Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη

Ένας αιώνας ιστορίας, τέσσερις γενιές οινοποιών και κατάταξη ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου: οι συστάσεις για το Κτήμα Αργυρού είναι περιττές. 

Το οινοποιείο Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Ο Γεώργιος Αργυρός ακολούθησε τον παραδοσιακό σαντορινιό τρόπο οινοποίησης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των σταφυλιών που παρήγαγε ο αμπελώνας του και τα κρασιά του προορίζονταν κυρίως για την τοπική αγορά. Σήμερα, την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει ο Ματθαίος Αργυρός, 4η γενιά αμπελουργών.
 
 
 
Τα κρασιά Ο αμπελώνας του Κτήματος Αργυρού είναι αυτόρριζος σε υψόμετρο 35-150 m, με προσανατολισμό ανατολικά-νοτιοανατολικά και τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα. Η απόδοση του αμπελώνα είναι περίπου 350-500 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα και ο τρύγος πραγματοποιείται 10-25 Αυγούστου.
 
 
Από τα πολυβραβευμένα κρασιά ξεχωρίσαμε:
 
Κτήμα Αργυρού Βαρέλι: Χρυσοπράσινο χρώμα με αρώματα ξηρών καβουρδισμένων καρπών, κηρήθρας, βουτύρου, ξύλου, κίτρινων φρούτων και κυδωνιού.
 
Μαυροτράγανο Αργυρού: Έντονο κόκκινο χρώμα και αρώματα φραγκοστάφυλου, βύσσινου και κερασιού.
 
Vinsanto Αργυρού: Παλαιώνει 17 χρόνια σε βαρέλι και 3 χρόνια σε φιάλη. Χαλκοκεχριμπαρί χρώμα και αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μελιού, ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων. 
 
Atlantis Ερυθρό: Πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες δαμάσκηνου, δέρματος και γλυκών μπαχαρικών. 
 
Αηδάνι: Λευκοκίτρινο κρασί, με αρώματα τροπικών φρούτων, μυριστικών χόρτων και βοτάνων.
 
 
 
Visitor's guide: Το Κτήμα Αργυρού είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Στο μικρό οινοποιείο κοντά στα κτήματα, θα γευτείτε εκτός από τα πολύ καλά κρασιά του Κτήματος, την χειροποίητη βιολογική και fair trade σοκολάτα υγείας 60% Zotter, γεμισμένη με ένα μείγμα από 10% Vinsanto Αργυρού και τσάι Roibos. 
 
  
 
Info
Διεύθυνση: Επισκοπή Γωνιά
Τηλ.: 22860 31489
Ωράριο: Δε-Σα: 09:00-20:00, Κυριακές: 10:00-18:00
 

Tags:οινοτουρισμός Σαντορίνη οινοποιεία 

Προηγούμενο

Οι δρόμοι του κρασιού της Ευρώπης.

Επόμενο

The Lockhart Bar: Κοκτέιλ με τον Χάρι Πότερ