Ύδρα: Η περιφορά του θαλασσινού επιταφίου

Μόνο τα ταπεινά γαϊδουράκια χρησιμεύουν ως λιτό φόντο για την Εβδομάδα των Παθών. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακολουθούμε πρώτα τους ντόπιους στη συνοικία Καμίνια. Εκεί, στην ενορία του Αγίου Ιωάννη ο “Θαλασσινός Επιτάφιος” θα περάσει πρώτα από όλα τα στενά για να καταλήξει μέσα στη θάλασσα για να ευλογήσει τα νερά. Δέηση για τους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς, όπως παλιά. Επιστρέφουμε στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη Μητρόπολη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. Λιγότεροι βρίσκονται στον Άγιο Δημήτριο και στη μικρή εκκλησία της Υπαπαντής. Όλοι οι πιστοί θα συναντηθούν στο λιμάνι ακολουθώντας τους τέσσερις Επιτάφιους σε μια κοινή λειτουργία μέχρι να επιστρέφει ο κάθε επιτάφιος στην ενορία του. Το σκηνικό αλλάζει το βράδυ της Ανάστασης: όλο το νησί φωτίζεται από τις λαμπάδες του μυστηρίου και τα φωτισμένα πλοία στο λιμάνι περιμένουν το “Χριστός Ανέστη” για να σημάνουν χαρμόσυνα τις σειρήνες τους. Μετά το κυριακάτικο ψήσιμο του οβελία το ραντεβού δίνεται για μια ακόμα φορά για το κάψιμο του Ιούδα. Ο “προδότης” θα έχει την τιμωρία που του αξίζει μέσα σε πανδαιμόνιο από κροτίδες και πυροτεχνήματα.

Shutterstock 168966257

Shutterstock 220308157

Shutterstock 172515902

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Ύδρα
 
1. Ακολουθήστε την περιφορά του Θαλασσινού Επιταφίου που γίνεται με μεγάλη ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια, το παλιό ψαροχώρι σε απόσταση 10 λεπτών από το λιμάνι. Μετά από την περιφορά του στην συνοικία, καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών.
 
2. Παρακολουθήστε την Ανάσταση στη μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (“μοναστήρι” για τους ντόπιους) στο λιμάνι. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν ο παπάς ψέλνει το “Χριστός Ανέστη” και τα παραταγμένα στο λιμάνι, φωτισμένα πλοία βάζουν μπροστά τις σειρήνες τους και πετούν κόκκινες φωτοβολίδες.
 
3. Βρεθείτε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο γήπεδο του νησιού ή στο λιμάνι για να δείτε το κάψιμο του Ιούδα μέσα σε πανδαιμόνιο από πυροτεχνήματα και κροτίδες που ακούγονται σε όλο το νησί.
 
4. Κάντε την πιο ρομαντική, ανοιξιάτικη βόλτα ανεβαίνοντας προς το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σ’ ένα τοπίο που μοσχοβολά απ’ τις ανθισμένες λεμονιές, τις πορτοκαλιές, το αγιόκλημα και τα χαμομήλια που φυτρώνουν μες απ’ τα βράχια. 
 
5. Προμηθευτείτε τα διάσημα αμυγδαλωτά από το Εργαστήριο-Ζαχαροπλαστείο του Τσαγκάρη που λειτουργεί από το 1930: είναι νηστίσιμα και θα τα βρείτε βρασμένα ή ψημένα (Τηλ. 22980 52314, www.tsangaris-ydra.gr).
 
 
 
Διαμονή & Φαγητό 
Ορλώφ Η πρώην κατοικία που έχτισε το 1796 ο Ρώσος διπλωμάτης Γεώργιος Ορλώφ μετατράπηκε σε ατμοσφαιρικό boutique ξενοδοχείο που έχει διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιόδου της ελληνικής επανάστασης: ψηλοί τοίχοι, προστατευμένοι κήποι με μπουκαμβίλιες, γιασεμί, αγιόκλιμα, ροδιές και λεμονιές (Ραφαλιά 9 & Βότση, τηλ.: 22980 52564, www.orloff.gr).
 
  


Ύδρα Hotel Mικρό, chic ξενοδοχείο σε παλαιό αρχοντικό στο οποίο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα λειτουργούσε το σχολείο του νησιού. Οκτώ δωμάτια όλα ευρύχωρα και ιδιαίτερα φωτεινά με φίνες λεπτομέρειες και  προσεγμένη αισθητική (Πέτρου Βούλγαρη 8, τηλ: 22980 53420, www.hydra-hotel.gr).
 
 
 
Υδρούσσα Δωμάτια με κινηματογραφική ιστορία αφού το ξενοδοχείο αποτέλεσε σκηνικό για τις κινηματογραφικές ταινίες “Το παιδί και το Δελφίνι” με τη Σοφία Λώρεν και “Το κορίτσι με τα μαύρα” με την Έλλη Λαμπέτη. Επιλέξτε το δωμάτιο 601 που απολαμβάνει την πιο προνομιακή θέα στο νησί αφού βλέπει σε όλο το λιμάνι και τον οικισμό (Πλατεία Βότση, τηλ.: 22980 52400, www.hydroussa-hydra.gr).
 
  
 
 
ΦΑΓΗΤΟ 
Ξερή Ελιά Είναι γνωστή και ως Ντούσκος και αποτελεί σταθερή αξία στο νησί. Κάτω από την τεράστια μουριά της στην πλατεία θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια, χυλωμένη ψαρόσουπα και αστακό που βγαίνει από την βιτρίνα και γίνεται υπέροχη μακαρονάδα. Την Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες παίρνουν μπρος για το πλούσιο μενού (τηλ.: 22980 52886, από €15 το άτομο). Παραδοσιακό Φιλοξενείται σε παλιό υδραίικο κτίριο και η βεράντα του βρίσκεται σε κομβικό σημείο για περαντζάδα. Διαθέτει λίγα και επομένως άκρως περιζήτητα μαρμάρινα τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες. Κορυφαία η μακαρονάδα του ψαρά από τα χέρια του κύριου Κίτσου αλλά και το ζουμερό φιλέτο σαρδέλας με λαδολέμονο και μαϊντανό. Δεν λείπει το παραδοσιακό αναστάσιμο και πασχαλινό μενού (τηλ.: 22980 54155, από €15 το άτομο).

 
 

Tags:διαμονή φαγητό Ύδρα Άνοιξη Πάσχα 

Προηγούμενο

Χίος: Μπαρούτι και ούζο με άρωμα μαστίχα

Επόμενο

Μύκονος: Πασχαλινή σύναξη των κοσμικών