Ηρακλείου
Τηλ.: 2810 742083
 

 

Προηγούμενο

Μπουτάρης, Οινοποιείο Γουμένισσας

Επόμενο

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο