Κτήμα Θεόπετρα: Άγια αποστάγματα και οίνοι από τα Μετέωρα

Στη σκιά των βράχων των Μετεώρων, η οικογένεια Τσιτσιλή αναβίωσε τον ιστορικό αμπελώνα συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων. Η αρχή έγινε με το τσίπουρο για να περάσει και στην παραγωγή εκλεκτού κρασιού, αλλά ενός αποστάγματος-θησαυρού. 

Η σχέση της οικογένειας Τσιλιλή με το τσίπουρο και το κρασί είναι οικογενειακή υπόθεση. Ξεκινά αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο όταν  ο Ευθύμιος Τσιλιλής, ως επίτροπος της εκκλησίας του χωριού, είναι υπεύθυνος για τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης  ενώ παράλληλα, αποκαλύπτει τα μυστικά του τσίπουρου στους συγχωριανούς του.

‘Ετσι λοιπόν, στη Ράξα Τρικάλων, ιδρύθηκε το 1989 η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλή. Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική  ένδειξη, αναγνωρισμένη  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη και διεθνή καταξίωση του τσίπουρου, του αυθεντικού αυτού Ελληνικού ποτού.  

Στις επόμενες δεκαετίες, η οικογένεια καλλιεργεί το δικό της αμπέλι και παράγει τσίπουρο και κρασί για ιδία χρήση, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνήθεια των ανθρώπων της περιοχής.

Το 1996, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ, ένα πρότυπο οινοποιείο- αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητα της περιοχής και την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών.

Η μακραίωνη ιστορική παράδοση και η σύγχρονη τεχνολογία ενώθηκαν αρμονικά  με την ανθρώπινη έμπνευση και  διαιώνισαν την οινική κουλτούρα του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Την τελευταία δεκαετία, έχοντας ως σκοπό τη συνάντηση των αναγκών του ελληνικού αλλά και διεθνούς καταναλωτικού κοινού με το δημιουργικό όραμα των ανθρώπων της αποσταγματοποιΐας-οινοποιΐας  Τσιλιλή, δημιούργησαν νέες σειρές οινικών προϊόντων συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες πρακτικές.

Έτσι λοιπόν, το οινοποιείο παράλληλα με την παραγωγή και τυποποίηση τσίπουρου, δημιούργησε και μια σειρά από μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλιού, παλαιωμένα και μη καθώς και μικρό αριθμό ετικετών οίνων περιορισμένης παραγωγής, που είναι αντιπροσωπευτικά του οικοσυστήματος της περιοχής. Το 1995, έγινε η πρώτη φύτευση του αμπελώνα του Κτήματος Θεόπετρας, στις πλαγιές γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, που σταδιακά επεκτάθηκε ως τις μέρες μας, φθάνοντας στα 100 ιδιόκτητα στρέμματα. Οι αμπελώνες του Κτήματος Θεόπετρας απλώνονται σε ημιορεινές, βορειοδυτικές και επικλινείς πλαγιές, με κλιση10-30%, γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο, με υψόμετρο 280-350m και έκταση 100 περίπου στρεμμάτων. Εδώ, στο εξαιρετικό εδαφοκλιματικό περιβάλλον της περιοχής των Μετεώρων, συνυπάρχουν οι ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.

Από τους αμπελώνες στο ποτήρι μας

Οι επιστήμονες και οι τεχνικοί του κτήματος χρησιμοποιούν συνδυαστικά τις τελευταίες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και τις κλασσικές ποιοτικές μεθόδους προκειμένου να αποσπάσουν όλη τη γεύση και όλα τα αρώματα του σταφυλιού.

Τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά νωρίς το πρωί και μετά την αποβοστρύχωση διαλέγονται ρόγα - ρόγα. Μόνο τα πιο υγιή και ποιοτικά σταφύλια αποτελούν την πρώτη ύλη για τα κρασιά του Κτήματος Θεόπετρα. Οι πολύτιμες χάντρες οινοποιούνται σε ανοξείδωτες και δρύινες δεξαμενές κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και περιβάλλοντος. Η αργή, υπομονετική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες  εξασφαλίζουν στα κρασιά πολυπλοκότητα, πλούτο και φρεσκάδα.

Στη συνέχεια επιλεγμένα κρασιά παλαιώνουν σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια 225 L, στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου. Τέλος, όταν οι οίνοι κρίνονται ολοκληρωμένοι, εμφιαλώνονται προσεκτικά σε συσκευασίες που αγκαλιάζουν το περιεχόμενο, το προστατεύουν και αναδεικνύουν την κομψότητα και τη φινέτσα του.  Κάθε ετικέτα κρασιού παράγεται σε πολύ περιορισμένη ποσότητα αριθμημένων φιαλών.

Τα βραβεία 

Τα αποστάγματα και οι οίνοι της  αποσταγματοποιίας-οινοποιίας Κ.ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε. αποσπούν κάθε χρόνο βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μόνο το 2016:

Χρυσό μετάλλιο-Διεθνής Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ CABERNET SAUVIGNON-ΛΗΜΝΙΩΝΑ-SYRAH(Ερυθρός) 2012
Ασημένιο μετάλλιο -Διεθνής Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης για το  ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ SYRAH (Ερυθρός) 2010
Ασημένιο μετάλλιο - Concours Mondial de Bruxelles για τo ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ “24”( ΕΡΥΘΡΟΣ) 2011
Ασημένιο μετάλλιο -IWSC για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΛΗΜΝΙΩΝΑ-SYRAH (Ροζέ) 2015
Ασημένιο μετάλλιο -IWSC για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΛΗΜΝΙΩΝΑ (ΕΡΥΘΡΟΣ) 2012
Ασημένιο μετάλλιο -IWSC για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ CABERNET SAUVIGNON-ΛΗΜΝΙΩΝΑ-SYRAH(Ερυθρός) 2012
91 points στο Robert Parker-Wine Advocate-για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ (ΛΕΥΚΟΣ) 2015
90 points στο Robert Parker-Wine Advocate-για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΛΗΜΝΙΩΝΑ (ΕΡΥΘΡΟΣ) 2012• 92 points στο Robert Parker-Wine Advocate-για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ CABERNET SAUVIGNON-ΛΗΜΝΙΩΝΑ-SYRAH(Ερυθρός) 2012
90 points στο Wine Enthusiast -για το ΑΣΚΗΤΙΚΟΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΛΕΥΚΟΣ 2015
92 points στο Wine Enthusiast -για το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ (ΛΕΥΚΟΣ) 2015

Το απόσταγμα-θησαυρός 

Το DARK CAVE, το παλαιωμένο Τσίπουρο της αποσταγματοποιίας Τσιλιλή είναι ένα σπάνιο, πολύτιμο πολυβραβευμένο ελληνικό απόσταγμα από τους ευλογημένους αμπελώνες των Μετεώρων. Όψη λαμπερή, κεχριμπαρένια. Χαρακτήρας σύνθετος, με μελωμένα αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου, φλούδας περγαμόντου, μελιού και πικάντικες νότες βανίλιας, σοκολάτας και μοσχοκάρυδου. Σώμα ρωμαλέο αλλά και βελούδινο, άψογα ισορροπημένο.  Επίγευση αρωματική, που μένει για πολύ στο στόμα και τη μνήμη. Φτιαγμένο από, προσεκτικά διαλεγμένα, αρωματικά σταφύλια Μοσχάτου Αμβούργου και Ροδίτη. Το Dark Cave αξίζει να ξέρετε πως αποστάζεται, μέσα από μια ενδελεχή και υπομονετική διαδικασία, σε χάλκινους αποστακτήρες. Παλαιώνει από 5 έως 12 χρόνια σε επιλεγμένα βαρέλια γαλλικής και αμερικάνικης δρυός 225L: καινούρια βαρέλια, αλλά και βαρέλια όπου έχει παλαιωθεί ερυθρό κρασί και άλλα, όπου έχει παραμείνει γλυκό κρασί vinsanto Σαντορίνης. Η τελετουργική διαδικασία απόσταξης και η πολυετής παλαίωση χάρισαν στο πολύτιμο απόσταγμα της οικογένειας Τσιλιλή το μοναδικό χαρακτήρα του και μια σειρά από παγκόσμιες διακρίσεις:  

Χρυσό Μετάλλιο στο δημοφιλή, παγκόσμιο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles Spirit Selection 2013.
Ανάδειξη σε ένα από τα 14 κορυφαία αποστάγματα, σε όλο τον κόσμο, στην CIADE ( China International Alcoholic Drink Expo), που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, στην πόλη Luzhou της Κίνας.

Visitor's guide Το οινοποιείο απολαμβάνει τη θέα των βράχων των  Μετεώρων  και το σπήλαιο της Θεόπετρας. Πρόκειται για ένα boutique οινοποιείο στη Ράξα Τρικάλων, το οινοποιείο περιστοιχίζεται από τις βουνοκορφές και τους λόφους των Αντιχασίων και της Πίνδου. Πολύ κοντά τους κυλά ήρεμος και γάργαρος ο Ληθαίος ποταμός. Θα σας κάνει εντύπωση η αισθητική και η αρχιτεκτονική του καθώς και ο τρόπος που αυτή συνυπάρχει με τη φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος. Λιτή και απέριττη γραμμή, κόκκινο τούβλο, ξύλο, μεταλλικές αψίδες, δημιουργούν ένα τελικό αποτέλεσμα που μοιάζει αναπόσπαστο κομμάτι της γύρω φύσης.Το αποστακτήριο Τσιλιλή είναι επισκέψιμο και η οικογένεια Τσιλιλή σας περιμένει για να σας μύηση στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού και του τσίπουρου. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 45’ λεπτά και γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Τηλ. 24310 85885  


Περισσότερες πληροφορίες:
Διεύθυνση: Ράξα Τρικάλων
Τηλ.: 24310 85885
Website: www.tsililis.gr

 


Προηγούμενο

Ποιο είναι το πιο υγιεινό κρασί του κόσμου;

Επόμενο

ΚρασΤεστ: Παίζουμε ξανά στο Κτήμα Γεροβασιλείου