Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα

Πρότυπό του υπήρξε ο γαλλικός αμπελώνας ενώ το μεράκι και η οικογενειακή παράδοση στο καλό κρασί παντρεύονται με την γνώση και την συνεχή έρευνα. Εδώ, η καινοτομία δημιουργεί παράδοση. 

Το οινοποιείο Το κτήμα βρίσκεται στο Γιαννακοχώρι, στο υψηλότερο σημείο της αμπελουργικής ζώνης και αγοράστηκε από την οικογένεια Μπουτάρη στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ενώ η εταιρεία Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Σήμερα, το οινοποιείο είναι ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο οινοποίησης, παλαίωσης σε βαρέλια και εμφιάλωσης όλων των προϊόντων του Kτήματος. Είναι εξοπλισμένο με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης με συνολική χωρητικότητα 350 περίπου τόνων ενώ στην υπόγεια κάβα βρίσκονται 800 βαρέλια παλαίωσης και ωρίμανσης. Σε υπέργεια, κλιματιζόμενη αποθήκη γίνεται η αποθήκευση των φιαλών προς παλαίωση και η τελική τους συσκευασία ενώ το διατηρητέο κτίσμα (κούλα ή κονάκι), αναπαλαιωμένο και επισκευασμένο, λειτουργεί ως κατοικία της οικογένειας Μπουτάρη. 
 
  
 
 
Τα κρασιά Στον αμπελώνα είναι φυτεμένες οι ποικιλίες Ξινόμαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (10%) ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραματικές ποικιλίες. Επίσης, το Κτήμα έχει προχωρήσει στη φύτευση ενός πειραματικού αμπελώνα πυκνής φύτευσης (1000 φυτά ανά στρέμμα) και έκτασης 5 στρεμμάτων, όπου καλλιεργείται Ξινόμαυρο κατά το πρότυπο των αμπελώνων της Βουργουνδίας.
 
  
 
Από τα πολύ καλά κρασιά του κτήματος ξεχωρίζουν:
 
Γιαννακοχώρι: Ερυθρό, ξηρό κρασί με έντονο κόκκινο χρώμα και πολύπλοκο άρωμα κόκκινων φρούτων, όπως σμέουρα, κεράσια και βύσσινα.
 
Μπλε Αλεπού: Ερυθρό, ξηρό κρασί με βαθύ κόκκινο, σχεδόν αδιαφανές, χρώμα και πορφυρές ανταύγειες στην όψη. Έντονα αρώματα από ώριμα κόκκινα φρούτα εναλλάσσονται με τις νότες ξύλου, βανίλιας και μόκας από την παλαίωση του κρασιού στο βαρέλι.
 
Διάπορος: Ερυθρό, ξηρό κρασί με αρώματα από ώριμα μαύρα φρούτα πολύπλοκα δεμένα με τα σημάδια των 22 μηνών παρουσίας της δρυός (μαύρη σοκολάτα, ξανθός καπνός, πιπέρι). 
 
Ράμνιστα: Ερυθρό, ξηρό κρασί με νότες αποξηραμένης ντομάτας, κόκκινων φρούτων και πραλίνας.
 
 
 
Visitor's guide Τα κτήματα στη Νάουσα και στο Αμύνταιο είναι επισκέψιμα κατόπιν επικοινωνίας. Οι υπεύθυνοι θα σας ξεναγήσουν στους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα κρασιά στον τόπο που παράγονται και να αγοράσετε παλιές και σπάνιες σοδειές που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.
 
  
 
 
Info
Διεύθυνση: Γιαννακοχώρι Νάουσας
Τηλ.: 23320 51100
Website: www.kiryianni.gr
 

Προηγούμενο

Κτήμα Πόρτο Καρράς, Χαλκιδική

Επόμενο

Οινοποιείο Δουλουφάκη, Ηράκλειο