Μυτιλήνη: Λαμπρή με άρωμα γλυκάνισου

Αρκούν η μυρωδιά του γλυκάνισου στον αέρα, το πρωινό φως του Απρίλη στη Βαρειά- τη γειτονιά του ζωγράφου Θεόφιλου- η μέθη οικειότητας που επικρατεί στα ουζερί και στα μικρά γλέντια που στήνονται με πολύ λίγα πράγματα πλάι στο κύμα. Βοηθούν και τα πανέμορφα αρχοντικά στους ηλιόλουστους δρόμους της Σουράδας, αλλά και ο φωτισμένος τρούλος του Αγίου Θεράποντα που στέλνει σήματα μορς στους επιβαίνοντες των πλοίων που φτάνουν βράδυ στο νησί. Αλλά βεβαίως έχουν και τα έθιμα το μερτικό τους. Στη Μυτιλήνη, με την ολοκλήρωση της περιφοράς των Επιταφίων, οι πιστοί παίρνουν τα λουλούδια, γιατί πιστεύουν πως κλεμμένα έχουν πιο θαυματουργές ιδιότητες. Τα Χριστολούλουδα, όπως τα ονομάζουν, τα φυλάνε για το καλό. Τα κάνουν φυλαχτά και με αυτά γαληνεύουν τη θάλασσα όσοι ταξιδεύουν. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την ολονυχτία που έχει προηγηθεί για τον στολισμό των Επιταφίων, στις εκκλησίες της πόλης αλλά και στα γύρω μοναστήρια, είναι τόσο πυκνός ο αέρας από τις άπειρες δεήσεις και τις προσευχές όσων έρχονται για να ζητήσουν ένα θαύμα, που επηρεάζεσαι ακόμα κι αν δεν πιστεύεις. 

 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε 
 
1. Να προσκυνήσετε στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, του συμβόλου της πόλης, αφού πρώτα θαυμάσετε τον εμβληματικό τρούλο του. 
 
2. Να επισκεφθείτε τη Μεγάλη Παρασκευή την εκκλησία των Ταξιαρχών στο Καγιάνι, το αμφιθεατρικό χωριουδάκι που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου με την πιο ωραία θέα στη Μυτιλήνη και τα τουρκικά παράλια. 
 
3. Να συγκεντρωθείτε με τους ντόπιους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην προκυμαία της πόλης όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι των δύο μεγαλύτερων εκκλησιών, του Αγίου Θεράποντα και του Αγίου Θεοδώρου (Μητρόπολη). 
 
4. Να κάνετε Ανάσταση στη Μονή Πυθαρίου στην Ερεσό. Σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, μακριά από την πολυκοσμία και τους ενοχλητικούς κρότους από τα βεγγαλικά. 
 
5. Να αγοράσετε τσουρέκια, απλά ή γεμιστά, μυτιληνιό μπακλαβά με αμύγδαλο, γλυκά του κουταλιού και ζυμαρικά που «μυρίζουν» Λέσβο από την Μασκωτίτσα, το πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο της Μυτιλήνης (Π.Κουντουριώτη 11 & Ερμού 16, τηλ.: 22510 47700).
 
 
ΔΙΑΜΟΝΗ 
Πύργος Μυτιλήνης Ταξίδι στο παρελθόν σε ένα από τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Μυτιλήνης του 1916. Το αρχοντικό είναι χτισμένο σε στυλ Second Empire, Belle Epoque και έχει φιλοξενήσει ακόμα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το τριώροφο boutique ξενοδοχείο διαθέτει μόλις 12 πολυτελή δωμάτια και εντυπωσιάζει με τα έπιπλα σε στυλ Λουδοβίκου 16ου, ξεχωριστά ανάγλυφα οροφής, νοσταλγικούς πίνακες και υψηλής αισθητικής χώρους. Στα συν το πλούσιο ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα όπως φυσικό χυμό πορτοκάλι, χειροποίητους λουκουμάδες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από ντόπιους παραγωγούς (Ελ. Βενιζέλου 49, Μυτιλήνη, τηλ.: 22510 25069, www.pyrgoshotel.gr).
 
  
 
 
Heliotrope Πολύ όμορφο συγκρότημα στη γραφική περιοχή Βαρειά, στον παραλιακό δρόμο που συνδέει τη Μυτιλήνη με το αεροδρόμιο. Τα κτίρια αναπτύσσονται γύρω από τη μεγάλη πισίνα, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει στα αρχοντικά της πόλης. Υψηλή αισθητική σε όλους τους χώρους και μοντέρνο design στα ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες (Βαρεία, Μυτιλήνη, τηλ.: 22510 45857, www.heliotrope.gr).
 
 
 
Theofilos Paradise Ατμόσφαιρα εποχής στην καρδιά του λιμανιού της πόλης. Το boutique ξενοδοχείο αποτελείται από ένα πλήρως ανακαινισμένο αρχοντικό του 1912 και δύο νεόδμητα κτίρια, που στεγάζουν τα 24 καλόγουστα δωμάτια. Σάουνα, τούρκικο χαμάμ, roof garden με πισίνα και pool bar συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις. Καμάρι του ξενοδοχείου το πλούσιο και αυθεντικό μυτιληνιό πρωινό με φρεσκοψημένο ελιόψωμο, μοσχομυριστό ψωμί με γλυκάνισο, στραπατσάδα, ομελέτες και αυγά μάτια με παστουρμά για μια αλλιώτικη γεύση, μυτζηθροπιτάκια, γκιουζλεμέδες, τυρόπιτα, σφουγγάτο και χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο αλλά και ο μυτιληνιός μπακλαβάς με ψιλό φύλο και καρύδια, μεταξύ άλλων (Σκρά 7, Πάρκο Χατζηδήμου, Μυτιλήνη, τηλ: 22510 43300, www.theofilosparadise.gr).
 
 
 
ΦΑΓΗΤΟ
Βαφειός Η ταβέρνα του 1987 βρίσκεται στο κτήμα της οικογένειας μέσα σε πολύχρωμο κήπο και τραπέζια κάτω από τις ελιές, όπου θα γευτείτε αυθεντικές γεύσεις του νησιού με φόντο το μαγευτικό Μόλυβο. Την τιμητική τους έχουν πιάτα όπως γκιουζλεμέδες, κολοκυθολούλουδα, σουγάνια, χάχλες, αρνάκι γεμιστό στο φούρνο, κόκορας κρασάτος, αρνάκι με ρεβίθια και κισκέτς μεταξύ άλλων (Βαφειός, τηλ.: 22530 71752, www.taverna-vafios.gr, από €15 το άτομο).
 
 
 
Η Μουριά του Μυριβήλη Κάτω από την αιωνόβια μουριά που ο Στρατής Μυριβήλης δημιουργούσε την «Παναγιά τη Γοργόνα», απέναντι απ το ομώνυμο εκκλησάκι, σήμερα δημιουργεί τους εκλεκτότερους μεζέδες της Μυτιλήνης η κυρία Μαλάμω, με τη συνοδεία γνήσιου παγωμένου πλωμαριώτικου ούζου. Κάτω απ'την ξύλινη πέργολα τα τραπέζια φτάνουν μέχρι τα ψαροκάικα που αράζουν στο λιμανάκι. Γεμίσαμε το τραπέζι με γαύρο του λαδιού, μυτιληνιά λακέρδα,  πολίτικη σαλάτα και καβουροσαλάτα, -όλα να ευωδιάζουν ντόπιο ελαιόλαδο (Σκάλα Συκαμνιάς, τηλ.: 22530 55319, www.skamnia.net.gr, από €12 το άτομο).
 
 
Μπαλουχανάς Η πιο γνωστή ψαροταβέρνα στο νησί, όχι απλώς δίπλα στη θάλασσα, είναι μέσα σε αυτή, με μπαλκόνι που εκτείνεται αρκετά μέτρα μέσα στο κύμα. Εκτός από τα φρεσκότατα ψάρια, δοκιμάστε τοπικούς μεζέδες όπως γκιουζλεμέ (τηγανητή πίτα με τυρί), τηγανητέλια (τριμμένοι κολοκυθοανθοί με τυρί στο τηγάνι), χταποδοκεφτέδες. Εκτός από 15 διαφορετικά τοπικά ούζα, θα βρείτε και πολύ καλό κρασί από τη Λήμνο και πάνω από 25 ετικέτες ελληνικών κρασιών, μικρών και μεγάλων παραγωγών (Πέραμα, τηλ.: 22510 51948, www.baluchanas.gr, από €12 το άτομο).
 
 
Το Χταπόδι Στην πιο όμορφη γωνιά του λιμανιού του Μολύβου εδώ και 35 χρόνια στρώνει τραπεζάκια δίπλα στο κύμα στη σκιά του κάστρου. Θα απολαύσετε πατροπαράδοτους μεζέδες, φρέσκα θαλασσινά, μαγειρευτά, ντόπια κρέατα και φυσικά φρέσκα ψάρια, που καθημερινά φέρνουν οι ψαρόβαρκες. Τα λαχανικά είναι δικής τους παραγωγής και τα κρεατικά διαλεγμένα προσεκτικά από ντόπιους κρεοπώλες (Μόλυβος (Μήθυμνα), τηλ.: 22530 71317, www.octapus-restaurant.com, από €12 το άτομο).
 
  
 

Tags:Μυτιλήνη Πάσχα διαμονή φαγητό 

Προηγούμενο

Σαντορίνη: Ανάσταση στην Καλντέρα

Επόμενο

Κύθηρα: Πάσχα με αύρα θαλασσινή