Αστυπάλαια: Λαμπριανό με τους πειρατές

Τα βράχια και τα βουνά της είναι καλυμμένα από θυμάρι, φασκομηλιές και σχίνα. Κίτρινες και άσπρες μαργαρίτες, μοβ και κόκκκινα αγριολούλουδα κατακλίζουν δρόμους και περιβόλια πριν μπουν θριαμβευτικά στο κάστρο για να στολίζουν τις εκκλησιές και τα χαλάσματα. Σάββατο του Λαζάρου και το άρωμα της κανέλας και του γαρίφαλου ξεδιπλώνονται στον αέρα ανάμεσα στα σοκάκια για να σμίξουν με την αρμύρα του γιαλού. Είναι τα “λαζαράκια” που φουρνίζουν πυρετωδώς οι νοικοκυρές. Η πένθιμη καμπάνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας μας καλεί στην ακολουθία των παθών. Την Μεγάλη Πέμπτη μετά την εκκλησία οι νοικοκυρές πρέπει να βάψουν τα κόκκινα αυγά και να πλάσουν το Χριστόψωμο για την Λαμπρή όπου στη μέση θα δεσπόζει το κόκκινο αυγό περιτριγυρισμένο από ζυμάρι. Αυτή τη μέρα πρέπει να τελειώσουν και όλες οι προετοιμασίες για τα λαμπροκούλουρα γατί η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που δεν πρέπει να κάνεις καμία δουλειά. Στο νησί λένε πως δεν πρέπει να φας παρά μόνο να πιεις νερό, δεν πρέπει να λουστείς γατί θα έχεις πονοκέφαλο όλο το χρόνο, δεν πρέπει να καρφώσεις γιατί τα μόνα καρφιά που ακούστηκαν ήταν εκείνα του εσταυρωμένου.

 
 
 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Αστυπάλαια
 
1. Προσκυνήστε τρεις επιτάφιους σε διαφορετικές εκκλησίες ως την ώρα της αποκαθήλωσης. Το βράδυ μετά τα εγκώμια θα ακολουθήσετε την περιφορά του επιταφίου της Παναγίας της Πορταΐτισσας γύρω από το κάστρο και μέσα από τα σοκάκια για να καταλήξετε στην πλατεία του χωριού όπου θα συναντηθεί με τον επιτάφιο του Άγιου Νικόλα. Εκεί, οι επιτάφιοι σηκώνονται ψηλά για να περάσουν όλοι οι πιστοί από κάτω και να προσκυνήσουν στην συνέχεια το σταυρό και τις μαυροντυμένες εικόνες.
 
2. Την Κυριακή του Πάσχα παρακολουθήστε το έθιμο του Ιούδα, του “Καΐρη” όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι: ένα ομοίωμα ανθρώπου ντυμένου με παλιά ρούχα κρεμιέται σε ξύλινο κοντάρι στην πόρτα της εκκλησίας και κατόπιν αρχίζει το Πασχαλινό γλέντι με βιολιά και λαούτα. 
 
3. Σταματήστε σε ένα φούρνο και αγοράστε τα παραδοσιακά κουλούρια που ψήνουν εκείνες τις ημέρες. Είναι άγλυκα και κατακίτρινα χάρη στην ζαφορά που περιέχουν. Το μυρωδικό το μαζεύουν οι νοικοκυρές από τους στήμονες του κρόκου που φυτρώνει κάθε Νοέμβριο. 
 
4. Μην ζητήσετε αρνί στη σούβλα ή μαγειρίτσα. Στην Αστυπάλαια θα γευτείτε το “λαμπριανό”, το αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, που ψήνεται αποβραδίς σε χαμηλό φούρνο με ξύλα. Είναι τόσο μαστορικά ψημένο που παραμένει ζουμερό και τραγανό παρόλο που ψήνεται τόσες ώρες.
 
5. Δοκιμάστε τα γλυκά τυροπιτάκια, τις λαμπρόπιτες όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι. Φτιάχνονται με φρέσκα τυριά και ζαφορά ενώ μια παρόμοια πασχαλινή συνταγή υπάρχει και στην Σαρδηνία, τα γλυκά πιτάκια “pardulas” με ρικότα και σαφράν.
 
 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Φίλντισι Boutique Hotel. Είναι χτισμένο στην πλαγιά πάνω από την παραλία του Αγ. Βασιλείου, με θέα που κόβει την ανάσα. Διαθέτει 10 ευρύχωρα και πολυτελή διαμερίσματα με ονόματα πολύτιμων λίθων και υπέροχη θέα στη Χώρα. Μεγάλη πισίνα με υδρομασάζ, μπαρ και όμορφη ρεσεψιόν με βιβλιοθήκη συμπληρώνουν ιδανικά τις παροχές. Μεγάλο μπόνους το ότι το πλούσιο πρωινό σερβίρεται ως τις 12 το μεσημέρι (Λιβάδι, τηλ. 22430 62060, www.fildisi.net).
 
 
  
 
 
Αν προτιμάτε να ατενίζετε το επιβλητικό ενετικό κάστρο, τότε ιδανική επιλογή είναι το Tholaria Boutique Resort, πάνω από την παραλία του Καπούτσου. Θα βρείτε σουίτες και studios σε παραδοσιακό στιλ με αγαπημένη όλων τη σουίτα Αιγαίο με υδρομασάζ στο μπαλκόνι.  Γυμναστήριο, πισίνα και εστιατόριο, μεταξύ των παροχών του ξενοδοχείου (Χώρα, τηλ.: 22430 62072, www.tholaria.gr).
 
 
Εναλλακτικά θα προτιμήσετε το value for money ξενοδοχείο Ιχθυόεσσα στην πλαγιά του περιφερειακού δρόμου, με εννέα απλά αλλά αψεγάδιαστα δωμάτια με εκπληκτική θέα προς το κάστρο και τη θάλασσα. Όλα είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν κουζίνα, παραδοσιακά σιδερένια κρεβάτια με ουρανό αλλά και ιδιωτική βοτσαλωτή βεράντα (Α' Πούντα, 1 χλμ. από την Χώρα, τηλ.: 22430 61233, www.ixthioessa.gr).
 
 
  
 
 
ΦΑΓΗΤΟ
Αυστραλία Θα γευτείτε κατσικάκι γιουβέτσι ή λαμπριανό από τα χέρια της Μαρίας που επί 45 χρόνια κάνει τα μαγικά της στην κουζίνα. Αστακομακαρονάδα, μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες, φημισμένο ιμάμ αλλά και σπιτικό γλυκό του κουταλιού κέρασμα για το τέλος.
Διεύθυνση: Πέρα Γιαλός
Τηλ.: 22430 61275
Τιμές: από € 12 το άτομο
 
Μαϊστράλι Καθίστε στους λευκούς ξύλινους καναπέδες με τα πολύχρωμα μαξιλάρια στην πλακόστρωτη αυλή για να γευτείτε αστακομακαρονάδα, κοτόπουλο με μουστάρδα και γιαούρτι, αλλά και κοκκινιστό κατσικάκι που λιώνει στο στόμα.
Διεύθυνση: Λιμάνι
Τηλέφωνο: 22430 61691
Τιμές: από € 15 το άτομο 
 
 
Μπαρμπαρόσα Ενδώστε σε μαγειρευτά, ζουμερά φιλέτα, κρεατικά στη σχάρα, περίτεχνες σαλάτες και μεζεδάκια, όλα σε μεγάλες μερίδες. Στο μενού και ευφάνταστα πιάτα όπως το εξωτικό ψαρονέφρι με ρύζι μπασμάτι και σάλτσα μάνγκο. Θα το βρείτε στην πλατεία δίπλα στο Δημαρχείο.
Διεύθυνση: Χώρα
Τηλ.: 22430 61577
Τιμές: από € 15 το άτομο
 

Tags:Αστυπάλαια Πάσχα διαμονή φαγητό 

Προηγούμενο

Ηράκλειο: Επιτάφιος στο μεϊντάνι

Επόμενο

Το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα