Κτήμα Πόρτο Καρράς, Χαλκιδική

Ο Νταλί ορκιζόταν στη γεύση του κρασιού του, αρχηγοί κρατών κλείνουν συμφωνίες ανοίγοντας ένα σπάνιο Πορφυρογέννητο Πόρτο Καρράς ενώ το Chateau του κτήματος αποτελεί λόγο για να επισκεφτεί κανείς τη Χαλκιδική.

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής, εκεί όπου ο κατάφυτος Μελίτωνας χαμηλώνει τις πλαγιές του για να σμίξει με τα διάφανα νερά του Τορωναίου κόλπου, απλώνονται αμφιθεατρικά τα 4500 στρέμματα του πιο μεγάλου βιολογικού ελληνικού αμπελώνα, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.
 
  
 
Το οινοποιείο Το οινοποιείο κτίστηκε το 1970 σε προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία έτσι ώστε να παραμένει “αόρατο” για τους περαστικούς τόσο από το δρόμο όσο και από τη θάλασσα. Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων ξεκίνησαν αρχές του 1965 για να δημιουργήσουν μια αληθινή επανάσταση στην ξενοδοχειακή και στην οινοποιητική εικόνα της τότε Ελλάδος. Σήμερα ο αμπελώνας των "Πλαγιών του Μελίτωνα" αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Ο σχεδιασμός του αμπελώνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές Πανεπιστημίου της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Αθηνών υπήρξε παραδειγματικός, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε συστηματική μελέτη καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότατη συμβολή του πατέρα της σύγχρονης οινολογίας Καθηγητή Emile Peynaud του Πανεπιστημίου του Bordeaux, καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου "Ελληνικού" οίνου από Cabernet Sauvignon το οποίο προσαρμοσμένο ιδανικά στα ασβεστο-σχιστολιθικά εδάφη του Κτήματος μεγαλούργησε διεθνώς αποσπώντας βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις.
 
 
 
Τα κρασιά Οι οίνοι οινοποιούνται με γνώση και φροντίδα από τους έμπειρους οινολόγους, μαθητές του μεγάλου δάσκαλου Emile Peynaud, μέσα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Παράλληλα στο κλιματιζόμενο κελάρι του οινοποιείου γνήσια γαλλικά δρύινα βαρέλια που ανανεώνονται κάθε χρόνο, εξασφαλίζουν την ιδανική ωρίμανση των μεγάλων ερυθρών οίνων, ειδικά του Chateau Carras και του Syrah.
 
Μελισσάνθη: Λευκό, ξηρό κρασί με κιτρινωπή απόχρωση και έντονο χαρακτήρα εσπεριδοειδών.
 
Μαλαγουζιά: Λευκό κρασί με έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων.
 
Syrah Porto Carras: Ερυθρό κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα, σύνθετο άρωμα βιολέτας και γαρύφαλλου, πικάντικο στόμα όπου κυριαρχούν το πιπέρι και η κανέλα.
 
Chateau Porto Carras: Ερυθρό κρασί με έντονα πορφυρό χρώμα και μοβ ανταύγειες και αρώματα από μικρά φρούτα του δάσους και πινελιές βανίλιας.
 
Πορφυρογέννητος Porto Carras: Συλλεκτικό και σπάνιο κρασί με κεραμιδένιες αποχρώσεις και αρώματα που θυμίζουν σύκο, ταμπάκο και μπαχάρι.
 
 
 
Visitot's guide Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και προσφέρει οργανωμένη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και τις κάβες, προβολή οπτικοακουστικού θεάματος για το αμπέλι και τον τρύγο, γευσιγνωσία κρασιών, αίθουσα φιλοξενίας για γεύματα και ειδικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κρασιά από πρόσφατες και παλαιότερες σοδειές καθώς και αντικείμενα σχετικά με το κρασί. 
 
  
 
Highlight το Chateau του κτήματος Πόρτο Καρράς, η Βίλα Γαλήνη που δεσπόζει στο λόφο Γαλάνι. Χτίστηκε στο διάστημα 1970-1974 και αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. O Salvador Dali επέμενε να σχεδιάσει ο ίδιος το μπάνιο της σουίτας κάτι που έκανε και ο Yves Saint Laurent με τα πλακάκια στο μπάνιο μιας άλλης σουίτας. Η τραπεζαρία της βίλας χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο. Όλα σχεδιάστηκαν για να μας χαρίσουν την απόλυτη VIP εμπειρία διαμονής, όπως την έζησαν ο Μιτεράν, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Τζίνα Μπαχάουερ, της οποίας το πιάνο κοσμεί μέχρι σήμερα την σουίτα μουσικής. 
 
 
 
Info
Διεύθυνση: Σιθωνία, Χαλκιδική
Τηλ.: 23750 77000
Ωράριο: Δε-Κυ: 11:00 – 19:00
 

Προηγούμενο

Οινοποιείο Αργυρίου, Παρνασσός

Επόμενο

Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα