Ρόδος: Πάσχα με τους ιππότες


Το Πάσχα στη Ρόδο μια φωτιά καίει για μέρες και μέρες. Τη Μεγάλη Πέμπτη οι Ροδίτες ανάβουν τον «Καλαφούνο», που έχουν έναν σπουδαίο λόγο να τροφοδοτούν συνέχεια με προσανάμματα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όταν θα κάψουν τον Ιούδα. Στην Ανάσταση το κάστρο των Ιπποτών φωτίζεται από άπειρα πυροτεχνήματα που σκάνε στον ουρανό λούζοντας με φως τη μεσαιωνική πόλη-χρονομηχανή. Το Πάσχα στη Ρόδο δεν είναι απλώς μια απόδραση, είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που όλα, τουλάχιστον στη συλλογική φαντασία, ήταν μυστηριακά, κατανυκτικά, ατμοσφαιρικά.
Photo: Flickr/Marcela


Κοιλάδα των Πεταλούδων

Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Ρόδο

1. Να ακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου. Ο μεγαλύτερος του νησιού είναι στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ρόδου. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός είναι και εκείνος της Παναγιάς Κρεμαστής στο χωριό Καθολική.

2. Να είστε στην εκκλησία στη λειτουργία της πρώτης Ανάστασης, το πρωινό του Σαββάτου, όπου οι πιστοί αναπαριστούν την εκκωφαντική βουή από την κατάρρευση του Άδη, χτυπώντας με όλη τους τη δύναμη τα στασίδια.

3. Να επισκεφτείτε τον Άγιο Ισίδωρο, με το λεγόμενο έθιμο των βουρνών, που αρχίζει το Μεγάλο Σάββατο και τελειώνει τη Δευτέρα του Πάσχα. Η παράδοση του χωριού θέλει τους «ελεύθερους» νέους του να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες. Να μαζεύουν κορμούς δέντρων, να τους συγκεντρώνουν στην πλατεία και να καίνε το ομοίωμα του Ιούδα. Τη Δευτέρα του Πάσχα στήνεται ένα «δικαστήριο» όπου όλοι οι «λεύτεροι» κρίνονται. Όσοι έχουν παρεκκλίνει από τους κανόνες του εθίμου «καταδικάζονται» με μια βουτιά σε γούρνα με νερό.

4. Να περπατήσετε στο στολισμένο αυτή την εποχή κάστρο, που έχτισαν οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη μεταξύ του 14ου και 16ου αιώνα, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

5. Να επισκεφτείτε την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, οι οποίες κάθε άνοιξη αρχίζουν να ξεπροβάλλουν δειλά δειλά από το κουκούλι τους. Καταπράσινη και διάσπαρτη με λουλούδια αυτή την εποχή, μια αληθινή γιορτή της φύσης.

Φαγητό

Μαγειροτεχνείο Παράγκα Στην είσοδο του χωριού Απόλλωνα, στο μέρος που στο παρελθόν στέγαζε τη λέσχη των Ιταλών αξιωματούχων, θα απολαύσουμε αυθεντικές ροδίτικες γεύσεις και μαμαδίστικα πιάτα, με έμβλημα το χωριάτικο ψωμί από τον ξυλόφουρνο και μεγάλες αδυναμίες τον καππαμά με κατσικάκι, το μοσχαράκι στιφάδο, τα ρεβύθια με κατσικάκι. Τηλ. 2246 091247, www.paraga-apollona.gr


Μαγειροτεχνείο Παράγκα

Πλάτανος Στο δρόμο Βάτι τις πρώτες ζεστές μέρες θα βρούμε καταφύγιο κάτω από τον πλάτανο της ομώνυμης ταβέρνας, που πετάει ήδη τα πλατιά, καταπράσινα φύλλα με τη γενναιόδωρη σκιά τους, και θα απολαύσουμε παϊδάκια λουκούμι, από εκείνα που έχουμε συνδέσει μόνο με εξοχικές αποδράσεις, αλλά και τα παραδοσιακά ροδίτικα πιταρούδια. Αν ξαναβρεθούμε χειμώνα στη Ρόδο ο δρόμος πάλι στον Πλάτανο θα μας βγάλει, αυτή τη φορά στη ζεστή σάλα με το μεγάλο τζάκι. Τηλ. 2244 110237


Tags:Ρόδος Πάσχα 

Προηγούμενο

Τήνος: Πάσχα με τη Μεγαλόχαρη

Επόμενο

Τήνος: Πάσχα με τη Μεγαλόχαρη