Κέρκυρα: Πασχαλινό μπουκέτο εμπειριών

Στο διασημότερο Πάσχα της χώρας, θα ανατριχιάσετε στο άκουσμα του adagio του Albinoni, θα ξυπνήσετε νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου του Αμλέτου, θα ζήσετε το εκκωφαντικό σπάσιμο των μπότηδων στα πλακόστρωτα σοκάκια και την ατμόσφαιρα απόλυτης ευφορίας με τις χαρούμενες μάρτσιες που επικρατεί μετά. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, το μέρος όπου η νοσταλγική ατμόσφαιρα συναντά την ενέργεια του νησιού, σου δίνει να μυρίσεις το πιο ιδιαίτερο πασχαλινό μπουκέτο εμπειριών: μπάντες με χρωματιστά λοφία και καλογυαλισμένα κράνη που αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο, μπαλκόνια στολισμένα με πορφυρά πανιά, μελωδίες που ξεχύνονται από ανοιχτά παράθυρα βενετσιάνικων αρχοντικών και πλήθος κόσμου που επιδίδεται σε socializing κάτω από τις καμάρες του Λιστόν και κάνει βόλτα στις ρομαντικές μικρές πλατείες στο Καμπιέλο και σε καντούνια που μοσχοβολάνε από το αγνό πράσινο σαπούνι, τις μυρωδάτες φογάτσες και τις επιούσιες παστιτσάδες.

Corfu 2

Corfupage2  Corfu Mare5
© Corfupage                                                © Corfu Mare Hotel

Arion Corfu1

Aruion Corfu
© Corfu Arion



Corfu4

 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε
 
1. Να ακούσετε το πένθιμο adagio του Albinoni άψογα εκτελεσμένο από την «κόκκινη» (Παλαιά Φιλαρμονική) στον μεγάλο επιτάφιο της Μητρόπολης, που ξεκινάει στις 10 το βράδυ. Το καλύτερο πόστο είναι η Κοφινέτα, στο τέλος του Λιστόν, όπου τα κτίρια δημιουργούν ένα ιδιότυπο πέτρινο ηχείο.
 
2. Να σηκωθείτε από τις έξι τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου και να πάτε στην Παναγία των Ξένων, στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνος, για να δείτε το πιο cult πασχαλιάτικο έθιμο: την αναπαράσταση του σεισμού της Ανάστασης.
 
3. Να πιάσετε από νωρίς θέση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο Πεντοφάναρο, για να δείτε στις 11:00 ακριβώς, στην πρώτη Ανάσταση, τους μπότηδες να εκτοξεύονται από τα στολισμένα με μπορντό πανιά μπαλκόνια.
 
4. Να αγοράσετε φογάτσες (τσουρέκια βενετσιάνικης προέλευσης) και κολομπίνες (χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) από τον Παπαγιώργη, το πιο παλιό και φημισμένο ζαχαροπλαστείο της πόλης (Νικηφόρου Θεοτόκη 32, τηλ.: 26610 39474). 
 
5. Να κάνετε βόλτα στο απέραντο κτήμα του Μον Ρεπό, που την περίοδο του Πάσχα είναι στα καλύτερά του. Μέσα σε αμέτρητες ανθισμένες πασχαλιές, καταπράσινους κήπους, ερείπια αρχαίων ναών και αποικιακού στυλ θερινά βασιλικά ανάκτορα.
 
 
 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Cavalieri Hotel Για να ζήσετε εκ των έσω το μελωδικό τελετουργικό, μείνετε στο ηλικίας 4 αιώνων αρχοντικό του κόμη Φλαμπουριάρη, σ' ένα από τα μπροστινά δωμάτια που βλέπουν στη Σπιανάδα και τη θάλασσα. Δείτε τη φαντασμαγορική Ανάσταση της πάνω πλατείας από το roof garden, που έχει την καλύτερη θέα της πόλης με διαφορά (Καποδιστρίου 4, τηλ.: 26610 39336, www.cavalieri-hotel.com).
 
Cavalieri 2  Cavalieri 1

Corfu Mare Boutique hotel στα προάστια της πόλης, μισό χιλιόμετρο από το λιμάνι. Προτείνουμε τη σουίτα Libro d' Oro ή αλλιώς κερκυραϊκή, ντυμένη στα χρώματα του νησιού και διακοσμημένη με παραδοσιακά έπιπλα (Νικολάου Ζερβού 5, ηλ.: 26610 25804, www.corfumare.gr).

Corfu Mare2  Corfu Mare1
  

Αρίων Μια καλή οικονομική επιλογή, δίπλα στο Μον Ρεπό, στην περιοχή του Ανεμόμυλου. Ζητήστε ένα από φρεσκοανακαινισμένα, μοντέρνα δωμάτια (Σχερίας 6, τηλ.: 26610 37950, www.arioncorfu.gr).

Corfu Arion  Corfu Arion1
 
  
 
ΦΑΓΗΤΟ  
Rex Για μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, κλείστε τραπέζι στο ιστορικό εστιατόριο της πόλης, πίσω από το Λιστόν. Στο μενού, παραδοσιακά κερκυραϊκά φαγητά (σοφρίτο, παστιτσάδα κ.ά.) αλλά και πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως κοτόπουλο με σάλτσα κουμ κουάτ (Καποδιστρίου 66, τηλ.: 26610 39649, από €22 το άτομο).
 
Γκερέκος Από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες του νησιού. Οι ντόπιοι την προτιμούν όλο τον χρόνο για φρέσκο ψάρι και τοπικές συνταγές σπιτίσια μαγειρεμένες: τσιγαρέλι, γαλέος μπουρδέτο και μπιάνκο (Κοντόκαλι, τηλ.: 26610 91281, από €20 το άτομο).
 
Ο Χρυσομάλλης Στο πιο παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης, ο Μπάμπης και η Σία μαγειρεύουν πικάντικο σοφρίτο, κερκυραϊκή παστιτσάδα και μπουρδέτο με σπιτικό τρόπο. Από πάνω προβάρει η Παλαιά Φιλαρμονική (Νικ. Θεοτόκη 6, τηλ.: 26610 30342, από €14 το άτομο).
 
 

Tags:διαμονή φαγητό αξιοθέατα Κέρκυρα Άνοιξη Πάσχα 

Προηγούμενο

Το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Επόμενο

Ρέθυμνο: Ανάσταση σε φόντο βενετσιάνικο