Γαία Οινοποιητική, Σαντορίνη

Το πρώην εργοστάσιο τομάτας αναπαλαιώθηκε με μεράκι και μετατράπηκε στο πιο industrial οινοποιείο του νησιού. Εκεί, τρία εκλεκτά κρασιά έρχονται να εκπλήξουν τον ουρανίσκο μας.

Το οινοποιείο Η Γαία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 και εγκατέστησε τα οινοποιεία της σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο και μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η αρχική χρήση του δεν ήταν οινοποιείο, αλλά «τοματάδικο» που παρήγαγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ. Κάπου κοντά στο 1970, το «τοματάδικο» λειτούργησε για τελευταία φορά. 
 
 
Το σπάνιο βιομηχανικό κτίριο αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε οινοποιείο εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης. Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, λειτουργεί το μικρό οξοποιείο, όπου παράγεται ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Πολύ μικρές ποσότητες, μόλις 1.500lt, εμφιαλώνονται κάθε χρόνο ύστερα από 5 χρόνια παλαίωσης μέσα σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οξοποιείου.
 
  
 
 
Τα κρασιά Η Σαντορίνη διαθέτει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου κι ένα μοναδικό terroir, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Το Ασύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία της Ελλάδας. Παράγει λευκά ξηρά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη με ιδιαίτερη προσωπικότητα και δυναμικό χαρακτήρα.
 
 
Στο οινοποιείο της Σαντορίνης παράγονται τρία κρασιά: 
 
Θαλασσίτης: Λευκό, ξηρό κρασί με αρώματα φρούτων και μελιού.
 
Θαλασσίτης Βαρέλι: Λευκό ξηρό κρασί παλαίωσης με αρώματα ξύλου, βανίλιας, λιβανιού και λουλουδιών ακακίας.
 
Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment: Λευκό, ξηρό κρασί από προσεκτικά επιλεγμένο Ασύρτικο που κάθε φορά δίνει και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Αν το παλαιώσετε για 2-3 χρόνια θα κυριαρχήσουν αρώματα φρούτων και μελιού.
 
 
 
 
Visitor's guide Το οινοποιείο της Γαίας στη Σαντορίνη είναι επισκέψιμο στους οινόφιλους από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των κρασιών της Γαίας από τη Σαντορίνη και τη Νεμέα και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης, αλλά και στους χώρους του μικρού οξοποιείου, όπου παράγεται το 5 ετών παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Η γευσιγνωσία κοστίζει 5€ για 4 κρασιά, 10€ για 8 κρασιά. 
 
 
 
Info
Διεύθυνση: Έξω Γωνιά
Τηλ.: 22860 34186
Ωράριο: Καθημερινά: 11.00-19.00
 

Προηγούμενο

Οινοποιείο Μηλιαράκη, Ηράκλειο

Επόμενο

Santo Wines, Σαντορίνη