Σκιάθος: Άρωμα από μοσχολίβανο

Τη νύχτα της Μ. Παρασκευής κανείς δεν κοιμάται. Οι Σκιαθίτες φωταγωγούν τα σπίτια, ανάβουν κεριά στις αυλές και καίνε λιβάνι. Βουκαμβίλιες και μοσχολίβανο αρωματίζουν τα καλντερίμια. Σύμφωνα με το Αγιορείτικο τελετουργικό, η ακολουθία ξεκινά γύρω στις 3 τα ξημερώματα σε αντίθεση με άλλα μέρη. Οι Επιτάφιοι φεύγουν από την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και την Παναγία, το κωδωνοστάσιο της οποίας δεσπόζει στην πόλη. Εδώ, φυλάσσεται και η κάρα του Παπαδιαμάντη, του λογοτέχνη που βάσισε όλο το έργο του στα βιώματά του από τη Σκιάθο. Οι πομπές περνούν μέσα από τα πλακόστρωτα στενά απαγγέλοντας θρηνητικούς ψαλμούς, μέχρι να ενωθούν ξανά στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών γύρω στις 5.30 το πρωί. Στη Σκιάθο, ευλαβικές γερόντισσες και παιδιά που καμαρώνουν τη λαμπάδα τους, ζωντανεύουν την πασχαλιά των παιδικών σας χρόνων.

  
 
 
 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Σκιάθο
 
1. Επισκεφτείτε το λιτό, διώροφο σπίτι όπου μεγάλωσε και πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στην πάροδο της οδού Παπαδιαμάντη. Θα δείτε ενθυμήματα του συγγραφέα, όπως αντικείμενα και χειρόγραφα ενώ αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να ξαναφέρετε στη μνήμη σας το διήγημα του, “Παιδική Πασχαλιά”.
 
2. Νιώστε δέος παρακολουθώντας την Ανάσταση στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας: η Ανάσταση γίνεται με το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, το οποίο έρχεται λίγες ώρες νωρίτερα με ειδικό αεροσκάφος από τα Ιεροσόλυμα, με έξοδα του εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνου. Όποτε κι αν το επισκεφτείτε, ο πατήρ Άγγελος είναι πάντα πρόθυμος να σας κεράσει καφέ ή να σας ξεναγήσει στο μουσείο με τα 1600 μουσικά όργανα. Θα αγοράσετε οπωσδήποτε και τον περίφημο Αλυπιακό Οίνο που φτιάχνουν οι μοναχοί.
 
3. Ανάψτε ένα κερί στην Παναγία την Εικονίστρια (Κουνίστρα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι). Θεωρείται ο ιερότερος τόπος του νησιού αφού εδώ λέγεται ότι βρέθηκε τον 17ο αιώνα η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.
 
4. Η Εβδομάδα των Παθών απαιτεί ενδοσκόπηση και αυτοκριτική. Θα την κάνετε ανεβαίνοντας στο Κάστρο: χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα και συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά με την ιστορία που αφηγούνται μελαγχολικά τα ερειπωμένα απομεινάρια, μάρτυρες άλλων εποχών. 
 
5. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, μετά τη Θεία Λειτουργία πιάστε θέση γύρω από τη λίμνη που βρίσκεται δίπλα στο ξωκλήσι για να παρακολουθείτε τους ιππικούς αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ
Atrium Hotel Aμφιθεατρικά χτισμένο σε μια όμορφη πευκόφυτη πλαγιά, ξεχωρίζει για το μοναστηριακό του ύφος με έντονη την παρουσία της πέτρας και του ξύλου, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Μοναδική εμπειρία διαμονής η junior σουίτα δύο επιπέδων με ιδιωτική πισίνα αλλά και η ευρύχωρη μεζονέτα με απομονωμένη πισίνα. Στα συν των παροχών η πισίνα με ομπρέλες, ξαπλώστρες και πετσέτες, το pool bar, ταβέρνα αλλά και οι υπηρεσίες fitness και ευεξίας όπως σάουνα, γυμναστήριο και μασάζ (Αγία Παρασκευή, Πλατανιάς, τηλ. 24270 49345, www.atriumhotel.gr).

 
  
 
La Piscine Διακόσμηση με την υπογραφή των Κώστα και Μάκη Ντονόπουλου: βάζα Galle, χειροποίητα χαλιά, αναγεννησιακοί πίνακες, αντίκες του 18ου αιώνα, κρεβάτια με ουρανό. Μεγάλη πισίνα, εστιατόριο με βιολογικές πρώτες ύλες από το κτήμα του ιδιοκτήτη και pool bar. Στα συν η στρατηγική τοποθεσία, ένα βήμα από την οδό Παπαδιαμάντη (Χώρα, τηλ.: 24270 21350, www.lapiscinepalace.gr).
 
 
Μπούρτζι Βoutique ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης με 38 δωμάτια. Ξεχωρίζουν τα deluxe με μαρμάρινα πατώματα και επιπλωμένο μπαλκόνι με θέα την πισίνα. Επιστρέψτε το βράδυ για κοκτέιλ στο μπαρ του ξενοδοχείου, με φόντο την περαντζάδα  στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (Μωραΐτου 8, τηλ.: 24270, www.hotelbourtzi.gr).
 
  
 
Φαγητό
Έργον Το μεζεδοπαντοπωλείο που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική το 2011 και τη Θεσσαλονίκη το 2012, άνοιξε τον Μάιο του 2013 και στη Σκιάθο (ταυτόχρονα με τη Μύκονο και τη Ρόδο). Στο πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη συνδυάζει deli με επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα αλλά και κλασικό ελληνικό μεζεδοπωλείο με μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. Από το φετινό μενού ξεχωρίζει το μελωμένο αρνίσιο κότσι με πουρέ μελιτζάνας, ταχίνι και καπνιστές πιπεριές (τηλ.: 2427 021441, www.ergonproducts.gr, από €14 το άτομο).
 
 
Marmita Στη υπέροχη αυλή του παλιού αρχοντικού θα γευτείτε ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές σε γενναιόδωρες μερίδες. Μη χάσετε το κουνέλι μαγειρεμένο σε σαμιώτικο κρασί αλλά και ταλιατέλες με φρέσκο τόνο (Ευαγγελιστρίας 30, τηλ.: 24270 21701, από €15 το άτομο).
 
 
  
 
Εν Πλώ Λευκή πατιναρισμένη πλατφόρμα που θυμίζει έντονα κατάστρωμα κρουαζιερόπλοιου του ’30 και δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε εν πλω. Σταθερές αξίες στο μενού η ραφινάτη κακαβιά, η φρέσκια σαλάτα καπνιστού σολομού με πανδαισία λαχανικών, κρουτόν και σάλτσα λεμονιού, τα λιγκουίνι με μύδια και γαρίδες σε χυμό οστράκων αλλά και το ζουμερό T-Bone (Ανατολική Παραλία,  τηλ.: 24270 24433, www.enploskiathos.com, από €15 το άτομο).
 
  

Tags:Σκιάθος Πάσχα Άνοιξη διαμονή φαγητό 

Προηγούμενο

Άνδρος: Η αριστοκρατία της θάλασσας

Επόμενο

Ζάκυνθος: Το έθιμο της Γκλόρια