Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Εδώ οι ταξιδιώτες με άποψη θα ζήσουν την απόλυτη οινική εμπειρία. Ακριβώς δίπλα στο δωμάτιό τους βρίσκεται ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας. Στο Κατώγι Αβέρωφ τα πάντα είναι αφιερωμένα στο κρασί: η αισθητική, τα δωμάτια, οι γεύσεις, τα αρώματα. Όταν στα τέλη της δεκαετίας του '50 ο Ευάγγελος Αβέρωφ έκανε πράξη το όραμά του, φέρνοντας τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα Cabernet Sauvignon για να αναμπελώσει μια άγονη πλαγιά της Πίνδου στο Μέτσοβο, δεν φανταζόταν ότι, πέρα από την προσπάθεια ανάπτυξης της γενέθλιας γης του, ξεκινούσε μια πραγματική επανάσταση στην Ελληνική Οινοποιία. Πράγματι, με τη δημιουργία του ερυθρού οίνου Κατώγι ήταν ο πρώτος που πάντρεψε με επιτυχία ελληνικές και ξένες ποικιλίες.

 
 
Το οινοποιείο Εξωτερικά, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την ηπειρώτικη φύση και την αρχιτεκτονική της περιοχής ενώ οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε να εκφράζουν ένα πιο λιτό και απέριττο διακοσμητικό ύφος. Τα παραδοσιακά αντικείμενα και τα έργα τέχνης σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, προσθέτουν την απαραίτητα πινελιά στην διακόσμηση. Στο Κατώγι Αβέρωφ η παραγωγή κρασιού δεν είναι μια απομονωμένη διαδικασία. Οι αμπελώνες, τα κρασιά, τα έργα τέχνης και η φιλοξενία αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων και αντικατοπτρίζουν τη διάθεση των ιδιοκτητών για δημιουργία. 
 
 
 
Τα κρασιά Στο Μέτσοβο η εταιρία διαθέτει δύο αμπελώνες: στο Γινιέτς που είναι οι πιο ορεινοί στην Ελλάδα και όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir και Traminer και στη Μονή Αγίου Νικολάου όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot και Traminer. Μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου είναι:
 
Κτήμα Αβέρωφ: Έντονο κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσια, σμέουρα και δαμάσκηνα, εμπλουτισμένα με νότες μπαχαρικών, βανίλιας, καφέ και ξύλου. Συνοδεύει κρέατα σχάρας, κρέατα με κόκκινες σάλτσες και τυριά. 
 
Rossiu di Munte Pinot Noir: Κρασί ρουμπινί χρώματος με βιολετί ανταύγειες. Τόσο αρωματικά όσο και γευστικά εκφράζει τον φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας σε συνδυασμό με άλλες αρωματικές νότες. Συνδυάζεται άψογα με τα πιο ιδιαίτερα κρέατα, όπως κυνήγι, αγριογούρουνο, αλλά και σαλιγκάρια.
 
Rossiu di Munte Syrah-Traminer: Βαθύχρωμο με μπλε ανταύγειες. Αρωματικά διακρίνουμε τόσο τον φρουτώδη χαρακτήρα του Syrah όσο και τα αρώματα λουλουδιών του Traminer. Συνοδεύει πικάντικα κρέατα, αλλαντικά, κυνήγι.
 
Κατώγι Μετσόβου Επετειακό: Έντονο κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων συνδυάζονται με νότες γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, καφέ και καπνού.  Ιδανικό για κρεατικά, κυνήγι και τυριά.
 
Φλογερό: Βαθύ κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες. Ελαφρύ άρωμα δρυός αρμονικά δεμένο με το άρωμα της ποικιλίας και το χαρακτηριστικό άρωμα της αναγωγικής παλαίωσης. Συνοδεύει εξαιρετικά τα κρέατα σχάρας και το κοκκινιστό μοσχάρι.
 
 
 
Visitor's guide: Κατεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στα κελάρια του οινοποιείου, τα αρώματα του κρασιού σε περιβάλλουν, οι αισθήσεις διεγείρονται. Η επισκέψιμη διαδρομή ξεκινά και το βλέμμα συναντά εικόνες από την παραγωγή του κρασιού και την ιστορία του Κατώγι Αβέρωφ. Διαβαίνοντας τα μονοπάτια του οίνου, οι ήχοι εντείνουν την αίσθηση της μυσταγωγίας και οι εικόνες μας καθηλώνουν. Το ταξίδι στους επισκέψιμους χώρους εμπνέεται και συνοδεύεται από τη μορφή του Διονύσου, αποκαλύπτοντας τα γοητευτικά χαρακτηριστικά και τα μυστικά του κρασιού. Μια αξέχαστη εμπειρία που ολοκληρώνεται με μία απολαυστική οινική γευστική δοκιμή.
 
 
Stay Το ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στο οινοποιείο "Κατώγι Αβέρωφ" και εκτείνεται σε μία όμορφη αυλή, κατάφυτη με δέντρα, λουλούδια και βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή. Τα 15 δωμάτια διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα, όπως και τα κρασιά. Κάθε δωμάτιο έχει πάρει το όνομά του από τα αντίστοιχα ονόματα των κρασιών και των αμπελώνων της εταιρείας Κατώγι-Στροφιλιά.
 
Drink Το Wine Bar Βρίσκεται στην καρδιά του οινοποιείου, περιβάλλεται από φιάλες, φωτογραφίες και βίντεο κρασιού, αναδύει τα αρώματα του οίνου και φυσικά είναι αφιερωμένο στο κρασί. Δοκιμάστε τα κρασιά μας, σε φιάλη ή ποτήρι, συνοδεύεστε τα με τοπικούς μεζέδες και απολαύστε την «μεθυστική» ατμόσφαιρα του χώρου, συντροφιά με τις νότες εκλεκτής μουσικής. Το καλοκαίρι τα τραπεζάκια βγαίνουν στην αυλή του οινοποιείου, για να γεύεστε το κρασί σας δίπλα στα λουλούδια, με θέα τα βουνά της Πίνδου.
Shop Στο πωλητήριο θα βρείτε όλα τα κρασιά της εταιρείας, σπάνιες σοδειές και ειδικές εμφιαλώσεις σε μοναδικές συσκευασίες και ειδικά διαμορφωμένες τιμές. Τσίπουρο, ξίδι, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με κρασί περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Τυριά, τοπικά προϊόντα, αλλά και ποτήρια, καράφες, αξεσουάρ οίνου, βιβλία και καλλυντικά θα τραβήξουν την προσοχή σας.
 
 
Info
Διεύθυνση: Mέτσοβο
Τηλ.: 26560 42505
 

Tags:οινοποιείο οινοτουρισμός Μετσοβο 

Προηγούμενο

Οινοποιείο Ταμιωλάκη, Χουδέτσι

Επόμενο

Κτήμα Βιβλία Χώρα, Καβάλα