Κτήμα Πατεριανάκη, Ηράκλειο

Κρατάει για τον εαυτό του τον τίτλο του πρωτοπόρου και όχι άδικα: πρώτα εδώ ξεκίνησε η παραγωγή  οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας σε ολόκληρη την Κρήτη και εδώ άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο οινοτουριστικό κατάλυμα του νησιού.

Το οινοποιείο Η εταιρεία "Κτήμα Πατεριανάκη – Μελισσόκηπος ΑΕ" ιδρύθηκε στο τέλος του 1997, όταν παρήγαγε και εμφιάλωσε το πρώτο της κρασί. Ο πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Πατεριανάκης, συνεχίζοντας την Οινοποιητική παράδοση του παππού του Aριστείδη Βασιλείου Νικολουδάκη, ξεκίνησε την αξιοποίηση του αγροκτήματος. Αρχικό μέλημα ήταν η δημιουργία νέου αμπελώνα από γηγενείς, συχνά σπάνιες ποικιλίες, ο οποίος προστέθηκε στον παλαιότερο. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα νέο οινοποιείο, μέσα στον αμπελώνα, το οποίο αποτελείται από χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης προϊόντων, υπόγειες κάβες βαρελιών και φιαλών και ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο αναλύσεων.
 
  
 
 
Tα κρασιά Στο κτήμα, η οικογένεια, παράγει και εμφιαλώνει τρεις σειρές οίνων: ΟΠΑΠ (ερυθρός οίνος), Mελισσινός (λευκός, ροζέ και ερυθρός) και Μελισσόκηπος (λευκός και ερυθρός) σε συγκεκριμένο αριθμό φιαλών. Η σειρά Μελισσινός είναι χαρμάνι κρητικής και γαλλικής ποικιλίας ενώ η σειρά Μελισσόκηπος είναι καθαρό χαρμάνι κρητικών γηγενών ποικιλιών. Μερικά από τα κρασιά του οινοποιείου είναι: 
 
Domaine Πατεριανάκης: Βαθύ ρουμπινί χρώμα με διακριτικές κεραμιδί αντάυγειες. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κανέλας και ξύλου.
 
Μελισσινός Ερυθρός: Βαθιά χρωματική ένταση. Στη μύτη η συμπύκνωση κόκκινων φρούτων, σοκολάτας καφέ, κασίς και μπαχαριού συναγωνίζεται την αίσθηση βανίλιας και ψημένου ψωμιού.
 
Μελισσόκηπος Ερυθρός: Βαθύ ρουμπινί χρώμα με ευγενικό μπουκέτο αρωμάτων, που ολοκληρώνεται με νότες μαρμελάδας και ψημένου ψωμιού.
 
Μελισσινός Ροζέ: Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από κόκκινα φρούτα και μπισκότο. Στο στόμα αφήνει μία πληθωρική επίγευση με την καραμέλα βουτύρου να κυριαρχεί. 
 
Μελισσινός Λευκός: Δίνει έντονα αρώματα με τον ανανά, το αχλάδι, το βερίκοκο, τον λεμονανθό και το τριαντάφυλλο να κυριαρχούν.
 
 
 
Visitor's guide Οι πόρτες του κτήματος είναι πάντα ανοιχτές για το κοινό. Θα πάρετε μέρος σε ξεναγήσεις στον αμπελώνα και στη διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης, καθώς και γευστικές δοκιμές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους διαμορφωμένους χώρους. Επιπλέον, στο κτήμα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία αφού στους χώρους του έχει κατασκευαστεί ένα συγκρότημα με σουίτες.
 
  
 
 
Info
Διεύθυνση: Μελέσσες Ηρακλείου
Τηλ.: 2810 226674
 

Προηγούμενο

Chateau Nico Lazaridi, Δράμα

Επόμενο

Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Ηράκλειο