Τήνος: Πάσχα με τη Μεγαλόχαρη


Οι εορτασμοί του Πάσχα στην Τήνο αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, όταν τα τελευταία χρόνια αναβιώνει το παμπάλαιο έθιμο της «Αργινάρας», και ολοκληρώνονται την Κυριακή του Θωμά στα Υστέρνια με τα «Ροδάρια», μια παράδοση αφιερωμένη στα άνθη, που παραπέμπει στα αρχαιοελληνικά Ανθεστήρια. Το Πάσχα στην Τήνο όλα παίρνουν υπερφυσικές διαστάσεις. Ο επιτάφιος φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τα βεγγαλικά μέχρι τον ουρανό. Η χριστιάνικη Ανάσταση και η αναγέννηση της φύσης μας προσκαλούν σε ένα μεγάλο γλέντι που τιμά το θαύμα της ζωής.
Επιτάφιος στη Χώρα. Photo: Flickr/Romfea Praktoreio

Έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Τήνο

1. Να συμμετέχετε στην περιφορά των επιταφίων στη Χώρα, που καθώς περνούν μέσα από τα σοκάκια τους οι κάτοικοι τούς ραίνουν με λουλούδια ενώ οι καμπάνες δίνουν τον πένθιμο ρυθμό. Όλοι καταλήγουν σε μια μαρμάρινη εξέδρα στην παραλία, αλλά ο επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου, εδώ και χρόνια, φτάνει μέχρι την παραλία Σπιτάλια όπου μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Με αυτή την παράδοση τιμάται και η μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στον βυθό της.

2. Να κάνετε Ανάσταση στον Πύργο, το χωριό του μαρμάρου και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ένα κομψοτέχνημα από μόνο του που με το «Χριστός Ανέστη» φωτίζεται από άπειρες φωτοβολίδες και αντηχεί από τους κρότους των βαρελότων.

3. Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τη μεσημεριανή αναστάσιμη λειτουργία, να απολαύσετε τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα, όπως μαγειρίτσα, γαρδούμπες, χριστόψωμο, αλλά και τοπικές λιχουδιές, τις γλυκιές τυρόπιτες του νησιού με την τηνιακή μυζήθρα.

4. Να γευματίσετε τη Δευτέρα του Πάσχα στο λεγόμενο γεύμα της Αγάπης στο χωριό του Κτικάδου, όπου στην εκκλησία της Υπαπαντής Ορθόδοξοι και Καθολικοί μοιράζονται μοσχαρόσουπα, τυροπιτάκια και κρασί πίνοντας στην υγειά της συνύπαρξης.

5. Να γλεντήσετε στα Υστέρνια την Κυριακή του Θωμά μαζί με τους ντόπιους, όπου κάθε χρόνο τέτοια μέρα μετά το τέλος της λειτουργίας ανταλλάσσονται μικρές ανθοδέσμες, τα λεγόμενα Ροδάρια, και μετά όλοι μαζί στήνουν το Πανηγύρι της Λακκωτιανής. Ένα τοπικό έθιμο που παραπέμπει στα Ανθεστήρια που γίνονταν στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του θεού Διονύσου.

6. Να μη χάσετε το έθιμο της Αργινάρας, αν βρεθείτε στο νησί Κυριακή των Βαΐων, παμπάλαια παράδοση που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει. Τα παιδιά φτιάχνουν στεφάνια από κληματόβεργες που περιφέρουν στους δρόμους μαζί με «αργινάρες», ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές σαν ροκάνες που στριφογυρνώντας τις κάνουν θόρυβο. Έτσι τα παιδιά ξορκίζουν το κακό μακριά από την Τήνο.

Φαγητό

Στα Φυσ’ αέρα Ένα εστιατόριο στην Αετοφωλιά με σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας, καθώς από το 1938 μέχρι το 1986 λειτουργούσε ως μπακαλοταβέρνα. Έκλεισε για πολλά χρόνια για να ανοίξει ξανά το 2012 και να συνεχίσει να τιμά την τοπική κουζίνα και τις φρέσκες πρώτες ύλες. Δοκιμάστε μαγειρευτό κρέας, τηνιακό λουκάνικο και συνοδεύστε τα με την τοπική μπίρα Νήσος. Τηλ. 2283 051718

Ήταν ένα μικρό καράβι Στην Τήνο υπάρχουν πολλά εστιατόρια όπου θα φάτε ικανοποιητικά, αλλά σε αυτό το στέκι στη Χώρα θα φάτε και δημιουργικά. Στο πηδάλιό του βρίσκεται ένας άνθρωπος με θητεία στην ομάδα του Πέσκια και σε διάφορα αθηναϊκά εστιατόρια όπως το Balthazar και το Rock n’ Roll, ο Αντώνης Ψάλτης. Στο μοντέρνο κήπο του σερβίρει νοστιμιές όπως οι άγριες λεμονάτες αγκινάρες, το κατσικάκι φούρνου με πατάτα και φρέσκο βούτυρο και τα σκιουφιχτά μακαρόνια με σκορδάτο σαλάμι. Τριών Ιεραρχών, τηλ.: 2283 022818


Ήταν ένα μικρό καράβι

Tags:Τήνος Πάσχα 

Προηγούμενο

Ρόδος: Πάσχα με τους ιππότες

Επόμενο

Ρόδος: Πάσχα με τους ιππότες