Σπέτσες: Ανάσταση στη Ριβιέρα των VIP

Μονή των Αγίων Πάντων. Η παρακολούθηση της θείας λειτουργίας την Μεγάλη Εβδομάδα στο γυναικείο μοναστήρι είναι σχεδόν επιβεβλημένη. Με την λαμπάδα στο χέρι ξεκινάμε από τα στενά της Ντάπιας με προορισμό τη μονή. Θα χρειαστούμε περίπου μισή ώρα. Περνώντας την πύλη, ξεχνάμε αυτόματα όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το βράδυ της Ανάστασης. Απόλυτη ησυχία παντού. Το μόνο που ακούγεται είναι οι ψαλμωδίες από τις μοναχές και τον κόσμο που σιγοψέλνει με τα αναμμένα κεριά στα χέρια. Τα φώτα σβήνουν και ο ιερέας βγαίνει στην πύλη με το Άγιο Φως, το οποίο φτάνει σε όλους τους πιστούς χωρίς σπρώξιμο, χωρίς βιασύνη. Μόνο απόλυτη ηρεμία και κατάνυξη. Και τότε οι μοναχές βαστώντας λάβαρα βγαίνουν από την εκκλησία ακολουθούμενες από τον ιερέα και τους πιστούς. Η πομπή θα καταλήξει μέσα στο νεκροταφείο. Σύμφωνα με το έθιμο, όλοι οι τάφοι είναι στολισμένοι με κεριά, οι μοναχές έχουν ανάψει όλα τα καντήλια ενώ στον καθένα έχει τοποθετήσει ένα κόκκινο αυγό. Όλος ο κόσμος, διασκορπισμένος ανάμεσα στα μνήματα, ξεκινά να ψέλνει το “Χριστός Ανέστη” μαζί με τον ιερέα και τις καλόγριες. Χωρίς βεγγαλικά, χωρίς κροτίδες, χωρίς φασαρία. Μόνο απόλυτη κατάνυξη και μια γλυκιά ανατριχίλα.

 
 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στις Σπέτσες
 
1. Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, συγκεντρωθείτε με τους ντόπιους στην πλατεία του Ποσειδωνίου όπου καταλήγουν οι επιτάφιοι από τις τέσσερις ενορίες (Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίου Αντωνίου και Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου) και ψάλλονται τα εγκώμια. Οι νέοι που κρατούν τους επιτάφιους τους σηκώνουν σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα είναι πιο ψηλά.
 
2. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κατευθυνθείτε στη συνοικία της Ανάληψης, την ενορία των ψαράδων του νησιού. Στο προαύλιο της ομώνυμης εκκλησίας, μετά το “Χριστός Ανέστη” οι νέοι καίνε μια παλιά βάρκα μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από βεγγαλικά.
 
3. Παρακολουθήστε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα στην πλατεία της Κουνουπίτσας.
 
4. Πηγαίνετε στις Σπέτσες από το Σάββατο του Λαζάρου: κοριτσάκια με καλαθάκια γεμάτα λουλούδια τριγυρνούν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του Λάζαρου.
 
5. Παρακολουθήστε τις πυρετώδεις ετοιμασίες σε όλο το νησί. Οι νοικοκυρές ασπρίζουν κάθε πέτρα, καθαρίζουν τις αυλές, μπογιατίζουν πόρτες και παραθυρόφυλλα και ζυμώνουν τα “λαζαράκια”, τα παραδοσιακά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου.
 
 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Poseidonion Grand Hotel Άνοιξε τις πόρτες του το 2009 ύστερα από πολυετή ανακαίνιση και εξωτερικά θυμίζει resort της Κυανής Ακτής. Τα πολυτελή δωμάτια και οι σουίτες μοιράζονται σε δύο κτίρια ενώ βραβευμένο εστιατόριο και spa συμπληρώνουν τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του (τηλ.: 22980 74553, www.poseidonion.com).
 
  
 
 
Αρχοντικό Οικονόμου Το καπετανόσπιτο του 1851 με βοτσαλωτές αυλές, πισίνα και ξαπλώστρες κάτω από τις ελιές άνοιξε τις πόρτες του ανακαινισμένο. Στα 6 δωμάτια σιδερένια κρεβάτια με αραχνοΰφαντες κουνουπιέρες. Θέα στη θάλασσα από τις δύο σουίτες. Highlight το σπιτικό πρωινό με γλυκά και μαρμελάδες από τα φρούτα του κήπου (Κουνουπίτσα, τηλ. 22980-73400, www.economouspetses.gr).
 
Oikonomou  Oikonomou2

 
Ορλώφ Resort  Ακατέργαστη πέτρα στους τοίχους, χειροποίητα φωτιστικά, κορμοί δέντρων ως κομοδίνα, χειροποίητα έπιπλα και χτιστά κρεβάτια, γεωμετρική αυστηρότητα έτσι όπως απαιτεί η σπετσιώτικη αρχιτεκτονική. Ξεχωριστή εμπειρία διαμονής η κράτηση στο δίπατο αρχοντικό του 1865 με κήπο και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (Παλιό Λιμάνι, τηλ. 22980-75444, www.orloffresort.com).
 
Orlofffresort2  Orloff Resort 1
 
 
Φαγητό
On the Verandah O βραβευμένος chef Χριστόφορος Πέσκιας "παντρεύει" παραδοσιακές γεύσεις των Σπετσών και της Πελοποννήσου με μια σύγχρονη γαστρονομική ματιά στη θρυλική βεράντα του Posidonion Grand Hotel με θέα στον Αργοσαρωνικό ή τον κήπο. Από τα πιο φημισμένα πιάτα του, το παστίτσιο με φουά γκρα (Ντάπια, τηλ.: 22980 74553, www.poseidonion.com, από €25 το άτομο).
 
On The Verandah

Ορλώφ Από την Ντάπια, το καινούργιο λιμάνι, κατευθυνθείτε προς το Παλιό Λιμάνι και στην είσοδο του λιμανιού θα βρείτε το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε τις Λιμενικές Αρχές το 1802. Για πάνω από δύο δεκαετίες στεγάζει το φημισμένο εστιατόριο του που σερβίρει ραφινάτη ελληνική κουζίνα και πολλά θαλασσινά μεζεδάκια. Μη χάσετε κολοκυθοκεφτέδες με μους φέτας, χταπόδι στη σχάρα με μαυρομάτικα, αχνιστά μύδια και γαρίδες σαγανάκι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φέτα, μυρωδικά και άρωμα ούζου (τηλ.: 22980 75255, από €20 το άτομο).

Orloff Resort 2

Orloff  Orloff2

 
Λιοτρίβι Το πρώην ελαιοτριβείο του 1800 μετατράπηκε σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Καθίστε στα τραπεζάκια πάνω στην μικρή προβλήτα για να δοκιμάσετε ψαρονέφρι γεμιστό με άγρια μανιτάρια, ριζότο με θαλασσινά ή παπαρδέλες με φρέσκο σολομό, βότκα και μπρικ. Εντυπωσιακή η λίστα κρασιών ενώ συχνά φιλοξενεί και live τζαζ ή κουβανέζικες μπάντες (Παλιό λιμάνι, τηλ. 22980 72269, liotrivirestaurant.gr, από €25 το άτομο). 
 


Tags:Σπέτσες Πάσχα διαμονή φαγητό 

 

Επόμενο

Χανιά: Λαμπρή στη γειτονιά των Ενετών