Οι πιο φιλόξενοι ξενώνες-οινοποιεία

Τέσσερα ελληνικά οινοποιεία από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο, ανοίγουν τις πόρτες τους για να μας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία. Μετά την ξενάγηση στους αμπελώνες και τα κελάρια και τις γευστικές δοκιμές κρασιών συντροφιά με εκλεκτά μεζεδάκια, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε με βαριά καρδιά το δρόμο της επιστροφής. Κι αυτό γιατί τα οινοποιεία διαθέτουν και ατμοσφαιρικά δωμάτια που θα μας κρατήσουν για λίγο ακόμα στον μαγικό κόσμο του κρασιού,  χωρίς να έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από κορυφαία οινοποιεία του Μπορντό και της Βουργουνδίας.


Οινοποιείο Αργυρίου, Πολύδροσος
Country-chic ξενώνας με σπιτικό πρωινό, εντυπωσιακό κελάρι, βραδιές οινογνωσίας: το οινοποιείο αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για τους λάτρεις του εκλεκτού κρασιού στους πρόποδες του Παρνασσού. Το ταξίδι προς τον μαγικό κόσμο του κρασιού από τον Νίκο Αργυρίου άρχισε πριν από 16 χρόνια στην Πολύδροσο Φωκίδος, στη βορεινή πλευρά του Παρνασσού. Εδώ, στους “Αμπελώνες Παρνασσού” του οινοποιού σε υψόμετρο 450 μέτρων, φυτεύτηκαν οι ελληνικές ποικιλίες Μαύρο Αραχώβης, Ασπρούδι, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και οι διεθνείς Cabernet, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Malvasia. Το οινοποιείο βρίσκεται στην άκρη του χωριού και φιλοξενεί τις δεξαμενές αλλά και τα δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση ορισμένων κρασιών. Στο οινοποιείο, προστέθηκε το 2007 ο ξενώνας που στεγάζεται στο πέτρινο κτίσμα του 1892 και υπήρξε κύρια οικία της οικογένειας Αργυρίου μέχρι το 1969. Διαθέτει 6 δωμάτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με πέτρα και ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι. Ξεχωρίζουν τα τρία δωμάτια του πάνω ορόφου με πανοραμική θέα στο χωριό και τις βουνοπλαγιές του Καλλίδρομου και της Οίτης. Δύο από αυτά τα δωμάτια έχουν και τζάκι. Στο καθιστικό με το τζάκι απολαμβάνουμε το πλούσιο πρωινό με ντόπια αυγά, κέικ και μαρμελάδες από τα χέρια της κυρίας Φανής πρωινό ή γευόμαστε τα κρασιά που φυλάσσονται στο κατώι. Το κελάρι είναι ανοιχτό για τους λάτρεις του κρασιού Πα-Κυ: 12μμ-3μμ, 5μμ-8μμ. Στο χώρο του ξενώνα στεγάζεται το κελάρι αλλά και η αίθουσα οινογνωσίας (Πολύδροσο Παρνασσού, Φωκίδα, τηλ.: 22340 51667, www.argyriouwinery.gr).

Argyriou 1

Argyriou 5Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του '50 ο Ευάγγελος Αβέρωφ έκανε πράξη το όραμά του, φέρνοντας τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα Cabernet Sauvignon για να αναμπελώσει μια άγονη πλαγιά της Πίνδου στο Μέτσοβο, δεν φανταζόταν ότι, πέρα από την προσπάθεια ανάπτυξης της γενέθλιας γης του, ξεκινούσε μια πραγματική επανάσταση στην Ελληνική Οινοποιία. Πράγματι, με τη δημιουργία του ερυθρού οίνου Κατώγι ήταν ο πρώτος που πάντρεψε με επιτυχία ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Το οινοποιείο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την ηπειρώτικη φύση και την αρχιτεκτονική της περιοχής ενώ οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε να εκφράζουν ένα πιο λιτό και απέριττο διακοσμητικό ύφος. Τα παραδοσιακά αντικείμενα και τα έργα τέχνης σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, προσθέτουν την απαραίτητα πινελιά στην διακόσμηση. Το ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στο οινοποιείο "Κατώγι Αβέρωφ" και εκτείνεται σε μία όμορφη αυλή, κατάφυτη με δέντρα, λουλούδια και βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή. Τα 15 δωμάτια διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα, όπως και τα κρασιά. Κάθε δωμάτιο έχει πάρει το όνομά του από τα αντίστοιχα ονόματα των κρασιών και των αμπελώνων της εταιρείας Κατώγι-Στροφιλιά (Mέτσοβο, τηλ.: 26560 42505,https://www.ariahotels.gr/content/katogi/welcome-12 -  http://katogiaveroff.gr/).

Katogi Averof8 (1)

Katogi Averof5


Semeli, Νεμέα

Στον “αμπελώνα των Θεών”, βρήκαμε τον δικό μας παράδεισο, εξολοκλήρου αφιερωμένο στο κρασί. Γευστικές δοκιμές, σεμινάρια, ξενάγηση αλλά και διαμονή για να ζήσουμε από κοντά τον κύκλο δημιουργίας του κρασιού. Το οινοποιείο Domaine Helios βρίσκεται μέσα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στο Κούτσι Νεμέας, στην πιο μεγάλη οινοπαραγωγική περιοχή ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα. Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 600μ και εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και την πολύχρονη οινοποιητική εμπειρία των οινολόγων, δημιουργούνται σήμερα εξαιρετικά κρασιά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, ικανοποιώντας ένα ευρύ κοινό καταναλωτών. Από τα οινοποιεία της εταιρίας μόνο το Domaine Helios είναι επισκέψιμο (κατόπιν συνεννόησης) και στους χώρους του μπορούν να οργανωθούν γευσιγνωσίες, επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και γεύματα. Επιπλέον, στο οινοποιείο υπάρχουν 8 ξενώνες με διακριτική πολυτέλεια για την φιλοξενία μικρού αριθμού ατόμων που θα μπορούν να ζουν για κάποιες μέρες την εμπειρία της δημιουργίας του κρασιού και στους ρυθμούς της ετήσιας πορείας ενός αμπελώνα. Η θέα από το οινοποιείο και τους ξενώνες είναι εκπληκτική και προσφέρει ξεχωριστή ηρεμία και γαλήνη. Από την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους ο ξενώνας δε λειτουργεί λόγω ανακαίνισης, αναμένεται όμως να ξαναανοίξει σύντομα. (Κούτσι Νεμέας, τηλ.: 27460 20360, www.semeliwines.gr).            Semeli6  Semeli8
Gentilini, Κεφαλλονιά
Όλα ξεκίνησαν τον 16ο αιώνα όταν ο μηχανικός του ενετικού στρατού Marino Gentilini άφησε την Πάντοβα για χάρη της Κεφαλλονιάς. Η τελευταία απόγονος της παλιάς οικογένειας του νησιού, η Μαρία-Άννα, υπήρξε νονά του Σπύρου Κοσμετάτου, ιδρυτή της εταιρίας. Ήδη από το 1929 ο παππούς του είχε ανοίξει κοντά στο Λονδίνο ένα από τα πρώτα οινοποιεία της Αγγλίας, ενώ ο ίδιος 35 χρόνια αργότερα πέρασε δύο χρόνια κοντά στους αμπελώνες και το Ινστιτούτο Οίνου της Νότιας Αφρικής, στο Stellenbosch. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα και η πρόκληση της δημιουργίας στον ελληνικό χώρο ενός κρασιού που θα συναγωνιζόταν ποιοτικά τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στην Κεφαλλονιά. To Οινοποιείο βρίσκεται από το 2002 στα χέρια της κόρης του Σπύρου Κοσμετάτου, αλλά η φιλοσοφία του οινοποιείου παραμένει, ωστόσο, πάντα η ίδια: με συνεχείς πειραματισμούς για ολοένα και πιο υψηλή επίδοση, αφοσίωση στις τοπικές ποικιλίες, ειδικά την Ρομπόλα, και έμφαση στην προώθηση του τοπικού, ιδιαίτερου χαρακτήρα τους. To οινοποιείο είναι επισκέψιμο ενώ κατά την ξενάγησή σας θα ενημερωθείτε από τους ίδιους τους παραγωγούς. Μέσα στα 80 στρέμματα του κτήματος με τις πανάρχαιες ελιές και τον κυπαρισσώνα, δύο κτίσματα τριών χώρων το καθένα προσφέρουν πλήρη άνεση και ηρεμία σε μόλις 12 φιλοξενούμενους. Τα έξι διπλά δωμάτια, το καθένα με δική του είσοδο και ιδιωτικό εξωτερικό χώρο, έχουν όλα διαφορετική διακόσμηση υψηλής αισθητικής, συνδυάζοντας τα παλαιά έπιπλα με τις σύγχρονες ανέσεις. Οι φιλοξενούμενοι έχουν ειδική πρόσβαση στο Οινοποιείο Gentilini για γευσιγνωσίες των φημισμένων κρασιών του ενώ μπορούν να επισκεφθούν κατ’ αποκλειστικότητα την πρόσφατα αναπαλαιωμένη διατηρητέα Οικία Γκεντιλίνη στο Αργοστόλι, η οποία δεν είναι ανοικτή στο κοινό (Οινοποιείο: Μηνιές, τηλ.: 26710 41618, www.gentilini.gr / Ξενώνας: τηλ.: 26710 26632, www.gentiliniretreat.gr).

Gentilini 10


Tags:διαμονή Μέτσοβο Πολύδροσο οινοποιεία κρασί οινοτουρισμός Κεφαλλονιά Νεμέα 

Προηγούμενο

Μπουτάρης, Οινοποιείο Σαντορίνης

Επόμενο

Τα καλύτερα wine hotels της Ευρώπης