Άνδρος: Η αριστοκρατία της θάλασσας

Ακόμα και το Πάσχα στην αρτιστίκ Άνδρο είναι ξεχωριστό. Όπως και η ίδια άλλωστε που αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί ότι ανήκει στις Κυκλάδες κι επιμένει να στολίζεται με μπουκαμβίλιες και γιασεμιά, χαρίζοντάς μας, αντί για απότομα βράχια, εύφορες πεδινές εκτάσεις και τρεχούμενα νερά. Η αριστοκρατική Χώρα απλώνει μπροστά μας πανέμορφα καπετανόσπιτα που ατενίζουν τη θάλασσα, κομψά μαγαζάκια και γκαλερί. Μας δίνει να μυρίσουμε γιασεμιά και πικροδάφνες και μας δελεάζει με ανδριώτικα αμυγδαλωτά και αφράτο μαστιχωτό υποβρύχιο, αρωματισμένο με περγαμόντο. Απόγευμα Κυριακής του Πάσχα, στην δεύτερη Ανάσταση, στις Στενιές επικρατεί αναβραμός. Οι νέοι του χωριού τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν. Είναι τα περίφημα “μάσκουλα”, ένα πολύ παλιό έθιμο του νησιού. Εξίσου θορυβώδες είναι και το προηγούμενο βράδυ σε όλο το νησί αφού μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη” η Άνδρος κατακλύζεται από κροτίδες και βεγγαλικά, τα λεγόμενα "σμπάρα". Στη λεπτεπίλεπτη πριγκίπισσα των Κυκλάδων δεν θα ταίριαζαν οι υπαίθριες ψησταριές με τον παραδοσιακό οβελία. Γι'αυτό ακόμα και στο πασχαλινό γεύμα η Άνδρος επιδεικνύει την κουλτούρα της με τον “λαμπριάτη”: το αρνί ή το κατσικάκι γεμίζονται με τυριά, εντόσθια, ρύζι, φρέσκα κρεμμυδάκια, αυγά και μυρωδικά και σιγοψήνονται στον ξυλόφουρνο μέχρι να γίνουν λουκούμι. 
 

 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε
 
1. Την Μεγάλη Παρασκευή ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου στο Μπατσί, το πιο κοσμοπολίτικο χωριό της Άνδρου. Η μπάντα προπορεύεται, ακολουθεί ο ξύλινος στραυρός, νεαρές μυροφόρες και το σιωπηλό πλήθος σε μια πομπή που οδεύει προς το λιμάνι.
 
2. Ανήμερα το Πάσχα παρακολουθήστε τους ντόπιους να παίζουν στο δρόμο τα “τσούνια”, το παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ. Παίζεται κυρίως στην Παλαιόπολη και το Κόρθι αλλά και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού.
 
3. Γίνετε ένα με τους ντόπιους συμμετέχοντας στα γλέντια και τους χορούς που διοργανώνονται στις ταβέρνες του νησιού, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.
 
4. Παρακολουθήστε την γιορτή και το πανηγύρι που πραγματοποιείται την Δευτέρα του Πάσχα στην Παναγία την Τρομαρχιανή. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου.
 
5. Την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, γιορτάζει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου και βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και στο Μπατσί.
 
 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Micra Anglia Hotel Το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο στο νησί συνδυάζει τη νεοκλασική πολυτέλεια και αρχιτεκτονική με την κυκλαδίτικη φιλοξενία. Διαθέτει 8 δωμάτια και 3 σουίτες, μερικά από τα οποία είναι διαμορφωμένα σε σοφίτες (Μ. Ι. Γουλανδρή 13, Χώρα, τηλ.: 22820 22207, www.micra-anglia.gr).
 
 
 
Krinos Το παλιό διδασκαλείο του 19ου αιώνα, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο τον 20ο αιώνα που φιλοξένησε τον Ελύτη, τον Καραγάτση και τον Εμπειρίκο για να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του ανακαινισμένο το 2010. Από τις 9 αυτόνομες σουίτες επιλέξτε τις Grand suites που βρίσκονται στο ιστορικό κτίριο και τα τεράστια τοξωτά παράθυρά τους καδράρουν τη θάλασσα (Μπατσί, τηλ.: 22820 42038, www.krinoshotel.com).
 
 
Paradise Lifestyle Hotel Πάλλευκο και απόλυτα chic δημιούργημα του interior designer Άγγελου Αγγελόπουλου και “αδερφάκι” του St. George Lycabettus. Ρομαντικά κρεβάτια με ουρανό, χειροποίητες κουρτίνες και υπέρκομψα έπιπλα στα ψηλοτάβανα δωμάτια. Από πισίνα και γήπεδο τένις μέχρι Μουσείο Λαογραφίας μεταξύ των εγκαταστάσεών του (Χώρα, τηλ.: 22820 22187-9, paradiseandros.gr).
 
 
 
ΦΑΓΗΤΟ
Του Ζοζέφ Η Κατερίνα Ρεμούνδου μετέτρεψε το παλιό μπακάλικο-καφενείο του παππού σε ταβερνάκι με καταπράσινη αυλή. Αυθεντική κουζίνα με αγαπημένα πιάτα όπως σκορδομακάρονα, κολοκυθοκεφτέδες, ριγανάτο κατσικάκι στο φούρνο που λιώνει στο στόμα και φυσικά ανδριώτικη φρουτάλια που μοσχοβολά μαντζουράνα (Πιτροφός, τηλ.: 22820 51050).

Ενδοχώρα Στον πεζόδρομο της Χώρας βρίσκεται αυτό το όμορφο εστιατόριο με μοναδικά πιάτα που τιμούν δεόντως τα τοπικά προϊόντα. Ανάμεσα στις γευστικές προτάσεις του, η φάβα με κάπαρη, ντομάτα και κρεμμύδι, το χταπόδι σχάρας με βινεγκρέτ ούζου και τα στριφτάρια με γαρίδες και κολοκυθάκια. Κάθε γεύμα κλείνει γλυκά με παγωτό με άρωμα σουμάδας. (Γ. Εμπειρίκου, Χώρα, τηλ.: 22820 23207).
 

Του Ζοζέφ

Tags:Άνδρος διαμονή φαγητό. Πάσχα 

Προηγούμενο

Ρέθυμνο: Ανάσταση σε φόντο βενετσιάνικο

Επόμενο

Σκιάθος: Άρωμα από μοσχολίβανο