Πάσχα στο Βάμο Χανίων

Πράσινο και ήρεμο κάτω από τις Μαδάρες, το κεφαλοχώρι του Αποκόρωνα Χανίων συμμετέχει στη μεγάλη τελετή για την υποδοχή της άνοιξης με αναλλοίωτη κρητική αισθητική παράδοση, υπέροχα αναπαλαιωμένα σπίτια, που χαρίζουν την αίσθηση πως επιστρέφεις για τις γιορτές στο εξοχικό σου, λιθόστρωτα σοκάκια στολισμένα με γιασεμιά και βουκαμβίλιες, και ανθρώπους που κουβαλούν μια πνοή μεγαλοσύνης στις ανοιχτόκαρδες κοινωνικές επαφές τους. Χάρη στο φιλόδοξο όραμα μιας παρέας ντόπιων, που αναπαλαίωσε σπίτια περασμένων αιώνων και ξανάχτισε από την αρχή την παλιά αρχοντική γειτονιά του χωριού, θα κοιμηθείς σε υπέροχους πέτρινους ξενώνες και θα έρθεις σε επαφή με τον αυθεντικό κρητικό τρόπο ζωής. Εδώ, τη Μεγάλη Εβδομάδα όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά και προσφέρουν τσικουδιές, λουκούμια και άλλα νηστίσιμα καλούδια. Το σκηνικό κατάνυξης και ηρεμίας δίνει τη θέση του σε διήμερα γλέντια με όργανα και μαντινάδες, άφθονο μαρουβά κρασί και τα ανυπόταχτα Λευκά Όρη στο φόντο. 

 
  
 

3 πράγματα που πρέπει να κάνετε 
 
1. Να ακολουθήσετε τους ντόπιους το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, λίγο έξω από το χωριό, για να κάνετε Ανάσταση και να δείτε το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα. 
 
2. Να αναζητήσετε, στον Άγιο Γεώργιο στο Καρύδι, τα απομεινάρια ενός παλιού ελαιοτριβείου του 1860 με τις 12 καμάρες. Να επισκεφτείτε το ανακαινισμένο πλέον μοναστήρι (7-14.00, 17.00-20.00), όπου υπάρχει ειδικός χώρος με πληροφορίες, φωτογραφίες και ιστορικά αντικείμενα. Στη διαδρομή κάντε μια στάση στην Κοίμηση της Θεοτόκου με τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται μεταξύ του εντέκατου και του δέκατου τέταρτου αιώνα.
 
3. Να αναζωογονηθείτε μέσα στο υπέροχο ανοιξιάτικο τοπίο του Αποκόρωνα περπατώντας ως το κοντινό χωριό Ντουλιανά κι από εκεί να συνεχίσετε για το εκκλησάκι του Αι Γιάννη, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά. 


Διαμονή
Βάμος Παραδοσιακοί Ξενώνες Κτίρια του προηγούμενου αιώνα αναπαλαιώθηκαν και μετατρήπηκαν σε θαυμάσιους ξενώνες με πέτρινους τοίχους, ξύλινα πατώματα, παλιά τζάκια και αυθεντική επίπλωση. Διασκορπισμένοι σε όλο το χωριό, αλλά κυρίως στην παλιά γειτονιά, μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 8 άτομα. Ορισμένοι διαθέτουν και κοινόχρηστη πισίνα, ενώ όλοι σχεδόν προσφέρουν θέα στα Λευκά Όρη, τους ανθισμένους κήπους του χωριού ή το Κρητικό πέλαγος (τηλ.: 28250 22190, www.vamosvillage.gr)
 
  

 
 
 
Φαγητό
Η Στέρνα του Μπλουμοσήφη Η πλακόστρωτη αυλή με τον θεόρατο πλάτανο αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας. Στο μουσικό χαλί τζαζ, λάτιν και μαντινάδες και στα τραπέζια χοχλιοί, σουπιές με μάραθο, μελιτζάνες με ξινόχοντρο, κρασάτο κουνέλι και αρνάκι με αγκινάρες (τηλ.: 28250 23251, από €15 το άτομο). 


 
Μαρουβάς Στο κέντρο του χωριού, λίγα μέτρα πριν την πλατεία, θα γευτείτε καλή ελληνική και κρητική κουζίνα: ντόπια κρέατα στον ξυλόφουρνο, καλιτσούνια με χόρτα από την περιοχή ή μυζήθρα, μαραθόπιτες, τσιγαριαστό με στάκα και σφακιανά σύγκλινα (τηλ.: 28250 22202, από €15 το άτομο).
 

Tags:Βάμος Πάσχα διαμονή φαγητό 

Προηγούμενο

Ιθάκη: εδώ είναι το πραγματικό Πάσχα

Επόμενο

Ιθάκη: εδώ είναι το πραγματικό Πάσχα