Κτήμα Βιβλία Χώρα, Καβάλα

Το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από την Βουργουνδία ή το Μπορντό. Επιβλητικό κτίριο περιτριγυρισμένο από τον αμπελώνα ενώ στο εσωτερικό του το μεγαλοπρεπές design του παραδίδει μαθήματα καλαισθησίας. Εδώ,  η ποιότητα και η αισθητική σε ό,τι αφορά το κρασί, είναι δεδομένα.

To οινοποιείο Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Η θέα οδηγεί το βλέμμα μας απέναντι, στο Στρυμονικό Κόλπο και συνεχίζει μέχρι το Άγιο ΄Ορος. Πίσω από το οινοποιείο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Παγγαίου, επιβλητικός, ακατάλυτος από τον χρόνο, κουβαλώντας μέσα στους αιώνες την πλούσια ιστορία του.

 
 
 
Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος.
 
 
 
 
Τα κρασιά Στο Κτήμα Βιβλία Χώρα παράγονται κρασιά από ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Κτήματος με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρασιά του Κτήματος ανήκουν στην κατηγορία των Τοπικών Οίνων και κυκλοφορούν με τη γεωγραφική ένδειξη Τοπικός Οίνος Παγγαίου. Μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος είναι:
 
Βιβλία Χώρα Λευκός: Απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα με έντονα φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν εξωτικά φρούτα, ροδάκινο και εσπεριδοειδή. 
 
Βιβλία Χώρα Ερυθρός: Βαθύ πορφυρό χρώμα που ωριμάζει περίπου 12 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Σύνθετο και καθαρό άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων, καραμέλας, κέδρου, σοκολάτας με κάποιες νότες μπαχαρικών στο τελείωμα. 
 
Βιβλία Χώρα Ροζέ: Ζωηρό και έντονο χρώμα ροδιού. Το πλούσιο άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων όπως το βύσσινο, το μύρτιλο και η φράουλα.
 
Πλαγίως Λευκός: Ιδιαίτερο κρασί με κιτρινοπράσινο χρώμα και χρυσαφιές ανταύγειες. Έντονα αρώματα πραλίνας φουντουκιού, κίτρινων φρούτων με νότες βανίλιας, μελιού και ξηρών καρπών. 
 
Πλαγίως Ερυθρός: Οίνος με έντονο ερυθρό χρώμα, που ωριμάζει 16 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, κέδρου και ξηρών καρπών.
 
 
 
Visitor's guide Στο Οινοποιείο θα περιηγηθείτε στο αμπελώνα, θα δείτε τον χώρο παραγωγής, τον χώρο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, τον χώρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης, τα κελάρια αλλά και την αίθουσα γευσιγνωσίας. Τα κελάρια στο υπόγειο του οινοποιείου αποτελούνται από θολωτές αίθουσες-κάβες, όπου επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες παλαίωσης, στα αριστερά και δεξιά ενός διαδρόμου, που καταλήγει στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί, με άποψη στον υπόγειο χώρο των βαρελιών, να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος σε έναν καλαίσθητο χώρο που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, το ξύλο και την πέτρα με τις ανοξείδωτες επιφάνειες και το γυαλί. Στον επάνω όροφο του οινοποιείου υπάρχουν 4 studios (με τις ονομασίες Αρετή, Γαληψός, Όβηλος και Βιβλία Χώρα), που ικανοποιούν με πολύ γούστο όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις για τη διαμονή-φιλοξενία των φίλων του Κτήματος.
 
 
  
 
 
Info
Διεύθυνση: Κοκκινοχώρι Καβάλας
Τηλ.: 25920 44974
 

Προηγούμενο

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Επόμενο

Σεμέλη, Νεμέα