Ρέθυμνο: Ανάσταση σε φόντο βενετσιάνικο

Διώροφα αρχοντικά βαμμένα σε έντονα χρώματα, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και οθωμανικούς μιναρέδες- όλα πνιγμένα στο αγιόκλημα και την μπουκαμβίλια. Οι μυρωδιές, σημαντικό στοιχείο της Μεγάλης Εβδομάδας στο Ρέθυμνο, αναδύονται κάθε μέρα και για άλλο λόγο- κουλουράκια, λαμπροκούλουρα, πίτες, καλιτσούνια και τόσα άλλα, που συνοδεύουν την προετοιμασία για τη μεγάλη μέρα της Λαμπρής. Οι συναυλίες κλασικής μουσικής και οι βυζαντινές ψαλμωδίες δίνουν ιδιαίτερο τόνο στο πασχαλινό σκηνικό της πόλης. Στα χωριά, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι νέοι και τα παιδιά συλλέγουν από παντού ξύλα για να φτιάξουν τη βάση πάνω στην οποία θα καεί το σώμα του Ιούδα. Οι γειτονιές διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια φλόγα «ορφανού» θα φτάσει πιο ψηλά στον ουρανό. «Ως αναστήθηκε ο Χριστός από τον Κάτω Κόσμο, έτσα να αναστηθεί η καρδιά να διώξει κάθε πόνο», λέει η μαντινάδα που έρχεται να συνοδεύσει το φιλί της Ανάστασης σκορπίζοντας ένα διάχυτο αίσθημα χαράς και αισιοδοξίας. Μαζώξεις, συντροφιές, χοροί, η παράδοση της Κρήτης σε όλο της το μεγαλείο αμέσως μετά την Ανάσταση. Είναι όμως και η άνοιξη που γεννά αισθήματα δυνατά σε τούτο το μέρος. Θέλει φευγιό αυτή η γιορτή και ατελείωτες βόλτες σε φόντο πράσινο και μυρωδάτο. Θέλει ρακές και κατσικάκι φουριάρικο. Για να λυθούν οι καρδιές και να αρχίσουν να τραγουδάνε ανάμεσα στις πολεμίστρες της Φορτέτζας και τα βενετσιάνικα αρχοντικά.  

 
 
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε 
 
1. Να βρεθείτε τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της πόλης. 
 
2. Να παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη, μαζί με τους περισσότερους Ρεθυμνιώτες. Την ώρα που ο παπάς ψέλνει το «Χριστός Ανέστη», ο ήχος από τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα μπερδεύεται με τις μελωδίες από τις μπάντες. 
 
3. Να πάτε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο χωριό Σπήλι (25 χλμ. από την πόλη) για να δείτε το κάψιμο του Ιούδα, που καταλήγει σ’ ένα μικρό γλέντι με άφθονο φαγητό που ψήνεται πάνω στα κάρβουνα της φωτιάς, κρασί και κρητική λύρα που παίζουν καλλιτέχνες του χωριού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 
 
4. Να επισκεφθείτε το εργαστήρι χειροποίητου φύλλου του κ. Γιώργου Χατζηπαράσχου και να αγοράσετε σπιτικό μπακλαβά και το διάσημο κανταΐφι του (Μανουήλ Βερνάρδου 30, τηλ.: 28310 29488). 
 
5. Να πάτε ανήμερα του Πάσχα στο Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου (Πατσού), μισή ώρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Για να μυρίσετε την άνοιξη μέσα σ’ ένα τοπίο με τρεχούμενα νερά, υπεραιωνόβια πλατάνια και σπάνια άγρια λουλούδια, και να καθίσετε σ’ ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα για τον πατροπαράδοτο ψητό οβελία.  

 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Veneto Hotel Το παλιό βενετσιάνικο αρχοντικό του 14ου αιώνα αναπαλαιώθηκε με μεράκι και ντύθηκε με σκαλιστή πέτρα, ξύλο, μέταλλο και φυσητό γυαλί και απέκτησε 10 δωμάτια και σουίτες από τα οποία ξεχωρίζει το δωμάτιο 101 στο ισόγειο με την πέτρινη καμάρα (Επιμενίδου 4, τηλ.: 28310 56634, www.veneto.gr).
 
 
 
Bellagio Boutique Hotel Υπήρξε κατοικία του κρητικού καλλιτέχνη, Λευτέρη Κανακάκη, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Ρομαντικά δωμάτια με έργα τέχνης, επιλεγμένα υφάσματα, υδρομασάζ αλλά και τουρκικό, παραδοσιακό χαμάμ στους χώρους του (Αγίας Βαρβάρας 21, τηλ.: 28310 55777, www.bellagio-boutique-hotel.gr).
 
  
 
 
Avli Ατμοσφαιρικό all-suites ξενοδοχείο με εστιατόριο, οινοθήκη και κατάστημα με εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα. Στεγάζεται σε σύμπλεγμα τριών κρητοβενετσιάνικων αρχοντικών του 1500 με επτά πολυτελείς σουίτες αλλά και πέντε ακόμα σουίτες με παιχνιδιάρικη αισθητική σε νέο οίκημα (Ξανθουλίδου 22 & Ραδαμάνθυος, τηλ.: 28310 58250, www.avli.gr).
 
    
 
 
Φαγητό
Αλέκος Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 10 χλμ ως τους Αρμένους για να γευτείτε την καλύτερη κουζίνα του νομού. Η ταβέρνα του κυρίου Σήφη βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Γαλήνη και φημίζεται για την υψηλού επιπέδου κρητική κουζίνα του. Δοκιμάστε ρίφι φουριάρικο (αγριοκάτσικο δηλαδή), χοιρινό τσιγαριαστό με σταμναγκάθι και χοχλιούς με χόντρο (Αρμένοι, τηλ.: 28310 41185, από €15 το άτομο).
 
Αυλή Για πάνω από δύο δεκαετίες σερβίρει σε παραμυθένιο σκηνικό παραδοσιακές κρητικές συνταγές –ενίοτε λιγάκι πειραγμένες- και μεσογειακές. Δοκιμάστε λεμονάτο κοτόπουλο με σιουφικτά μακαρόνια και λεπτοκομμένο φιλέτο σε σάλτσα από μοσχάτο κρασί (Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος, τηλ.: 28310 58250, www.avli.gr, από € 20 το άτομο).
 
 
 
Πρίμα Πλώρα Σε προνομιακή θέση, απέναντι από τη Φορτέτζα και με τη θάλασσα ακριβώς δίπλα του, σερβίρει βιολογικά λαχανικά, κρεατικά από μικρούς ντόπιους παραγωγούς και τυριά που προέρχονται από παραδοσιακά τυροκομεία στο Πέραμα Ρεθύμνου και τα Σφακιά Χανίων. Από το μενού ξεχωρίσαμε την κρητική φάβα και το σπαγγέτι με απάκια (Ακρωτηρίου 4, τηλ.: 28310 56990, www.primaplora.gr, από €15 το άτομο).
 
  
 
 
Αλάνα Σε περιποιημένη αυλή στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με πέργκολες, πλατάνια και πολύχρωμα λουλούδια με το πηγάδι να δεσπόζει στο μέση. Στην κουζίνα μπαίνουν αποκλειστικά ντόπια προϊόντα και στα τραπέζια καταφτάνουν αρνάκι γιαχνί με σιουφιχτά μακαρόνια και ριζότο με λαχανικά της κρητικής γης (Σαλαμίνος 15, τηλ.: 28310 27737, www.alana-restaurant.gr, από €15 το άτομο).
 
 
 

Tags:Ρέθυμνο Πάσχα διαμονή φαγητό 

Προηγούμενο

Κέρκυρα: Πασχαλινό μπουκέτο εμπειριών

Επόμενο

Άνδρος: Η αριστοκρατία της θάλασσας